De winter breekt aan, tijd om te blijven of te gaan. Daar hebben we meteen het grootste verschil tussen trekvogels en standvogels. Sommige vogelsoorten kiezen ervoor om de koude winter in Nederland te trotseren, terwijl andere vogels lekker de warmte opzoeken. Dit doen ze dan met name in het zuiden of westen. In dit artikel nemen we je mee op hun reis en leggen we je uit hoe je de standvogels kan helpen.

Waarom trekken vogels weg?

De winter is prachtig, maar het zorgt voor vele moeilijkheden voor verschillende vogelsoorten. Het is in deze periode namelijk lastig om voedsel, water en onderdak te vinden. Daarom kiezen sommige vogelsoorten ervoor om weg te trekken naar plekken waar het vinden van voedsel en water makkelijker gaat. Voor het vertrek proppen de vogels zich helemaal vol met voedsel om voldoende energie te hebben voor de lange reis.

null

Help de vogels een handje!

Dit zoeken van voldoende voedsel voor de lange reis begint al aan het einde van de zomer. Het is daarom een goed idee om ze dan bij te voeren door voldoende voer in de tuin aan te bieden. Bekijk hier geschikt vogelvoer voor in de zomer.

Welke trekvogels zijn er?

Er zijn ontelbaar veel vogels die wegtrekken, maar de drie Nederlandse broedfamilies zijn onder andere:

  • De lijsterfamilie, bijvoorbeeld de Nachtegaal en de Blauwborst
  • De zangersfamilie, bijvoorbeeld de Tjiftjaf, de Tuinfluiter en de Fitis
  • De zwaluwenfamilie, bijvoorbeeld de Oeverzwaluw, de Boerenzwaluw en de Huiszwaluw

De standvogels

Er zijn natuurlijk ook vogels die in de winter in de buurt van het broedgebied blijven. Dit noemen we ook wel de thuisblijvers. Deze vogels kunnen het ondanks de kou overleven in ons kikkerlandje. Ze hebben hiervoor wel voldoende vetten nodig. Ook deze vogels kunnen jouw hulp daardoor goed gebruiken. Bied ze bijvoorbeeld voldoende Versele-Laga Frost Nights Blend aan. Deze vetrijke voeding is speciaal voor in de herfst en winter, de koudste periodes. De vetten bieden voldoende energie om barre winters te overleven.

Voorbeelden van standvogels zijn de merel, de huismus, de zwarte kraai, de specht en de ekster. Deze vogels kunnen de koude winters aan en blijven lekker in Nederland.

Deeltrekkers

Naast de trekvogels en de standvogels, is er nog een derde groep. Dat zijn de zogenoemde deeltrekkers. Dit zijn vogelsoorten die zich opsplitsen. Een deel reist af naar het warme zuiden, terwijl een ander deel in Nederland blijft om te overwinteren. Een voorbeeld hiervan is het roodborstje. De vrouwtjes en jongen trekken naar het zuiden, terwijl de mannetjes de kou in ‘het noorden’ trotseren. Ook vinken en spreeuwen zijn deeltrekkers.

null

Tips voor in de winter!

Met deze tips help je de vogels in jouw tuin de winter door. Een kleine moeite, maar een groot gebaar voor de vogels.