Wanneer de bladeren van de bomen beginnen te vallen en de straatlantaarns weer eerder gaan schijnen, wordt het tijd om je tuin klaar te maken voor de herfst. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld egels, tuinvogels of vleermuizen die graag jouw tuin komen bezoeken wanneer het buiten weer wat frisser begint te worden! Daarom geven we je hier 5 tips om je tuin helemaal herfstklaar te maken.

Stap 1: De grote schoonmaak en puinruimsessie

Dit is niet de leukste stap, maar wel een hele belangrijke. Voordat je je tuin kunt pimpen, is het namelijk belangrijk dat er puin wordt geruimd. Alle takken en blaadjes die dor en dood zijn, mogen met de snoeischaar weggeknipt worden. Ook al staat het niet altijd netjes, laat blaadjes en takjes in de tuin liggen. Insecten kunnen hier lekker warm tussen kruipen als het kouder wordt en als de stapel groot genoeg is, dan kan het zelfs zijn dat er een egeltje onder gaat liggen. Je hele tuin spik en span ziet er natuurlijk opgeruimd uit, maar voor de dieren is het juist een fijn plekje onder die blaadjes. Roodborstjes en winterkoningen zoeken graag eten tussen deze blaadjes. Het is wel belangrijk om de uitgebloeide bloemen te laten liggen, want die kunnen later nog uitgezaaid worden. De bodemdiertjes eten deze blaadjes ook graag op.

Stap 2: Creëer een herfstig plekje voor tuinvogels

Het is erg belangrijk om een veilige plek te bieden aan tuinvogels die in de herfst in jouw tuin komen. Dat kun je onder andere doen door vogelhuisjes in de tuin op te hangen. Het najaar is de beste periode om dat te doen. Vogels gaan dan namelijk op zoek naar een warme beschutte plek om te overnachten en te schuilen voor roofvogels. Als het nestkastje bevalt en er is voldoende water en eten te vinden, dan kan dat ook de plek worden voor een nestje in het voorjaar.

Daarnaast kun je voederplaatsen en een waterschaal voor de tuinvogeltjes ophangen. Dat is een goede manier om ze een handje te helpen, aangezien er in de herfst minder voedsel te vinden is dan in de lente en zomer. In dit artikel over het voeren van tuinvogels lees je hoe je dit per seizoen het best kunt doen. De beste plek voor een voederplaats is op een open plek met een vrije aanvliegroute, maar ook wel in de buurt van struiken, bomen of hagen. Zo kunnen de tuinvogels bij onraad gelijk vluchten.

Sommige vogels eten echter liever op de grond onder bosjes, zoals roodborstjes en merels. Er zijn ook leuke raamvoederhuizen verkrijgbaar, zo kun je binnen genieten van de vogels buiten. Let wel op dat de vogels dan tegen het raam kunnen vliegen. Zijn jouw ramen helemaal schoon, plak dan raamstickers op. Daardoor zien de vogels dat er iets zit en verkleint het de kans dat ze tegen het raam vliegen.

tip

Bessen!

In het najaar wordt er veel gezocht naar bessen. Lijsterbes, hulst, meidoorn, rozenbottel en braam zijn goede voorbeelden van struiken die vogels aantrekken.
SHOP ALLES VOOR TUINVOGELS

Stap 3: Egels een handje helpen in de herfst

Egels gaan eind oktober/begin november in winterslaap. Voordat ze dat doen, gaan ze eerst flink op speurtocht naar voedsel. Waarom ze dit doen? Omdat ze in de winter slapen en dan een goede vetreserve nodig hebben. Als ze die niet hebben, zullen ze ontwaken uit hun winterslaap en is er een grote kans dat ze zullen sterven door een gebrek aan vetreserve en eten. Je kunt ze daarom in het begin van de herfst een handje helpen door ze bij te voeren.

Wij adviseren om ze voer van hoge kwaliteit aan te bieden, zodat ze alle voedingsstoffen die ze voor de winter nodig hebben binnen krijgen. De beste manier om het voer aan de egels aan te bieden is door het in een bakje op de grond te leggen of door het in een voederhuisje voor egels te plaatsen. Op die manier zijn ze ook gelijk veilig voor roofdieren en hebben ze een plekje om warm te schuilen. Voer egels nooit melk of brood! Dit kunnen egels niet goed verteren en is dus erg slecht voor ze. Een platte waterschaal op de grond wordt gewaardeerd. Heb je een vijver, leg er een loopplankje in, zodat de egels er altijd uit kunnen kruipen.

null

Wist je dat?

Egels gebruiken vaak dezelfde route. Heb je deze route ontdekt dan kun je daar het voer of een egelhuis plaatsen. Let dan ook op dat je geen obstakels op de route zet.
SHOP HIER EGELVOER

Stap 4: Fladderende vleermuizen, vooral in de herfst

De herfst is hét seizoen om vleermuizen te spotten. Aangezien in augustus het paarseizoen begint voor deze dieren, zullen ze veel buiten vliegen om een geschikte partner te vinden om mee te paren. Om ze naar je tuin te lokken moet je ervoor zorgen dat er veel insecten in de tuin zijn. Vleermuizen peuzelen die graag op, dus insecten in de tuin is een must. Om insecten in de tuin te krijgen kun je verschillende dingen doen:

  • Het gras wat langer laten groeien
  • Bloemen, bloesems en nachtbloeiers, zoals kamperfoelie en teunisbloem plaatsen
  • Een waterschaal aanschaffen
  • Een insectenhotel aanschaffen of zelf bouwen

In dit artikel lees je hoe je zelf een insectenhotel kunt bouwen.

Een verblijfplaats voor vleermuizen in de herfst mag eigenlijk ook niet ontbreken in je tuin. De beestjes verblijven graag in stapels oud hout of nog liever in een vleermuizenkast die je kunt kopen bij Pets Place Boerenbond. Hang hem wel minstens drie meter hoog en zorg ervoor dat de vleermuizen een vrije vluchtroute er naartoe hebben!

info

Wist je dat?

Vleermuizen de enige vliegende zoogdieren zijn. Daarnaast eten dwergvleermuisjes wel 300 muggen en andere insecten per nacht! Zo kan jij lekker slapen zonder het gezoem van een mug!
SHOP HIER VLEERMUISKASTEN

Stap 5: Voorbereiding voor de lente

De meeste mensen zullen bij de vallende bladeren en de lange donkere avonden niet gelijk denken aan de lente. Toch is het wel belangrijk om je tuin alvast klaar te gaan maken voor de lente. Zo kun je alvast verschillende soorten bloembollen planten, zoals krokussen of sneeuwklokjes. Op die manier heb je al vroeg in het voorjaar een tuin vol met bloemen. Dat staat niet alleen mooi, maar het is ook heel goed voor de bijen, hommels en andere insecten die een bezoekje aan je tuin brengen. Zelfs de pimpelmezen hebben hier profijt van, want die vinden nectar ook erg lekker als er nog niet veel ander voedsel in de buurt is.

VIND ALLE PRODUCTEN OM JE TUIN HERFSTKLAAR TE MAKEN