De meeste hondenbaasjes zullen er wel van gehoord hebben; de puppycursus. Tijdens een puppycursus leren puppy’s om te luisteren, spelen en socialiseren. In dit artikel vertellen we je alles over wat een puppycursus inhoudt, hoe je een goede hondenschool kiest en waarom hondentraining altijd waardevol is!

Waarom je puppy trainen?

Er zijn veel redenen om een puppycursus te gaan volgen, zelfs wanneer je een ervaren hondenbaasje bent. Elke hond is anders en elk ras heeft ook weer eigenaardigheden, waar je voorheen niet vanaf wist. Naast dat het ook gewoon heel leuk is voor jou en je puppy om samen aan de slag te gaan, zijn er ook een heleboel voordelen die je uit een puppycursus kunt halen. 

 • Je puppy leert een aantal commando’s zoals zitten, liggen, volgen, meelopen aan de lijn én reageren op zijn of haar naam.
 • Je leert als baasje tijdens de puppytraining over zindelijkheidstraining en benchtraining, waarmee je thuis kunt oefenen.
 • Puppy en baas gaan samen op avontuur, wat een fijne band schept.
 • Je puppy leert op de hondenschool omgaan met aanrakingen, prikkels en onverwachte geluiden zoals vuurwerk.
 • Voor de socialisatie van je puppy is het goed om in aanraking te komen met verschillende hondenrassen, grote honden of kleine honden.
 • Je puppy leert signalen van andere honden herkennen, zoals de betekenis van bepaalde staart- en oren standen.
 • Als baasje leer je jouw puppy beter begrijpen, doordat je tijdens de puppytraining uitleg krijgt over hondengedrag en het herkennen van signalen.
 • Je leert als goed gedrag belonen en ongewenst gedrag voorkomen. Neem dus vooral veel lekkere kleine snacks of het favoriete speeltje mee!

Daarnaast kun je tijdens de puppycursus ervaringen uitwisselen met andere hondenbaasjes en is er een instructeur die al jouw vragen kan beantwoorden. Super waardevol voor elke hondeneigenaar!

null

Lekkere snacks

Haal snacks of speelgoed in huis dat je alleen gebruikt voor de puppycursus! Dit is een stuk interessanter vo0r je puppy dan de beloningen die ze altijd krijgen. Zoals de hondenworsten van RodiFarm Food runderhart trainers of niet piepend speelgoed zoals deze Puppy Kauwring van Beeztees.

Wat is een puppycursus?

Een puppycursus is een traject van een aantal weken waarin jij en je puppy samen trainingen volgen op een hondenschool. Tijdens een puppycursus komen spelenderwijs veel verschillende onderwerpen voorbij. Bijvoorbeeld het wennen aan een halsband, lopen aan de lijn en basiscommando’s zoals zitten en volgen. Daarnaast komen puppy’s op een hondenschool in aanraking met andere honden van verschillende rassen en groottes, waardoor ze werken aan hun socialisatie. Vergeet niet om een halsband en riem mee te nemen naar de puppycursus! Let erop dat de riem niet langer dan 1,80m is en dat het geen flexlijn is.

Ook voor baasjes is een puppycursus erg leerzaam! Je leert bijvoorbeeld hoe je goed gedrag kunt bevorderen en consequent kunt zijn in gehoorzaamheidstraining. Tegelijkertijd bouw je tijdens het puppy trainen een hechte band op met je puppy waar je vele jaren plezier van zult hebben. De nadruk ligt tijdens een puppytraining niet zozeer op het bijbrengen van gehoorzaamheid, maar ook op het bouwen van een goede relatie tussen hond en baas. De gemiddelde puppycursus bestaat uit 10 lessen. Een les duurt doorgaans 45 minuten tot een uur en vinden 1x per week plaats. Dit voorziet je van voldoende informatie om thuis samen mee verder te oefenen. Puppycursussen worden op verschillende manieren aangeboden; in groepsverband, privé of online. Hieronder lichten we toe wat deze vormen inhouden en wat de voor- en nadelen zijn.

Groepsverband

De meeste puppycursussen worden aangeboden in groepsverband. De trainingen vinden plaats in klassen van maximaal 6 puppy’s. Klassen met meer dan 6 deelnemende puppy’s zijn niet aan te raden vanwege de drukte. Op een hondenschool komt jouw puppy in aanraking met andere honden en mensen. Dit is goed voor de socialisatie van een jonge hond! Ook is leren in een omgeving met veel prikkels goede oefening voor je puppy. Je puppy zal niet meteen goed luisteren, maar op een gegeven moment zullen ze wennen aan alle indrukken. Dit zorgt ervoor dat ze ook sneller zullen gehoorzamen op drukke plekken na de cursus.  Daarnaast hebben de meeste puppycursussen aan het einde van de les een speelmoment voor de puppy’s. Niet alleen heel leuk, maar ook nog eens leerzaam.

Door de hoeveelheid prikkels die je puppy, zeker de eerste paar lessen, te verwerken krijgt is het verstandig om samen thuis te oefenen. Op deze manier blijven de lessen een stuk beter hangen en kan ook de rest van het gezin betrokken worden bij de opvoeding van de hond.

