Het leren van trucjes aan je hond is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de band tussen jou en je hond! Je kunt je vrienden en familie omver blazen met de trukendoos van jouw hond en het is daarnaast ook een leuke bezigheid om samen te werken met je hond. Lees hier de 12 leukste commando’s die je jouw hond kunt leren!

De 12 trucjes

Deze trucjes kan je jouw puppy of volwassen hond leren. Zorg ervoor dat je hond volledig op jou is geconcentreerd en oefen het commando in een rustige omgeving met weinig afleiding. Check hier hoe je het beste de aandacht van je hond kan vasthouden! Lees de volgende trucjes, pak de favoriete hondensnacks (zoals Boxby of Timo) of hondenspeeltjes bij de hand en oefen met de commando’s of gebaren die je jouw hond kan aanleren!

tips

Leer de basis!

Voordat je begint met het leren van de commando’s, is het goed dat je de basis van het trainen snapt en de juiste benodigdheden in huis haalt. Check onze tips om de training leuker te maken!

Zit

Zorg ervoor dat je het brokje of speeltje 30 centimeter boven de kop van jouw hond hebt. Je hond mag niet springen, maar moet op de plek blijven staan. Beweeg het brokje of speeltje langzaam richting de schouder en je merkt dat je hond gaat zitten. Beloon je hond en geef het brokje of het speeltje wanneer je hond gaat zitten. Doe dit een paar keer, en roep het commando ‘zit’ wanneer je ziet dat je hond de neiging heeft om te zitten. 

Merk je dat het nog goed blijft gaan? Probeer de beweging van het brokje of het speeltje te stoppen en gebruik alleen het commando. Geef je hond een beloning wanneer hij jouw commando opvolgt!

Lig of af

Kan je hond op commando zitten? Dan kan je verder gaan met het commando ‘af’ of ‘lig’! Zorg ervoor dat je jouw hond laat zitten. Laat je hond merken dat je een brokje of speeltje in je hand hebt en leid je hond langzaam naar de grond. Dit doe je door het brokje of speeltje van de neus, naar de borst en de grond te begeleiden. Beloon je hond wanneer hij op de grond gaat liggen! Herhaal deze stappen en voeg het commando ‘af’ of ‘lig’ toe.

Gaat het tot deze stap goed? Laat je hond eerst zitten en dan liggen op commando. Beloon hem groots wanneer hij het uit zichzelf doet!

Blijf

Het commando ‘blijf’ kan ervoor zorgen dat je hond op de plaats blijft en deze niet verlaat. Dit is super handig voor het eten of tijdens het uitlaten. Zorg ervoor dat je hond de commando’s ‘zit’ of ‘af’/’lig’ snapt. 

Laat je hond zitten of liggen. Doe een stap naar achter terwijl je het commando ‘blijf’ roept. Gaat je hond staan? Begin weer opnieuw, laat je hond zitten en probeer het met 1 stap naar achter. Geef je hond een grote traktatie wanneer het goed gaat! 

Wanneer je hond blijft zitten, probeer dan nog een stap naar achter te gaan en roep het commando ‘goed zo’, blijf’. Probeer het elke keer weer een stapje verder en beloon je hond elke keer weer.

Poot

Kent jouw hond het commando ‘zit’? Dan kan je leren dat je hond een pootje kan geven! Laat je hond als eerste zitten. Houd het brokje of speeltje bij de hond en beweeg je hand langzaam naar links. Je ziet dat je hond mee gaat met jouw hand en het gewicht van de hond gaat naar de kant waar jij je snoepje naartoe leidt. Je ziet dat het pootje van de andere kant omhoog gaat. Raakt dat pootje jouw hand aan? Beloon je hond! Oefen dit een paar keer en doe dit bij beide poten. Voeg bij de handelingen het commando ‘poot’ toe.

Gaat dit steeds makkelijker? Probeer alleen het commando ‘poot’ te geven. Blijf herhalen en geef elke keer een beloning wanneer het goed gaat!

Zwaaien

Voor dit commando moet jouw hond ‘zit’ en ‘poot’ snappen. Zorg ervoor dat je hond deze commando’s onder de knie heeft!

Laat je hond zitten en geef het commando ‘poot’. Wanneer jouw hond de poot in jouw hand wilt leggen, beweeg je jouw hand naar boven en de poot van je hond zal volgen. Heeft jouw hond je hand aangeraakt? Geef een beloning. Ga met je hand steeds een stukje hoger en roep het commando ‘zwaai’, ‘hallo’ of ‘doei’. Herhaal dit totdat je hond automatisch de poot voor langere tijd in de lucht houdt. Als je merkt dat het steeds makkelijker gaat, kan je alleen het commando roepen en je hond belonen wanneer hij naar je zwaait.

Tussen je benen doorlopen

Met deze truc gaat je hond tussen je benen staan en meelopen met jou. Zorg ervoor dat je voor de hond staat en je hond naar je rug kijkt. Lok je hond met een brokje tussen je benen, en beloon hem als het goed gaat. Gaat het goed? Voeg het commando ‘volg’ of ‘tussen’ toe tijdens de routine.

