Menu

De keuze voor een raskat of een Europees Korthaar, oftewel de huis-, tuin- en keukenkat, is een heel persoonlijke. Het hangt er helemaal vanaf waarom je een kat in huis neemt. Vraag jezelf van tevoren goed af waarom je graag een kat wilt. Wij helpen je op weg.

Een raskat

Het voordeel van het kiezen voor een raskat is dat het karakter, de hoeveelheid vachtverzorging en aandacht die de kat nodig heeft, beter te voorspellen zal zijn. Een Siamees houdt er bijvoorbeeld niet van om veel alleen te zijn, terwijl de Brits Korthaar zichzelf prima kan vermaken.

Misschien wil je shows bezoeken met je raskat of wil je juist gewoon een leuk gezellig maatje om je heen en maakt het uiterlijk eigenlijk helemaal niet uit. Dit zijn vragen die je jezelf van tevoren kunt stellen.

Let er bij een raskat op dat je een erkende en verantwoorde fokker kiest. Raskatten worden namelijk helaas nog steeds doorgefokt op bepaalde extreme uiterlijkheden. Dit komt de gezondheid van de kat absoluut niet ten goede.

Een Europees Korthaar

Het voordeel van een huis-, tuin- en keukenkat is dat er makkelijk aan te komen is: via het asiel of een gelegenheidsnestje van buren of vrienden. Ook is de aanschaf meestal niet duur. Lees hier meer over de voordelen van een dier uit het asiel.

Het nadeel kan zijn dat je niet zo goed kunt inschatten hoe het karakter van de kat zal zijn.

Binnenkat of buitenkat?

Vraag jezelf ook af of de kat gelegenheid krijgt om naar buiten te gaan. Een kat die veel energie heeft, zal zich sneller gaan vervelen als hij niet naar buiten kan om even lekker op wat vliegjes te gaan jagen. Een binnenkat vraagt ook meer aandacht van het baasje; ze zal vaker vermaakt en gestimuleerd moeten worden om in beweging te komen. Dit om verveling en overgewicht te voorkomen!

Sommige raskatten zijn niet zo geschikt om buiten vrij rond te lopen met het risico op diefstal of het ontbreken van een vacht (naaktkatten).

null

Een Europees Korthaar wilt graag naar buiten!

Een Europees Korthaar is minder makkelijk binnen te houden omdat dit over het algemeen energieke katten zijn. Zij gaan graag buiten op ontdekking!

Geef jezelf de tijd om goed na te gaan welke kat er bij jouw levensstijl zou passen. Realiseer je dat katten wel 15 tot 20 jaar oud kunnen worden, dus dat jullie een lange periode samen zullen zijn! Wil je meer weten over de verschillende kattenrassen? Lees dan hier verder.

null

Op zoek naar een kitten?

Lees dan hier verder voor alle informatie over het kiezen van een kitten!