Heb je plannen om cavia’s aan te schaffen? Leuk! Maar: zorg dat je weet welke soort cavia’s je wilt hebben. Cavia’s kopen is erg leuk, maar het is wel belangrijk om goed te overwegen welke soort er in je gezin past. In dit artikel lees je welke caviasoorten geschikt zijn voor bij jou in huis!

Cavia’s kopen

Wil je cavia’s voor de gezelligheid? Om naar te kijken of juist om mee te knuffelen? Of wil je een speciaal ras gaan fokken en er mee naar tentoonstellingen gaan? Heb je een voorkeur voor rustige, goed hanteerbare cavia’s of heb je ze liever met een actief en pittig karakter? Allemaal overwegingen die je moet maken voordat je overgaat tot het aanschaffen van cavia’s. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar vooral ook voor de beestjes.

null

Wist je dat...

Cavia's altijd samen moeten leven? Van nature zijn het namelijk groepsdieren en daardoor kunnen ze niet zonder een maatje. Cavia's die samen gehouden worden zullen veel gelukkiger zijn, ze kunnen dan namelijk met elkaar communiceren en met elkaar spelen. Dat is overigens ook heel leuk om te zien! Kies dus altijd voor minimaal twee cavia's.

Een cavia in huis: aandachtspunten

Als je cavia’s aanschaft moet je op het volgende letten:

  • Zijn de diertjes niet te jong? Een goede leeftijd is minimaal 8 weken. Veel cavia’s worden te jong verkocht en maken dan een slechte start.
  • Is de gezondheid van de cavia’s goed? Cavia’s moeten actief zijn en vooral stevig aanvoelen. Ze mogen niet te mager zijn (minimaal 200 gram).
  • De beharing moet bij gladharige (gewone) cavia’s glanzen en mooi strak aangesloten liggen, zonder kale plekken.
  • De neus, ogen en oren moeten schoon zijn.
  • Het gebit moet er schoon uitzien.
  • De mest bestaat uit langwerpige droge keuteltjes en mag in geen geval slap zijn. Er mag ook geen mest aan of rond het achterwerk blijven kleven.

Boodschappenlijstje cavia’s

Cavia’s hebben natuurlijk ook een fijne huisvesting nodig. Denk hierbij aan een ruime kooi, met genoeg mogelijkheden om lekker rond te lopen en zich terug te trekken. Daarnaast hebben ze voldoende voer, hooi, bodembedekking en speelgoed nodig om het tot een écht huis te maken! Wil je een compleet boodschappenlijstje voor cavia’s? Kijk dan hier verder.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR CAVIA'S
null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Cavia's kunnen natuurlijk ook ziek worden of een ongelukje krijgen. Houd daar rekening mee door alvast een goede dierenarts te zoeken. Dan hoef je bij een spoedgeval niet ineens opzoek naar een dierenarts. Je kan hier trouwens ook terecht voor bijvoorbeeld inentingen, voedseladviezen en andere medische ondersteuning. Lees hier meer over Vets Place dierenartsen.

Informeren

Vraag aan de vorige eigenaar of winkelmedewerker hoe de dieren verzorgt en gehouden worden en houd daar rekening mee. Om voedingsstoornissen zoals diarree te voorkomen, moeten wijzigingen in de voeding steeds zeer geleidelijk aan plaatsvinden. De prijs voor een gewone cavia ligt zo tussen de 20 en 35 euro. Gladharige- en borstel cavia’s worden het meest verkocht. Andere populaire rassen zoals de Tessel, Rex of Sheltie behoren tot de wat duurdere soorten.

Cavia’s worden niet standaard geënt, maar dit kun je natuurlijk wel laten doen. Je kunt cavia’s bijvoorbeeld beschermen tegen de luchtweginfectie Bordetella Bronhiseptica. Uiteraard kun je ook je cavia’s laten steriliseren/castreren. De kosten van deze handelingen kunnen variëren, neem daarvoor contact op met je dierenarts.

null

Meer informatie over cavia's?

Wil je meer algemene informatie over cavia's? Denk aan de herkomst, het gedrag, voeding, huisvesting, verzorging, gezondheid, ziektes en kosten? Bekijk dan dit artikel.
MEER INFORMATIE OVER CAVIA'S