Het is lente en dat betekent dat jouw tuin weer levendig wordt! Het gras wordt groener, de planten gaan weer groeien, de bloemen worden kleurrijk en de vogeltjes beginnen weer te fluiten. Maar wat moet er gebeuren om dit voor elkaar te krijgen? Wij geven je 7 tips!
Tip 1: Maak je terras schoon
Nu de zon schijnt en de temperaturen omhoog gaan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk alle tuinmeubels uit de schuur halen! Zorg er voor dat je eerst alle onkruid en groene aanslag verwijderd. Dit komt vooral voor op de grond en tussen de voegen, maar ook de schuttingen, muren, buitenmeubels en het dak kunnen al snel onder de groene aanslag zitten.
Tip 2: Verticuteer en bemest je gazon
De lente is het ideale moment om het gras te verticuteren met een verticuteermachine (verkrijgbaar in onze winkels of in de webshop). Dit is nodig om het gazon in een gezonde conditie te houden. Met deze behandeling worden de wortels van het mos en onkruid doorgesneden, zodat het niet snel terug kan groeien.
Daarnaast wordt de ongezonde grasmat opengewerkt, zodat zuurstof, voedingsstoffen en water de wortels van het gezonde gras weer kunnen bereiken. Dit stimuleert de groei van de graswortels.
Naast het verticuteren is het voorjaar ook het juiste moment om voor de eerste keer in het jaar het gazon te bemesten. Dan begint het gras namelijk weer te groeien en heeft het voldoende voedingsstoffen nodig om groen en vol te worden. Lees hier onze tips over het bemesten van je gazon.
Tip 3: Snoei bomen en struiken
Om nieuwe groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat alles er in de zomer weer netjes bijstaat, raden wij aan om in de lente te snoeien. Lees hieronder per soort hoe je deze kan snoeien:
Verwijder hiervan alle dode takken. Deze zijn te herkennen door een stukje van de bast weg te halen. Dode takken zijn hieronder namelijk bruin en mogen weggeknipt worden. Wanneer je een groene kleur tegenkomt onder de barst, dan houdt dat in dat er nog leven in zit. Deze takken mogen rustig verder groeien.
Hortensia’s met pyramidevormige bloemen kan je het best in maart snoeien. Takken die drie jaar of ouder zijn en de verzwakte takken mogen tot op de bodem teruggesnoeid worden. Let er op dat je niet alle takken weghaalt, de meeste soorten groeien namelijk op hout dat minimaal een jaar oud is.
De lavendel mag in maart ook geknipt worden. Knip deze boven de krachtige uitlopers terug om het mooiste resultaat te krijgen. Zorg er hierbij wel voor dat er nog groene blaadjes aan het eind van de takjes overblijven.
Klimrozen mogen flink teruggesnoeid worden. Om nieuwe ruimte te creëren voor de jongere takken, mogen de oudere takken tot aan de basis teruggesnoeid worden.
Botanische rozen hebben niet zo veel snoei nodig, ze hoeven slechts weer in model gebracht worden.
Snoei fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Als je ze later snoeit, kan dit tot sapverlies leiden.
In het voorjaar en in augustus maakt de conifeer een groeispurt door. Laat bij het snoeien altijd wat groen over, anders krijgt de haag dode stukken. Het snoeien mag in maart en/of eind juni gebeuren
Tip 4: Laat de tuin bloeien
Na ijsheiligen (vanaf 15 mei) mogen de plantjes weer naar buiten. Het beplanten van de borders kan beginnen. Let hierbij op de standplaats, de bloeitijd en een goede verhouding in hoogte en vormen.
Wolf-Garten Natura Bio Zaadkogels
Met de Natura Bio Zaadkogels van Wolf-Garten creëer je een extra leefgebied en voedsel voor onder andere insecten, bijen en vlinders die het steeds moeilijker hebben om te overleven. De zaadkogels bevatten een mengsel van één- en meerjarige zomerbloemen, die vanaf de vroege zomer tot laat in de herfst steeds nieuwe bloemen voortbrengt en ook het jaar daarna je nog zullen verrassen.
Het warme voorjaar kan ervoor zorgen dat de grond snel uitdroogt. Om dit te voorkomen kan je de planten wat meer water geven. Houd dit goed in de gaten, zodat ze niet uitgedroogd raken. Bekijk onze 11 tips om je planten water te geven.
Het (vroege) voorjaar is tevens de beste periode om (binnen)planten te verpotten. Dit kan nodig zijn als de plant te weinig ruimte heeft om te groeien of als het duidelijk is dat de plant vitaliteit mist. Vooral de jonge, snelgroeiende planten hebben hier veel baat bij. Deze mogen één keer per jaar verpot worden, zo krijgen de wortels voldoende ruimte om te ontwikkelen. Grote planten en langzame groeiers kunnen beter om de twee of drie jaar verpot worden.
Tip 5: Kweek plantjes in de moestuin
De lente is een goede periode om aan de slag te gaan in de moestuin. In deze periode kunnen de meeste groenten namelijk in de volle grond gezaaid worden. Ook is het mogelijk om je plantjes te verpotten van binnen naar buiten. Zorg er bij het planten voor dat er een verse laag moestuingrond ligt om een goede voedingsbodem te creëren voor de jonge plantjes. Verdiep je daarnaast in het gewas dat je wilt planten, elke soort heeft namelijk eigen eisen.
Tip 6: Voer de tuinvogels in de lente
Je hoort ze al fluiten in de tuin en ze zijn druk in de weer met het vinden van een geschikte partner, de vogels! Het broedseizoen is inmiddels begonnen en hiervoor moet natuurlijk een nestje gebouwd worden.
Het bouwen van het perfecte nestje kost veel energie. Het sjouwen van materialen kost kracht en daarbij kunnen wij een handje helpen. Laat daarom altijd wat blaadjes, takjes en mos in je tuin liggen, dit zijn namelijk de ideale bouwmaterialen voor het aanleggen van een stevig nestje.
Tip 7: Vijveronderhoud
Een echte schoonmaakbeurt heeft je vijver in het voorjaar niet nodig. Zie het meer als lenteonderhoud: een controle van alles in en om de vijver. Wacht met het onderhoud tot alle vorst uit de grond is. Tussen maart en mei is een perfect moment om met je vijver aan de slag te gaan! Lees hier hoe je jouw vijver het beste kunt onderhouden in het voorjaar.