Menu

Groot, glinsterend en vol van kleur; de ogen van je kat zijn betoverend om naar te kijken. Deze kijkers zijn erg belangrijk voor katten aangezien het een belangrijk orgaan is voor bijvoorbeeld de jacht. Maar hoe werken kattenogen? Zien katten kleuren? En hoe herken je een ontstoken oog bij je kat? Zie hier het adviesartikel over de ogen van de kat!

Kattenogen uitgelegd

Elk oog bevat deze twee soorten cellen: de staafjes en de kegeltjes. Deze cellen zorgen niet alleen voor het zicht van ons tweebenige, maar ook voor het zicht van andere dieren. De staafjes zorgen ervoor dat licht en donker worden waargenomen. Hoe meer staafjes een diersoort heeft, hoe beter dat diersoort in het donker kan kijken. Kegeltjes nemen daarentegen kleur en contrast waar. Een diersoort met meer kegeltjes kan meer kleuren waarnemen en scherper zien. De hoeveelheid staafjes en kegeltjes verschilt per diersoort.

null

Zien katten kleuren?

Kattenogen bevatten minder kegeltjes dan mensenogen. Hierdoor zien zij kleuren doffer tot niet en contrasten minder scherp dan wij. Daarnaast zijn katten bijziend en kunnen ze voorwerpen in de verte minder scherp waarnemen.

Kattenogen in het donker

‘Kunnen katten in het donker zien?’ Is een vraag wat sommige kattenbaasjes zich afvragen. Het antwoord hierop is: ja, heel goed zelfs! De ogen van de kat bevatten meer staafjes dan onze ogen. Dit betekent dat katten in het donker beter de omgeving kunnen waarnemen, wat een fijne bijkomstigheid is voor deze dieren! De kijkers van onze katten zijn ook groter in oppervlakte, wat ervoor zorgt dat ze meer licht kunnen opvangen. Overdag zie je de kleine pupillen die het licht tegenhouden. Ook zie je dat je kat dichtgeknepen ogen heeft op een moment met veel licht. Laat in de avond, ‘s nachts en vroeg in de ochtend zullen deze pupillen verwijden als het donker is. Het netvlies wordt in het donker meer benut en is het zicht simpelweg beter dan overdag met het licht. Dit is de reden waarom katten vaak ‘s nachts op pad gaan en de jacht naar een prooi starten. Hieronder zie je een voorbeeld hoeveel beter katten in het donker kunnen kijken.

Kattenogen in het donker
null

Oplichtende kattenogen in het donker

Ieder netvlies bevat een reflecterend laagje; het tapetum lucidum. Dit deel van het netvlies dient als een spiegel en reflecteert het licht terug in het netvlies. Het tapetum lucidum in combinatie met de grote hoeveelheid staafjes in het netvlies van de kat zorgen voor extra zicht in het donker, aangezien het aanwezige licht in het donker optimaal wordt benut.

Oogproblemen – Cataract, Glaucoom en ontstoken oog kat 

Zoals bij elk orgaan kunnen de kattenogen beschadigd raken en kunnen er problemen worden ondervonden. Dit kan pijnlijk zijn voor je kat en het kan op langere termijn blindheid als gevolg geven. Herken de volgende 3 veel voorkomende oogproblemen bij katten; Cataract (staar), Glaucoom en ontstoken oog bij je kat!

Ontstoken oog kat (oogontsteking/conjunctivitis)

Een ontstoken oog (oogontsteking/conjunctivitis) zie je snel bij je kat. Je ziet je kat krabben en wrijven bij zijn oog en je ziet aan het oog zelf dat er iets niet hetzelfde is als normaal. Je ziet de volgende symptomen aan het kattenoog:

  • Bruine afscheiding bij het oog van je kat
  • Tranend oog bij je kat
  • Rode ogen bij je kat
  • Dikke oogleden bij je kat
  • Korsten in de ooghoeken

Een ontstoken oog kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren. Er kan een vreemd voorwerp (corpus alienum) in het oog terecht komen. Een vreemd voorwerp is simpelweg iets wat niet thuishoort in of op het oog en je kunt denken aan stof, maar ook een grasaar.

