Een groene viltlaag van mos groeit na verloop van tijd in het gazon. Als je het gazon in je tuin gezond wilt houden, is het nodig om je gras te verticuteren. Lees hier waarom verticuteren nodig is en hoe je dit het beste kunt doen.

Viltlaag

Een viltlaag wordt gevormd door mos, onkruid en grasresten van het maaien. Mos groeit graag op plaatsen waar het donker en vochtig is, maar ook een ‘zure grond’ dat in minder goede staat is, wordt vaak door mos geteisterd. Je kan de zuurgraad van je grond zelf testen met de grondtest van DCM. Daarnaast kan mos kan ook het gevolg zijn van een te kort gemaaid gazon.

Een dunne viltlaag kan absoluut geen kwaad, het is zelfs goed voor je gazon. De bedekking doet in dat geval dienst als bescherming tegen uitdroging, omdat het de hitte tegenhoudt en het verlies van water tegengaat. Maar zoals met alles is teveel nooit goed. En dan is het nodig om te verticuteren!

null

Wanneer verticuteren?

Verticuteer minimaal één keer per jaar in maart of april. Een tweede keer is eigenlijk beter. Doe dit dan tussen augustus en oktober. Ook is het belangrijk dat het 's nachts niet gevroren heeft!

Verticuteren

Verticuteren is nodig om je gras gezond te houden. Met deze behandeling worden de wortels van het mos en onkruid doorgesneden, zo kan het niet snel teruggroeien. Een tweede bijkomstigheid van verticuteren is dat het gras vervilt. Ook wordt de ongezonde grasmat opengewerkt, zodat zuurstof, voedingsstoffen en water de wortels van het gezonde gras weer kunnen bereiken. Dit stimuleert de groei van de graswortels.

BESTEL ONLINE

Hoe moet ik verticuteren?

Je kan op twee manieren verticuteren; handmatig of met een machine. Het met de hand verwijderen van mos en onkruid kan een zwaar klusje zijn, vooral als de tuin wat groter is. Daarom wordt dit vaak gedaan met een verticuteermachine. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar voor verschillende budgetten. In een verticuteermachine zitten scherpe, schuin geplaatste messen die door de bodem snijden. Let op dat je de messen van de machine goed afstelt, ze moeten niet te diep in de grond steken. Ook mag je een pas aangelegd gazon niet verticuteren. Het gras is dan nog niet voldoende ingeworteld en zal tijdens het verticuteren ook uit de grond worden getrokken.

null

Let op!

Je mag een pas aangelegd gazon niet verticuteren. Het gras is dan nog niet voldoende ingeworteld. Een grasveld moet minimaal drie jaar liggen.

Tips

Is jouw gazon ook toe aan een verticuteerbeurt? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  • Bevochtig en maai het gras voor je aan de slag gaat met verticuteren. Zo kan het gezonde gras beter herstellen en laat het mos makkelijker los.
  • Verticuteer in rechte banen naast elkaar. Eerst in de lengte en vervolgens in rechte banen over de breedte.
  • Op een heuveltje kun je gaten prikken met een riek of hark. Daarna kun je het mos makkelijker wegharken.
  • Na het verticuteren lijkt je gazon één grote bende. Maar als je het mos hebt verwijderd met een bladhark, dan zal het gras weer snel de kans krijgen om te groeien. Vooral als je in de goede tijd van het jaar verticuteert. Je kan kale plekken eventueel bijzaaien met graszaadmengsels en/of het gazon bemesten.
  • Wil je zeker weten dat de grond na het verticuteren geschikt is om gras op te laten groeien? Test de grond van je gazon. Bekijk de bodemanalyse van DCM in de webshop of in één van onze winkels.
  • Zijn er grote takken die het zonlicht weghouden van je gras? Dan kun je overwegen om deze weg te snoeien, want mos groeit beter op donkere plekken.
BEKIJK VERTICUTEERMACHINES