Home » Rassen » Border Collie

Border Collie

Border Collie

De Border Collie is een energieke en enthousiaste hond met een vriendelijk karakter. De oplettendheid en de intelligentie in combinatie met de gerichtheid naar de baas maakt deze honden goede werkhonden. Leven in enkel de stad past minder bij deze honden. Lees hier meer over de Border Collie.

Algemene informatie

De Border Collie hoort in de categorie ‘middelgrote hondenrassen’. Er zit in schofthoogte een verschil in het gewicht tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 50 tot 55 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 47 tot 52 centimeter. Qua gewicht wegen zowel reuen als teven gemiddeld 15 tot 20 kilogram, wat een tikkeltje kleiner is dan de Australian Shepherd.

De levensverwachting van de Border Collie is 10 tot 17 jaar. In het eerste jaar zijn deze honden een puppy, vanaf 1 jaar worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Border Collie komt van oorsprong uit Groot-Brittannië, uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland. De voorouders van dit hondenras komen uit noordelijke regionen van de wereld, aangezien deze honden Arctische rassen waren die rendieren hoedden.

De Vikingen hebben de voorouders van de Border Collie meegenomen naar de Britse eilanden, waar uiteindelijk de Border Collie is ontstaan. Deze schapenhoeder is één van de weinige honden die nog steeds zijn oorspronkelijke taak uitvoert. Deze honden ‘dwingen’ schapen om door te lopen door zijn starende blik, wat ook wel “the eye” genoemd wordt, wat samen gaat met het besluipen en opjagen op een wolfachtige manier. 

Groot-Brittannië

Opvoeden en socialiseren

Werken: dat is het woord wat de Border Collie beschrijft. Deze honden willen graag voor de baas werken en de baas moet ook werken om een tevreden en gesocialiseerde hond te krijgen. De socialisatie is uitgebreid en langdurig, dit begint al bij de fokker. Gebeurd dit onvoldoende? Dan zullen deze honden bewegende objecten en/of personen of dieren (na)jagen. Helemaal afleren zal niet lukken: het najagen is genetisch bepaald. Wel kan dit gedrag verminderd worden wanneer er genoeg tijd en aandacht aan bezigheden wordt gestoken. Dit is de grootste uitdaging van deze honden.

Training

Er zijn weinig honden te vinden die zo snel kunnen leren als de Border Collie, wat de gehoorzaamheidstraining niet ingewikkeld maakt. Het zichtvermogen van deze honden is sterk ontwikkeld, waardoor commando’s op basis van lichaamstaal van de mens aan te leren zijn. Belangrijk is om deze honden van jongs af aan een moment van (verplichte) rust te nemen, zo voorkom je dat deze honden de hele dag klaar staan om aan het werk te gaan.

tip

Zit… Af… Poot!

Wil je de hond leuke commando’s aanleren? Bekijk hier een aantal leuke commando’s die je jouw hond kan aanleren!

Verzorging

Border Collies zijn energiek, let hierop! Een leven in een klein appartement is niets voor deze honden en ze hebben voornamelijk ruimte nodig. Een dagelijkse wandeling of even fietsen zal deze honden niet uitputten: als hondenbaas dien je deze honden écht bezig te houden. 

De vachtverzorging van deze honden is niet veel. Borstel deze honden wekelijks en, indien nodig, vaker tijdens de ruiperiode in het voorjaar en najaar. Let tijdens het borstelen op de langere haren en borstel de vacht buiten de ruiperiode niet dagelijks: hiermee wordt haargroei en haaruitval gestimuleerd en blijf je bezig! De herderhark borstelt de loszittende ondervacht en de dubbelzijdige borstel stimuleert de bloedsomloop en laat de vacht glanzen.

BESTEL BORSTELS

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Border Collie. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen: 

 • MDR-1 gendefect (Multidrug Resistance gen 1 deficiëntie = overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen).
 • Heupdysplasie
 • OCD
 • Epilepsie 
 • Oogziekten, zoals bijvoorbeeld PRA (Progressieve Retina Atrofie, toenemende verslechtering van het netvlies)
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

MDR-1 gendefect en medicatie in dierenwinkels

Medicatie wordt niet alleen verkocht bij de dierenarts: zo ook bij de dierenwinkel. Let op verdovende middelen voor vuurwerkangst (Acepromazine) en bepaalde anti-parasitaire middelen (Ivermectine, selamectine, milbemycine en moxidectine).

Waar is een Border Collie geschikt voor?

Deze harde werkers zijn zeer geschikt voor verschillende werkzaamheden: er zijn bijna geen activiteiten waar dit hondenras niet geschikt voor is. Een aantal activiteiten die je met dit hondenras kan doen, zijn:

 • Vee drijven
 • Behendigheid of agility
 • Flyball
 • Doggy-dance
 • Reddingshondenwerk
 • Obedience
 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid).
 • Joggen of canicross
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Border Collies kijken

Actief, leuk en hard werken. De onderstaande trotse baasjes van Border Collies laten zien hoe leuk het leven met dit ras is en wat je allemaal kunt doen! Heb jij ook een Border Collie en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!