De Labrador Retriever is één van de populairste rashonden van Nederland. Daarom moet het wel een bijzonder lieve hond zijn… En dat klopt. Dit hondenras staat namelijk bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke karakter.

Karakter van een Labrador Retriever

  • Perfecte gezinshond
  • Sociale hond naar andere dieren
  • Energieke hond
  • Dol op mensen
null

Activiteiten met je Labrador

De Labrador is een vrolijke en energieke hond die altijd in is voor een activiteit. Spelen met de kinderen, wandelen op het strand of jachttraining met de baas; hij vindt het allemaal even leuk! Bekijk hier de leukste losloopgebieden voor je hond.

De Labrador heeft een betrouwbaar en stabiel karakter. Hierdoor is dit een heel geschikte gezinshond, die ook nog een eens een hoge tolerantiegrens heeft. De hond is tevens erg sociaal naar soortgenoten. Hierdoor zijn wandelingen vooral leuk en ontspannen.

Het is een middelgrote hond die wel de nodige beweging nodig heeft. Niet alleen om zijn energie kwijt te kunnen, maar ook om hem goed in conditie én netjes op gewicht te houden. De Labrador staat namelijk bekend om zijn zeer goede eetlust.

info

Socialiseren en opvoeden

Net als elke andere hond, moet ook een Labradorpup goed gesocialiseerd en opgevoed worden. Deze ‘makkelijke gezinshond’ moet namelijk leren wat wel en niet mag. Bekijk hier meer over het socialiseren.

Verzorging Labrador

Net als elke rashond, heeft de Labrador op sommige gebieden wat extra aandacht nodig. Zie hieronder een aantal puntjes waar je met name op moet letten bij deze hond.

  • Een goede opvoeding
  • Vanwege zijn grote eetlust is het belangrijk om zijn gewicht in de gaten te houden
  • Zijn dubbele vacht verdient voldoende verzorging
  • Ondersteuning van botten en gewrichten
  • Extra letten op de gevoelige huid
null

Borstel regelmatig

De Labrador Retriever heeft een dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden, zeker in de ruiperiode. Bekijk hier onze kammen en borstels.

Voeding & eetlust

Deze hond is dol op eten. Niet alleen zijn eigen eten, ook het broodje van de kinderen en rommel op straat vindt hij lekker. Daarom moet er in de opvoeding extra aandacht zijn om bedel- en ongewenst eetgedrag te voorkomen. Zo verklein je namelijk de kans op overgewicht en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

De Labrador heeft van nature meer vetmassa dan de meeste andere honden. Dit is ook niet vreemd, want we weten namelijk dat zijn voorouders zwommen in de koude Atlantische Oceaan. Om deze kou te trotseren, heeft de hond een dikkere laag vet. Daarom is een Labrador een gulzige eter met een grote eetlust, waardoor hij een grote kans op overgewicht heeft.

De speciale voeding voor een Labrador helpt om het ideale gewicht te behouden door de combinatie van een hoger eiwitgehalte met een lager vetgehalte. Het is tevens goed voor een mooie, glanzende vacht.

Ook voor puppy’s is er speciale voeding met de benodigde voedingsstoffen beschikbaar. Bekijk hier de speciale voeding voor een Labradorpup.

Mogelijke aandoeningen

Heupdysplasie en atopie zijn twee erfelijke aandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras. Heupdysplasie maakt dat hij last krijgt van zijn heupgewricht, waardoor hij moeilijker en soms met pijn beweegt. Atopie is daarnaast een allergie die zich vaak uit door huidproblemen. Om deze aandoeningen te ondersteunen kan je speciale voeding gebruiken.

info

Waar moet je rekening mee houden als je een hond neemt?

Overweeg jij om een hond aan te schaffen? Lees hier waar je rekening mee moet houden en test of jouw situatie geschikt is voor een hond! Bekijk hier alles wat je moet weten over hondenrassen.