Het is altijd erg akelig wanneer je een doffe klap tegen het raam hoort en beseft dat het een vogeltje is die er tegenaan was gevlogen. Er worden steeds meer gebouwen geplaatst, wat betekent dat er meer ramen zijn waar tuinvogels tegenaan kunnen vliegen. Hierdoor sterven er jaarlijks honderdduizenden vogels. Gelukkig zijn er oplossingen die dit probleem kunnen voorkomen. Lees hier wat jij zelf kan doen om een botsing tussen vogel en raam te voorkomen en wat je moet doen als er wel een vogel tegen het raam is gevlogen.
Wat te doen als er een vogel tegen je raam is gevlogen?
Terwijl je rustig op de bank ligt, hoor je opeens een doffe bonk tegen het raam. Je schrikt en kijkt snel wat het was. Dan zie je een klein vogeltje op de grond liggen in je tuin. Wat moet je nu doen? Laat hem niet zomaar liggen maar kom in actie! Vaak is een vogel, nadat hij tegen je raam is gevlogen, nog erg suf en ligt hij stil op de grond. Laat hem dan even rustig hiervan bijkomen door hem op een veilig, koel plekje te leggen zoals een donkere kartonnen doos. Maar let op! Pak nooit een wilde vogel met blote handen op. Vogels kunnen ziektes bij zich dragen én je geeft op die manier jouw mensengeur af op de vogel wat bij jonge vogels ervoor kan zorgen dat ze worden afgestoten door hun moeder. Draag dus altijd handschoenen of gebruik een handdoek om het vogeltje op te pakken. Als hij zijn oogjes open heeft, op zijn pootjes staat en de vleugels netjes langs zijn lichaam heeft liggen, kan je hem weer voorzichtig vrijlaten. Vleugels die erbij lijken te hangen kunnen bijvoorbeeld gebroken zijn. Zie je na een uur nog steeds geen verbetering? Neem dan contact op met de dierenambulance of een vogelasiel.
De tuinvogel is overleden: wat nu?
Begraaf de tuinvogel niet meteen in de tuin en stop hem zeker niet in de GFT container. Als de vogel overleden is, moet je dit eerst melden bij Sovon. Een geringde vogel die overleden is moet je ook melden bij Sovon en kan je melden bij het Vogeltrekstation. Zij monitoren alle geringde vogels. Door de overleden vogels te melden, kunnen deze organisaties de doodsoorzaak van vogels beter registreren en hierdoor voor betere bescherming zorgen. Daarna kan je contact opnemen met je gemeente. Per gemeente verschilt het of de dode vogel wordt opgehaald of dat je hem zelf langs moet brengen.
Hoe kan je voorkomen dat een vogel tegen het raam aan vliegt?
Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden om te zorgen dat een vogel minder snel tegen je raam aan vliegt. Een manier die je misschien al te binnen schiet is door iets op je raam plakken! Alles wat je vanaf buiten op je raam plakt zorgt ervoor dat de tuinvogels je raam wel kunnen zien. Je kan kiezen voor de klassieke raamstickers met een vogelsilhouet erop, zoals de Best For Birds Raamstickers. Of je kan zelf creatief te werk gaan en iets maken wat je op je raam kan plakken, zoals horizontale of verticale strepen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de stickers aan de buitenkant plakt. Aan de binnenkant helpt dit niet en kunnen vogels dus nog steeds tegen je raam vliegen. Ook helpt het al als je iets vlak voor je raam zet of hangt.
Extra risico in het donker
Als het buiten donker is en er bij jou binnen licht schijnt kunnen vogels in de war raken. De lichten wat dimmen of de gordijnen dicht doen kan daarom al helpen. Veel vogels eten nog tijdens de schemering, dus dat is een goed moment om bij te voeren. Uiteindelijk kunnen ze dan met een volle buik gaan rusten als het echt donker wordt!