Vanaf het moment dat de eerste blaadjes van de bomen vallen tot de lentedagen wanneer de bloesem weer begint met bloeien; de donkere dagen staan dan voor de deur. Het is tijdens deze periode extra belangrijk dat jij en jouw paard tijdens de avondrit of ochtendrit goed verlicht te zijn. Jij als ruiter kan je goed zichtbaar maken voor andere weggebruikers en ruiters door bijvoorbeeld een veiligheidshesje om te doen. Maar wat voor soort verlichting kan je voor je paard gebruiken? Kan je met reflectie je paard zichtbaar maken? En wat moet je niet vergeten tijdens het paardrijden in het donker? Dit artikel zullen jou en de weggebruikers helpen voor een veilige situatie op de weg tijdens de donkere dagen.

tip

Wees voorbereid op koud en slecht weer!

Koud of slecht weer kunnen ook tot gevaarlijke wegsituaties leiden. Ga daarom tijdens de koude winterdagen of regenachtige herfstdagen extra goed verlicht op pad!

Zien paarden in het donker?

Elk oog bevatten twee soorten cellen: de kegeltjes en de staafjes. De kegeltjes nemen kleuren en contrasten waar en de staafjes nemen licht en donker waar. Paarden hebben minder kegeltjes maar meer staafjes dan wij mensen. Hierdoor kunnen paarden beter kijken wanneer het schemert of het donker is. 

Omdat paarden minder kegeltjes hebben, kunnen paarden wel kleuren zien, maar niet zo goed als wij mensen.

info

Schrikken in het donker

Paarden hebben een gezichtsveld van 350 graden. Dit betekent dat ze een blinde vlek van 5 graden vóór hen hebben en een blinde vlek van 5 graden achter hen. Omdat de ogen van je paard gevoeliger zijn voor beweging en de combinatie met het grote gezichtsveld, kunnen paarden snel schrikken van kleine bewegingen. 

Tips voor jou en je paard tijdens het paardrijden in het donker – Van verlichting tot routes 

Tijdens die ene sneeuwbui in de avond, mistbank in de vroege ochtend of dat moment dat de maan aan de donkere horizon straalt, moet je goed voorbereid op pad! Wij hebben alle tips op een rijtje gezet voor een veilige rit in het donker.

Verlichting paard en ruiter

Een gebrek aan daglicht kan zorgen voor gevaarlijke situaties en tijdens slecht zicht is verlichting zelfs verplicht in Nederland.

Om ernstige ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat jij en je paard opvallen in het donker. Je kunt ervoor zorgen dat je paard gezien wordt door gebruik te maken van reflectie zoals een reflecterende uitrijdeken. Zorg zelf als ruiter voor een reflecterend vest en zo kan een simpel fietslampje ook helpen met het trotseren van het donker!

Samen een uitgestippelde route rijden

Bedenk vooraf hoe je wilt gaan rijden. Je weet waar je rijdt en je kan eventuele gevaren zoals paaltjes of laaghangende takken ontwijken. Een verlichte route kan ook helpen met de zichtbaarheid. Hoe meer lantaarnpalen, hoe beter!

Daarnaast is het veiliger om samen met een bekende de buitenrit te doen en om je telefoon altijd mee te nemen. Je telefoon kan dienen als extra licht, maar kan ook helpen wanneer je verdwaalt. Kan niemand met je mee? Overweeg om een rondje in een binnenbak of een verlichte buitenbak te rijden met je paard.

Vergeet de basis-verkeersregels niet!

De verkeersregels gelden niet alleen terwijl het donker is, maar ook tijdens de zonnige dagen. Een ruiter of menner is officieel een bestuurder van de weg en moet dezelfde regels volgen als automobilisten. Dit zijn de belangrijkste regels voor jou als menner of ruiter van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990):

  • Je moet zo veel mogelijk rechts houden. 
  • Je moet gebruik maken van een ruiterpad. Ontbreekt deze? Dan moet je gebruik maken van de berm of rijbaan. Een fietspad mag alleen dienen als uitwijkmogelijkheid.
  • Naast elkaar rijden is volgens de RVV 1990 alleen toegestaan voor fietsers. Je kunt het doen, maar let op of het veilig gebeurd en de situatie dit verleend. 
  • Steek je hand of menzweep uit wanneer je van richting gaat veranderen.
BESTEL ALLES VOOR JE PAARD IN DE WEBSHOP