Vetbollen worden ook wel mezenbollen genoemd. Ze geven tuinvogels veel energie en zitten vol met voedingstoffen. De belangrijkste ingrediënten voor vetbollen zijn zaden, ruwe as en vet. Vetbollen helpen buitenvogels de winter door. Het zijn vooral kleine zangvogeltjes zoals de pimpel- en koolmees, het roodborstje, de huismus en de spreeuw, die van deze bolletjes eten, maar ook wat grotere vogels zoals kraaiachtigen zullen deze mezenbollen niet laten hangen. Kortom, bij veel vogels zijn ze geliefd, maar vooral de kleine acrobaten doen zich tegoed aan deze vetrijke traktatie. Wil jij deze vetbollen zelf maken in plaats van ze in de winkel te kopen? Lees dan hieronder ons advies voor het vetbollen recept!

Vetbollen recept

Ingrediënten:

Benodigdheden:

 • Lepel
 • Huishoudfolie
 • 2 Kopjes
 • 2 Touwtjes
 • 1 Pan

Bereidingswijze:

 1. Smelt het blok frituurvet in een pan op het fornuis. Wacht tot deze helemaal gesmolten is.
 2. Leg de folie in de kopjes, zodat je een goede ronde vorm krijgt.
 3. Wanneer het frituurvet gesmolten is, kan het vogelzaad erbij. Zorg ervoor dat je net zoveel zaad als frituurvet hebt.
 4. Vul de kopjes met het mengsel frituurvet en vogelzaad.
 5. Voordat het mengsel in de kopjes uithardt, stop je de touwtjes met een vorkje in het mengsel.
 6. Vouw hierna het folie dicht en stop ze in de koelkast.
 7. Wacht een paar uurtjes en de vetbolletjes zijn klaar om te worden opgehangen!
null

Mezenbollen mislukt of te weinig tijd?

Zijn de mezenbollen uiteindelijk mislukt of heb je te weinig tijd voor het maken van deze mezenbollen? Verwen je tuinvogels dan met Wildbird vetblokken. Deze kun je zo aan de vogels geven en zijn in verschillende smaken verkrijgbaar!

Verschillende varianten mezenbollen

Er zijn mezenbollen met net, met biologisch afbreekbaar netje of zonder net. Door het netje zijn ze natuurlijk makkelijk op te hangen aan diverse takken, spijkers of andere uitsteeksels. Het kan voorkomen dat vogels met hun pootjes verstrikt raken in de netjes. Soms met de dood tot gevolg. Om dat te voorkomen kun je ze ook zonder net in een silo aanbieden. In de silo kunnen veel vogels er gemakkelijker bij, blijft het droog en is het ook weer makkelijk aan te vullen. Hang of leg op diverse plekken in de tuin een mezenbol. Zo kunnen meerdere vogels tegelijk eten zonder elkaar te verjagen, maar ook omdat elke vogel een andere voorkeur heeft voor de voederplek.