Als we richting het najaar gaan, wordt het weer kouder buiten. Buitenkatten kunnen meer naar binnen trekken en daar kun je je huis weer op aanpassen. Want waar hij of zij buiten zijn nagels elke dag aan een boom scherpt, zal hij of zij dat in de herfst & winter vaker binnen gaan doen. In dit artikel lees je hoe je jouw huis weer kat-proof kan maken als jouw kat weer naar binnen gaat!

Een nieuwe kattenmand

In de winter kan het in huis flink koud worden. Zorg dat jouw kat op verschillende plekken in huis een fijne slaapplek heeft. Dit kan gezellig bij jou in bed zijn of op de bank, maar zorg er ook voor dat je kat zijn eigen slaapplek kan creëren. Bij Pets Place vind je een ruim assortiment aan fijne kattenmanden, kussens en ook speciale radiator hangmatjes zodat jouw kat lekker tegen de verwarming aan kan slapen.

BESTEL EEN KATTENMAND IN DE WEBSHOP

Vergeet de krabpaal niet te vernieuwen

Katten die doorgaans veel buiten komen, scherpen hun nagels ook buiten aan een boom bijvoorbeeld. Als deze katten meer naar binnen gaan, is het noodzakelijk dat je (weer) zorgt voor voldoende krabpalen in huis. Want je wilt natuurlijk niet dat jouw kat zijn nagels in jouw meubels, behang of gordijnen zet! Krabpalen slijten na een tijdje, dus ze zijn een keer aan vervanging toe. In ons assortiment vind je een ruime keuze aan krabpalen, krabtonnen (waar ze ook in kunnen slapen en spelen!) en krabplanken. Een krabpaal, -ton of –plank plaats je op verschillende plekken in huis, zodat jouw kat op zijn gehele looproute zijn nagels kan scherpen.

BESTEL EEN KRABPAAL IN DE WEBSHOP
tip

Catnip spray

Met deze catnip spray maak je de krabpaal nóg aantrekkelijker voor de kat! Ideaal wanneer je jouw kat aanleert om de krabpaal te gebruiken of om de tafelpoot met rust te laten.

Zorg voor voldoende kattenspeeltjes

Lekker knuffelen op je schoot of snoozen boven de verwarming. Dit vinden katten natuurlijk heerlijk wanneer het buiten niet zo’n lekker weer is. Alleen wanneer katten minder naar buiten gaan, zullen ze binnen misschien meer energie hebben dan wanneer ze lekker buiten kunnen jagen en struinen. Om je kat te ontdoen van alle overtollige energie, kun je hem of haar vermaken met interactief kattenspeelgoed. Verder zijn hersenspelletjes super leuk of ga zelf met je kat spelen. Dit kan bijvoorbeeld met een hengel of balletje. Daarnaast hebben we ook nog speeltunnels waar je kattensnacks in kunt verstoppen. Hierna zal je kat weer rustiger en tevreden zijn. Daarnaast is samen spelen ook nog eens super goed voor de band met je kat! Twee vliegen in één klap!

tip

Haal de herfst in huis!

Check ook eens de leuke herfsttips voor katten van Prins Petfoods! Daarnaast hebben we een super leuk artikel over DIY kattenspeelgoed maken. Met deze tips hoeven jij en je kat jullie niet te vervelen!
BESTEL KATTENSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Vlooien in de herfst en winter?

Buitenkatten lopen in de maanden dat ze veel buiten zijn vaak vlooien op. Dit omdat ze vaak in contact komen met konijnen, muizen, ratten of andere dieren die drager kunnen zijn van vlooien. Eén vlooienbesmetting kan uiteindelijk leiden tot een vlooienplaag, omdat vlooien wel 50 eitjes per dag leggen. Hierdoor loopt het van kwaad tot erger. De ontwikkeling van eitje tot volwassen vlo verloopt sneller in een warme omgeving. Dit kan dus in de zomermaanden zijn, maar het najaar moet ook zeker niet onderschat worden! Juist als je kat lekker in je verwarmde woning rondloopt, is deze temperatuur ideaal voor het voortplanten van vlooien! Het is daarom belangrijk dat je miauwende vriend (en eventuele andere huisdieren) ook in de koudere maanden beschermd worden tegen vlooien. Hiervoor zijn speciale vlooienmiddelen ontwikkeld.

