Help tuinvogels de winter door

Bij langdurige vorst en sneeuw kunnen vogels zelfs omkomen van de honger. Ook zijn de dieren zwakker en dus makkelijker te vangen door roofvogels. ’s Winters zijn er weinig insecten te vinden en vormen zaden het belangrijkste voedsel van vogels. Als ook de zaden op zijn zullen de dieren zich op de tuinen storten. Je kunt de vogels een handje helpen door te zorgen voor voldoende en gevarieerd voer in je tuin aan te bieden.

Energierijk voedsel is nu het beste om de vogels te geven. Ongezouten en ongebrande pinda’s zijn rijk aan vet en zeer geschikt als wintermaal. Verder doe je de dieren een groot plezier met lekkere vetbollen, vogelpindakaas, of strooivoer. Met heel veel voerhuisjes en houders kun je je bovendien je tuin of balkon leuk aankleden. Bekijk bijvoorbeeld eens hangers met vogelvoer of voederhuisjes.

Wat mogen ze hebben?

Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.

tip

Vogeltips voor de winter:

  1. Zorg dat er in de winter genoeg voer en water voor de vogels aanwezig is.
  2. Bij lichte vorst kun je prima vers drinkwater aanbieden. Vogels zullen het ook gebruiken om in te badderen. Het water glijdt van de ingevette veren af, dus bevriest niet. Bij strenge vorst kun je beter geen water aanbieden.
  3. 's Morgens en 's avonds hebben de vogels hun voeding het hardste nodig. Zorg dus dat voer en water op deze momenten voorradig zijn.
  4. Houd de voederplekken ijs- en sneeuwvrij. Zo kunnen de vogels er makkelijk bij komen.
  5. Zorg voor verschillende soorten tuinvogelvoer om ook verschillende vogelsoorten naar je tuin te trekken.
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR TUINVOGELS IN ONZE WEBSHOP