Daarnaast kan een oogontsteking worden veroorzaakt door allergenen (stofjes waarvoor je kat allergisch is) of door afwijkende oogleden. Heb je een langharige kat en prikken er regelmatig haren in zijn oog? Probeer voorzichtig de haren weg te knippen met een trimschaar voor rondom de kattenogen. Ook kan het helpen om het oog regelmatig te behandelen met oogzalf. Blijft het ontstoken oog bij je kat aanhouden? Plan een bezoek met de dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Cataract (staar)

Bij Cataract (staar) zie je een witte/grijze waas over het oog. Een vertroebeling van de lens, het voorste stukje van het oog, zorgt ervoor dat de lichtstralen niet meer in de binnenkant van het oog komen. Het kan veroorzaakt worden door ouderdom, maar ook door suikerziekte! Suikerziekte is een ziekte wat sneller veroorzaakt wordt door gevolgen van overgewicht, dus let goed op het gewicht van jouw pluizenbol door niet te veel kattenvoer of kattensnacks te geven en door voldoende te bewegen en te spelen!

Herkennen van Cataract en het behandelplan

Cataract kan je herkennen door de witte waas over het oog. Ook zie je aan het gedrag van je kat dat alles wat voorzichtiger gaat, aangezien het gezichtsvermogen een stukje minder is. Daarnaast kan je kat sneller tegen de tafelpoot, stoel of kast lopen. De dierenarts zal je kat onderzoeken en behandelen als dit nodig is. Het is niet altijd nodig om een behandeling te starten, aangezien veel katten hier prima mee kunnen leven mits de omgeving niet extreem veranderd. Wil je het wel behandelen? Dan is een operatie wel mogelijk. Hierbij wordt de troebele lens vervangen door een nieuwe kunstlens. Bedenk wel dat elke operatie ingrijpend is voor een oudere kat, dus overleg met de dierenarts hoe noodzakelijk deze operatie is.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Glaucoom

Glaucoom is een verhoging van de oogboldruk. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge bloeddruk en is erg pijnlijk voor je kat. De oorzaak van een te hoge bloeddruk is lastig vast te stellen, aangezien de bloeddruk door meerdere factoren beïnvloed kan worden. Zo zijn stress en nierfalen de meest voorkomende oorzaken van een te hoge bloeddruk. Nierfalen zijn gemakkelijker te herkennen wanneer het afwijkt van het normale plasgedrag. Lees meer over kattenplas in ons artikel over de urine van de kat. Daarnaast kunnen schildklierproblemen (bij katten vaak een te snel werkende schildklier) zorgen voor een te hoge bloeddruk. De diagnose voor een te snel werkende schildklier wordt gemaakt door jouw dierenarts.

Herkennen van Glaucoom en het behandelplan

Bij Glaucoom zie je een rode waas over de ogen heen. Het is pijnlijk en je kat zal blijven wrijven in de ogen en ook zie je dat je kat dichtgeknepen ogen heeft. In een ver stadium van Glaucoom is het oog opgezwollen, wat veel schade kan geven! De dierenarts zal zoeken naar de onderliggende oorzaak en dat oplossen. Is het te ver en is het oog niet meer te redden? Dan wordt het oog verwijderd met een operatie. Hou dus een oogje in het zeil voor deze aandoening! 

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in een aantal Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Kattenoog schoonmaken – voorkom oogontsteking!

De ogen van een kat moeten geregeld nagekeken worden. Ze moeten vrij van uitvloei zijn. Als de kat gezond is, hoef je maar weinig aandacht aan de oogverzorging te besteden. Om de ogen van je kat schoon te maken, heb je een goed verzorgingsproduct (bijvoorbeeld Clean Eye van Emax, lotion van Versele Laga of lotion van Beaphar), wattenstaafjes en lauwwarm water nodig.

  • Nummer 1

    Maak een wattenstaafje vochtig met wat afgekoeld gekookt water.

  • Nummer 2

    Doe het verzorgingsproduct op het puntje van de wattenstaaf.

  • Nummer 3

    Neem elk oog met een apart staafje af en zorg dat de oogbol niet geraakt wordt.

  • Nummer 4

    Dep de vacht droog rond de ogen met een watje of papieren zakdoekje. Bij langharige katten kan het zijn dat je plekken in de ooghoeken moet verwijderen.

  • Nummer 5

    Als er regelmatig vuil uit de ogen komt, raadpleeg dan een dierenarts.

Je kunt de ogen van je kat ook schoonmaken met een kant – en – klare oogdoek; het enige wat je anders moet doen is het uit de verpakking te halen! Voorbeelden die je kunt gebruiken zijn de Trixie verzorgingspads of de Versele Laga Oropharma Eye Clean oogdoekjes. Als finishing touch kan je de ogen van je kat 2 keer per week druppelen.

tip Konijnenspeelgoed

Traanvlekken bij een lichte vacht

Traanvlekken zijn bruine vlekken tussen de ogen en de neus van je kat en zie je vooral bij katten met een lichte vacht op de kop. Deze traanvlekken moeten dagelijks behandeld worden. Dit kun je gemakkelijk doen met de traansmeerremover van Beaphar!
BESTEL IN DE WEBSHOP