BEKIJK HIER AL ONZE MIDDELEN TEGEN VLOOIEN
null

Vlooien en wormen

Wist je dat een vlooienbesmetting tot lintworm kan leiden? Dit komt omdat de larven van een vlo eitjes van lintwormen eten. Wanneer deze larve tot een volwassen vlo is uitgegroeid en je kat deze toevallig binnenkrijgt door zichzelf te likken, kan hij of zij een lintwormbesmetting oplopen. Het is daarom aan te raden om, wanneer je je kat ontvlooit, hem of haar ook meteen te ontwormen. Dit kan bijvoorbeeld met Dronspot. Zo voorkom je narigheden!
BEKIJK HIER ONZE ONTWORMINGSMIDDELEN

Denk ook aan de kattenbakken

Wanneer het buiten wat frisser wordt en je kat meer binnen is, zal hij of zij vanzelfsprekend ook meer gebruik maken van de kattenbakken dan ‘s zomers. Hierdoor zul je ze ook vaker moeten verschonen, want katten houden van een schone plek om hun behoefte te doen. Als je dit vergeet, kiezen ze wellicht een ander plekje in huis en dat wil je natuurlijk niet! Wij raden aan om minimaal één keer per dag de klonten uit de kattenbak te scheppen in de herfst en winter. Daarnaast is het van belang om de kattenbakvulling ook een keer per week helemaal te verversen.

tip

Geurtjes voorkomen

Om ongewenste geurtjes te voorkomen, kun je er voor kiezen om speciale kattenbakvulling te gebruiken die de geur van urine en ontlasting neutraliseert. Een voorbeeld hiervan is Odourlock Calming Breeze Kattenbakvulling

De ruiperiode begint weer

Brrr het wordt weer kouder! Met de komst van de herfst en winter hebben katten natuurlijk ook een dikkere vacht nodig, zo zijn ze goed bestand tegen de kou! Als de langste dag van het jaar is geweest, beginnen katten al met het maken van een wintervacht. De zomerharen vallen hierbij uit en maken plaats voor een dikkere vacht. De meeste katten beginnen rond oktober of november met verharen. In deze periode kan het fijn zijn om je kat vaker te borstelen, hierdoor raken ze hun overtollige haren makkelijker kwijt. Dit kan bijvoorbeeld met onze Zolux kattenborstels.

MEER KAMMEN EN BORSTELS VOOR KATTEN
tip

Verhaart je kat extreem veel?

Als je kat abnormaal veel haren verliest, kan er iets anders aan de hand zijn. Mocht je je zorgen maken om het vele haarverlies van je kat, kun je altijd een afspraak maken bij een dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Krolsheid bij poezen

Heb je een poes in huis? Dan kan het zomaar eens voorkomen dat ze dit najaar (weer) krols wordt. Poezen zijn normaal gesproken krols van het voorjaar tot en met het najaar, vooral rond september zijn de meeste poezen heel vruchtbaar. Als je kat krols is, kun je dit merken aan een aantal gedragsveranderingen:

  • Veel aanhankelijker en meer behoefte aan knuffelen.
  • Lichaam tegen meubels of muren aan wrijven.
  • Over de grond rollen.
  • Minder eetlust.
  • Sproeien.
  • Huilen/krijsen om een mannetje te lokken.
null

Nestje voorkomen?

Als een poes krols is en ze toegang heeft tot katers, kan het voorkomen dat ze een nestje kittens krijgt. Mocht je dit niet willen en ook niet van plan bent om te gaan fokken met je kat, kun je haar bijvoorbeeld laten steriliseren. Een dierenarts kan je meer informatie geven over de voor- en nadelen hiervan. Bezoek bijvoorbeeld een van onze Vets Place dierenartspraktijken.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS