Een gezond lichaam met goed gewicht; wie wilt dat nou niet?! Hetzelfde geldt ook voor onze trouwe viervoeters. Helaas komen gewichtsproblemen zoals overgewicht en ondergewicht meer voor bij honden dan wij denken en let op, bij gewichtsproblemen liggen gezondheidsrisico’s op de loer! In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken van gewichtsproblemen, de bijkomende gezondheidsrisico’s, de symptomen en oplossingen. Onderaan het artikel is een video te vinden met extra uitleg omtrent het herkennen van gewichtsproblemen.
Herkennen van het juiste gewicht
Je kunt herkennen of jouw hond te dik of te dun is door het postuur van je hond te vergelijken met de onderstaande foto’s. Let op: elk soort ras en elke hond verschilt in postuur. Deze foto’s zijn een algemeen beeld van een hond. Wil je precies weten of je hond het juiste gewicht heeft voor zijn lichaam? Dan is het handig om de dierenarts om raad te vragen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn zeer goed zichtbaar.
- Er is sprake van duidelijk verlies van spiermassa.
- Op de ribben is geen vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn zichtbaar.
- De taille is duidelijk zichtbaar.
- Op de ribben is geen vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn niet zichtbaar, maar wel goed te voelen.
- De taille is duidelijk zichtbaar.
- Op de ribben is een dunne vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn moeilijk te voelen.
- De taille is niet zichtbaar.
- Bij de ruggengraat en aan de staartbasis is een vetlaag zichtbaar.
- Bij de ribben, de ruggengraat en aan de staartbasis is een vetlaag duidelijk zichtbaar.
- De taille is niet zichtbaar.
- Er is een duidelijke toename van de buikomvang zichtbaar.
Overgewicht of zwaarlijvigheid bij honden
Ruim de helft van alle honden in Nederland is te zwaar. Overgewicht of zwaarlijvigheid heeft niks te maken met het hebben van ‘zware botten’, maar met andere oorzaken. Daarnaast kunnen verschillende gezondheidsproblemen zorgen voor een verminderde levensverwachting.
De 5 oorzaken van overgewicht
- Genetische aanleg. Sommige rashonden hebben meer aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld de Labrador Retriever, Cocker Spaniël of Beagle.
- Sterilisatie/castratie. Door sterilisatie of castratie wordt de stofwisseling langzamer: je hond krijgt meer eetlust maar je hond heeft minder energie nodig. Al het extra energie dat je hond eet, gaat dienen als een vetopslag. Dit zorgt ervoor dat je hond dikker wordt na sterilisatie of castratie.
- Te weinig lichaamsbeweging. Net als bij mensen is voldoende lichaamsbeweging net zo belangrijk als goede voeding. Wanneer jouw hond te weinig lichaamsbeweging krijgt, verbruikt hij minder energie. De overige energie zal opgeslagen worden als vet, wat ervoor zorgt dat je hond dikker wordt.
- Leeftijd. Als je hond op leeftijd is, kan het zijn dat je hond minder wilt bewegen. De energiebehoefte wordt dus lager, maar wanneer je jouw hond hetzelfde blijft voeren zoals je het had gedaan toen hij volwassen was, zal het extra energie worden opgeslagen als vet.
- Ziekte of medicijnen. Je hond kan dikker worden door een ziekte of medicijnen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier.
Symptomen van overgewicht
Misschien kun je het door de lange haren of de dikke vacht lastig bepalen of je hond last heeft van overgewicht. Er zijn andere manieren waarop je overgewicht kan herkennen. Je merkt dat: de buik van je hond groter en dikker wordt, meer slaapt, kortademig wordt en problemen heeft bij het bewegen.
Gezondheidsproblemen
Naast dat overgewicht ervoor zorgt dat de conditie van je hond minder wordt, zijn er ook veel andere problemen die gevaarlijk zijn voor je hond. Hart- en longproblemen, Diabetes Mellitus (suikerziekte) en artrose zijn problemen die je hond ook kan krijgen bij (langdurig) overgewicht. Een extra nadeel is dat de levensverwachting van je hond kan dalen met wel 2 jaar.
Afvallen
Als je jouw hond wilt laten afvallen, zal je het huidige leefpatroon moeten veranderen. Beweging, goede voeding en controle van een dierenarts zijn belangrijk bij het afvallen. Bekijk hier onze tips om je hond te laten afvallen. De dierenarts zal een behandelplan en onderhoudsdieet ontwikkelen, zodat jouw hond zal afvallen en op gewicht blijft. Het behandelplan bestaat uit vier onderdelen:
- Het bepalen van het streefgewicht. De tijd van afvallen en het gewenste lichaamsgewicht worden bepaald. Je hond mag niet te snel gaan afvallen, want dan wordt spierweefsel afgebroken in plaats van vetweefsel.
- Het aanpassen van de voeding. Tussendoortjes en snacks mogen niet meer en de voeding moet dagelijks worden afgewogen en over minimaal 2 maaltijden per dag worden verdeeld. Daarnaast wordt een dieetvoeding geadviseerd. Deze voeding bevat minder calorieën, hebben een verhoogd vezelgehalte en hebben een verhoogd eiwitgehalte voor smakelijkheid en behoudt van de spiermassa tijdens het afvallen. Een voorbeeld van een voeding die je kunt geven is Royal Canin Light Weight Care of Hill’s Canine Light.
- Het verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging. Wanneer jouw dier minder goed beweegt, gaat de conditie ook omlaag. Meer beweging zorgt voor een betere conditie en het beter kunnen afvallen.
- Verandering van de voedingsgewoontes. Bedelgedrag moet niet worden beloond, maar juist genegeerd worden. Daarnaast zorgt de begeleiding vanuit de dierenartspraktijk voor meer motivatie.
Ondergewicht of zeer magerheid bij honden
Ondergewicht komt minder voor bij honden dan overgewicht, maar is net zo belangrijk. Bij ondergewicht krijgt je hond te weinig voedingsstoffen binnen. Er zijn verschillende oorzaken voor ondergewicht.
De 3 oorzaken van ondergewicht
- Slecht gebit. Je hond kan minder gaan eten bij een slecht gebit. Pijn bij het slikken zorgt ervoor dat het fijner is om niet te eten. Zorg voor een goede gebitsverzorging van je hond en laat het gebit van je hond regelmatig controleren door de dierenarts. Lees hier alles over gebitsverzorging bij honden.
- Stress. Door stress van grote veranderingen of een recente traumatische ervaring kan je hond minder gaan eten en minder eetlust krijgen.
- Ziekte. Een worminfectie, maar ook hartafwijkingen, longziekten en andere soorten ziekten zorgen voor ondergewicht. Merk je dat je hond in een snel tempo afvalt? Dan is het noodzakelijk om met je hond langs de dierenarts te gaan.
Oplossen van ondergewicht
Omdat de oorzaken van ondergewicht extreem verschillen, is het lastig om 1 oplossing te geven. Het is in elk geval belangrijk om ervoor te zorgen om de eetlust te verhogen, zodat je hond al zijn voedingsstoffen binnen krijgt. Je kunt de brokken veranderen in meer energierijke voeding of de voeding mengen met natvoeding. Ook kan je dagelijks kleinere porties voeding geven, in plaats van één of twee keer per dag. Op deze manier worden de voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen. Daarnaast is het nodig om je hond te blijven ontwormen.