Wanneer je een paar keer hebt geoefend met het commando en het goed gaat, moet je alleen het commando gebruiken. Beloon jouw pup of hond groots wanneer dit goed gaat! Blijf het, zoals alle commando’s, herhalen.

Dood liggen

Voor dit commando moet je hond ‘zit’ en ‘lig’ snappen. Laat je hond liggen en houd je snoepje of speeltje in je hand. Beweeg je hand vanaf de neus van de hond naar links of naar rechts. Je zal zien dat je hond het snoepje gaat volgen en op zijn zij gaat liggen, en zelfs op zijn rug gaat liggen. Houd het snoepje een paar seconden boven de neus van je hond, terwijl je hond op de kop ligt en beloon hem. Herhaal deze stap een paar keer en maak de seconden steeds langer. Merk je dat het makkelijker gaat? Voeg het commando ‘dood’, ‘pang’ of ‘bam’ toe tijdens de routine. 

Probeer, als het goed gaat, om alleen het commando te roepen. Beloon je viervoeter als het commando goed is uitgevoerd en blijf het herhalen met steeds meer seconden.

Knuffel

Een knuffel van je hond, wie wil dat nu niet! Met dit trucje geeft jouw hond je een knuffel van achteren.

Zorg ervoor dat je een beloning in je hand hebt en ga in kleermakerszit op de grond zitten. Beweeg je hand (met de beloning) voor de neus van je hond. Laat de hond jouw hand volgen en zorg ervoor dat je jouw hond achter jou leidt, met de neus tegen jouw rug. Ga met jouw hand over je schouder, en je zal merken dat je hond langzamerhand met de voorpootjes van de grond gaat en gaat leunen op jouw rug of over je schouders heen. Beloon je hond en begin opnieuw! Probeer het commando ‘knuffel’ of ‘knuf’ toe te voegen tijdens de routine en binnen no-time krijg je non-stop knuffels van jouw favoriete viervoeter!

Blaffen op commando

Blaffen op commando is een trucje waarmee je jouw vrienden kan verbazen. Voor dit commando is het juist handig om niks te doen of te zeggen tot jouw hond gaat blaffen.

Houd de beloning in je hand en je kan al zien dat je hond andere trucjes gaat uitvoeren. Negeer deze en houd je snoepje in je hand. Je zult merken dat je pup of hond gefrustreerd raakt en gaat blaffen. Geef dan meteen de beloning en start van voor af aan. Merk je dat je hond steeds sneller gaat blaffen? Roep het commando ‘luid’ of ‘spreek’. Oefen het totdat je hond reageert op het door jou gekozen commando.

Kusje geven

Kusje geven is één van de makkelijkste commando’s die je kunt leren. Smeer een beetje trainingspaté op de achterkant van je hand en laat je hond het likken. Roep het commando ‘kus’ of ‘kusje’. De trainingspaté is natuurlijk super lekker voor je hond, dus die zal het altijd proberen op te likken. Herhaal het commando met steeds een beetje minder trainingspaté, totdat je niks meer op je hand hoeft te smeren. In een mum van tijd krijg je gratis kusjes van je viervoeter!

Kruipen

Voor dit trucje moet je hond kunnen liggen op commando. Laat je hond liggen en schuif de beloning langzaam naar voren. Je zal zien dat je hond het snoepje gaat volgen met zijn neus en een beetje naar voren kruipt. Let op: ga niet te snel! Als je ziet dat de kont van de hond van de grond gaat, moet je even stoppen met kruipen en daarna langzamer naar voren bewegen. Geef de beloning als het goed gaat! Probeer het steeds een beetje verder en voeg het commando ‘kruip’ toe. 

Wanneer het steeds makkelijker gaat, kan je proberen om alleen het commando ‘kruip’ te zeggen. Beloon je hond wanneer het goed gaat! Lukt het niet? Blijf oefenen! Herhaling is de kracht in het trainen van de leukste trucjes.

Schudden

Lekker rollen, wist je dat honden door te schudden in luttele seconden driekwart van al het water uit hun vacht kunnen krijgen? Het meeste water vliegt tijdens het schudden naar achteren en opzij. Zorg dus dat je voor je hond staat. Om je hond “schudden” te leren hoef je alleen maar af te wachten tot je hond uit zichzelf gaat schudden. Iedere keer als je hond schudt, zeg je “schudden” en geef je je hond een beloning. Je hond zal een associatie gaan maken tussen het woord “schudden”, de beweging en uiteraard de beloning! Blijf dit net zo lang herhalen tot je hond het trucje begrijpt. Als je denkt dat je hond het trucje doorheeft, kan je op een willekeurig moment “schudden” zeggen. Als je hond luistert, heb je geleerd om je hond te laten uitschudden op commando. Geen natte auto meer!

null

Juist iets afleren?

Blijft je hond eindeloos blaffen of bedelen? Lees hier onze tips hoe je het beste iets kunt afleren bij jouw hond.