Voordelen:

 • Veel ruimte voor socialisatie.
 • Er is altijd een hondenschool in de buurt.

Nadelen:

 • Minder ruimte voor persoonlijke aandacht.

Privé

Hoewel het goed is voor een puppy om te socialiseren, kunnen andere puppy’s jouw hond afleiden. Een privé puppycursus kan hierin een uitkomst zijn. Doordat jij en jouw puppy de enige deelnemers zijn kan er rustig geleerd worden. Daarnaast werk je één-op-één met een instructeur en kun je meteen je vragen stellen. Wanneer je een privé puppycursus volgt, zul je de socialisatie in eigen hand moeten nemen. Neem je puppy bijvoorbeeld mee naar het park of een losloopgebied!

Je kunt zelf kiezen waar je een privé puppycursus volgt. Dit kan op een hondenschool, maar ook gewoon thuis. Het voordeel aan een puppycursus aan huis is dat het hele gezin mee kan doen. Zo leren andere gezinsleden omgaan met de puppy, wat helpt met consequent blijven in de opvoeding.

Voordelen:

 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Aan huis mogelijk.
 • Minder lessen nodig.

Nadelen:

 • Hogere prijs dan reguliere puppycursus.
 • Geen socialisatie met andere honden.

Online

Je kunt ook kiezen voor een online puppycursus. Het kan lastig zijn om alle informatie van een puppycursus op te nemen. Een online puppycursus is een mooie aanvulling op een reguliere cursus, om thuis nog eens alles te oefenen. Een online puppycursus dient nooit ter vervanging van een reguliere cursus en moet altijd in combinatie met een cursus bij een hondenschool of gecertificeerde instructeur gevolgd worden. Dit vanwege de socialisatie van jouw puppy en het oefenen in de praktijk.

Een online puppycursus kan bestaan uit live lessen, waarin je één-op-één met een instructeur videobelt. Hij of zij zal je dan privé les geven, waardoor je meteen feedback krijgt. Sommige online cursussen maken gebruik van vooraf opgenomen beeldmateriaal. Je stuurt dan filmpjes van jouw puppy die oefeningen uitvoert naar een instructeur.

Voordelen:

 • Veel persoonlijke aandacht.
 • Helpt met het verwerken van reguliere lessen.

Nadelen:

 • Dient niet ter vervanging voor reguliere puppycursus.

Wanneer starten met puppytraining?

De beste tijd om met een puppycursus te beginnen is wanneer je puppy tussen de 8 en 12 weken oud is. Puppy’s mogen vanaf 8 weken weg bij hun moeder en dit is doorgaans ook de tijd dat ze naar hun toekomstige baasjes verhuizen. Het is belangrijk dat puppy’s vanaf dat moment met veel nieuwe ervaringen in aanraking komen. Het beste is om zo vroeg mogelijk je nieuwe puppy aan te melden voor een hondenschool in de buurt. Tussen de 8 en 12 weken zitten puppy’s nog volop in de eerste socialisatieperiode (nieuwsgierigheidsfase). In deze periode leren puppy’s snel, kunnen ze prikkels goed verwerken én zijn ze niet bang om contact aan te gaan met andere honden.

Spelende puppy's

Wat te doen na 12 weken?

Vanaf 12 weken breekt voor veel puppy’s een fase aan waarin ze angstig zijn voor het onbekende. Het is daarom belangrijk om voor die tijd al met je puppy naar een puppycursus in de buurt te gaan, omdat ze zich op die manier het snelste ontwikkelen. Sommige hondenscholen laten echter pas puppy’s toe vanaf 12 weken, nadat ze hun laatste enting hebben gehad. Mocht dit het geval zijn, zorg er dan voor dat je tussen de 8 en 12 weken in ieder geval jouw puppy zelf al socialiseert door ze in aanraking te laten komen met andere honden en mensen.

null

Vaccinaties en kennelhoest

Sommige hondenscholen raden aan om je puppy, naast de reguliere vaccinaties, te laten vaccineren voor kennelhoest. Dit kan tegelijkertijd met de eerste enting rond 8 weken. Tot jouw puppy de laatste vaccinatie heeft gehad is het aan te raden om uitlaatplaats op de hondenschool te vermijden. De laatste voorlopige enting vindt plaats met 12 weken. Je kunt je puppy laten inenten bij elke Vets Place kliniek.

Wat kost een puppycursus?

De kosten van een puppycursus verschillen vaak per hondenschool, maar doorgaans kost een puppycursus in groepsverband rond de €25,- per les. Privélessen kunnen oplopen tot €60,- per les, exclusief reiskosten. Online cursussen kunnen rond de €20,- per les kosten, of je betaald een vast bedrag om bepaalde tijd toegang te krijgen tot de cursus video’s. Ben je van plan meer cursussen te volgen met je hond? Dan is je aansluiten bij een kynologische vereniging misschien wat voor jou! Je betaalt bij een vereniging jaarlijks voor je lidmaatschap en kunt dan voor een kleine prijs verschillende trainingen volgen. Dan kan erg in kosten schelen!