Winter! Het kan erg koud zijn en het is verleidelijk om lekker binnen te blijven. Kom uit je schulp en ga een stuk wandelen met je hond! Door regelmatig te wandelen in het winterse weer, zullen jij en jouw hond beter gaan slapen en is jouw humeur beter. Daarnaast verbranden jij en je hond meer calorieën tijdens een winterwandeling wat onder het vriespunt is dan een wandeling boven de 0 graden; een goede oefening wanneer je hond te dik is. Ga daarom met je honden in de sneeuw en trotseer (goed voorbereid) de kou!

info

Blijf alert tijdens extreme weersomstandigheden

Voor je de weg op gaat voor een winterwandeling, is het van belang om je weerapp in de gaten te houden. Komt er code geel, oranje of rood aan, gaat het hard sneeuwen of stopt het niet met keihard regenen? Dan is het niet verstandig om een wandeling buitenshuis, via het wegdek te maken. Tijdens extreem weer kunnen de situaties op het wegdek extreem gevaarlijk worden en kunnen er nare glijpartijen gebeuren. Check voorafgaand de Beestenradar!
BEKIJK DE BEESTENRADAR

Met de honden in de sneeuw: 4 tips voor baas en hond! 

Trotseer met de hondenpootjes sneeuw- en ijsweer! Het is een heerlijk moment om met de honden in de sneeuw te gaan, maar tijdens deze verfrissende tijd zullen hond en baas frisse pootjes krijgen. Heb je de Beestenradar gechecked en is het veilig genoeg om de weg op te gaan? Check de volgende tips en trotseer de kou met de hondenpootjes in de sneeuw!

 • Nummer 1

  Tip 1: Laagje op laagje op laagje

  Haal die extra paar sokken uit de lade, trek je fleecejack weer aan en haal de hondenschoentjes uit de kast. Door minimaal 3 lagen (bij honden 1 laag) kleding aan te trekken tijdens de ijskoude dagen, zal de lichaamswarmte beter worden vastgehouden. Lees hier meer over de drie soorten lagen en wat het doel per laag is.

  Laag 1: De basislaag (voor mens)

  Een basislaag bestaat vaak uit een thermoshirt of thermosokken. Deze laag vormt zich als een strakke laag om jouw lichaam. Thermokleding is ademend en bestaat zelden uit katoen. Katoen ademt slecht en droogt slecht, wat ertoe kan leiden dat je thermokleding lang nat en koud aanvoelt.

  Laag 2: De ‘normale’ kleding (voor mens)

  Heb je de thermokleding aan? Dan kan je doorgaan met de volgende laag. Deze laag zal dienen als extra isolatie en kan je zo dik maken als dat je wilt. Een voorbeeld wat je kunt gebruiken is de softshelljas van Nord Berg. Deze jassen zijn waterdicht, goed te gebruiken als jas in het voor- en najaar en kunnen dienen als extra laagje tijdens de wintermaanden. Ze zijn gevoerd met fleece en zijn erg ademend: ideaal voor de intensieve wandelsessies in de winter!

  Laag 3: De beschermende laag (voor mens en hond)

  Wind, regen en sneeuw; de winterjas of regenbroek moeten bestand zijn tegen de extreme weersomstandigheden. Deze kledingstukken zullen dienen als beschermende laag van de onderliggende lagen. Natte kledingstukken kunnen, vooral tijdens de koude winterdagen, lang nat (en daardoor koud) aanvoelen. Geen pretje tijdens de winterwandeling!

null

Beschermende kleding voor honden

Sommige hondenrassen, zoals de Whippet, hebben het sneller koud vanwege de dunne vacht. Een hondentrui is daarom géén overbodige luxe! Verder zullen de ondervacht en de bovenvacht van andere hondenrassen dienen als isolatielaag 1 en isolatielaag 2. Om deze lagen van de vacht te beschermen tegen wind en sneeuw, kan de hondenjas van bijvoorbeeld Petlando jouw hond (met hondentrui of vacht) helpen om de isolerende laag droog te houden.
BESTEL KLEDING IN DE WEBSHOP
 • Nummer 2

  Tip 2: Hond jeuk aan poten na wandelen...? Maak hondenpootjes sneeuw- en ijsvrij!

  De hondenpoot is het op-twee-na best doorbloede deel huid van jouw viervoeter. De tientallen bloedvaten zitten in de ‘schoenen’ van jouw hond. IJs en strooizout kunnen de voetzooltjes van jouw hond laten scheuren, wat erg pijnlijk is voor jouw hond. Het gevoel moet je vergelijken met dat je droge, gescheurde handen hebt; erg prikkelend, zeker als je later op de dag weer met het strooizout in aanraking komt. Smeer de voetzooltjes in met balsem, zoals de Jean Peau Kruidenzalf of Wildwash Magic Paw Balm Pro. Ook kan je de Beaphar Voetzool Spray gebruiken om vóór de wandeling de voetzolen in te sprayen. Wil je liever geen spray of balsem gebruiken? Dan kunnen hondensokken of hondenschoenen de bescherming bieden die jij zoekt. Zorg ervoor dat je de hondenpoten ook na de wandeling vrij maakt van ijs en strooizout. Vooral strooizout kan gevaarlijk zijn: je hond kan zichzelf gaan schoonlikken en het zout opnemen. Maak naderhand de pootjes schoon met de Pawise Potenreiniger.

tip

Beschermend en warm schoeisel voor ons tweebenigen

Voor ons als hondenbaas is het geen overbodige luxe om warme, droge voeten te hebben tijdens de wandelingen. De gevoerde laarzen van Dunlop zorgen voor die gewenste droge, warme voeten. Echt een aanrader in combinatie met de thermosokken van Stapp!
BESTEL POOTBESCHERMING IN DE WEBSHOP
 • Nummer 3

  Tip 3: Voel je lekker (in je vacht)

  Neem voor jezelf een thermoskan met drinken mee. Ga je een langere wandeling maken? Vergeet dan ook zeker niet om wat te eten mee te nemen voor jou en wat hondensnacks voor jouw viervoetige compagnon. Tijdens een winterse wandeling onder het vriespunt verbrand je namelijk meer calorieën dan tijdens een wandeling in warmere temperaturen. Neem bijvoorbeeld een lekker stukje zelfgemaakt gebak mee, een boterham of een ander tussendoortje.

tip

Vergeet de vacht van je viervoeter niet!

Je kent het vast wel: er blijven allerlei ijsklonten aan de vacht van je hond hangen na een wandeling. Je kunt lange, laaghangende haren knippen met een schaar zodat de slierten niet vlak boven de grond hangen. Wil je dat liever niet? Dan kan de Jean Peau Kristal Olie helpen om klontering van de vacht tegen de gaan. Kook wat water en laat dit afkoelen. Meng een theelepel kristal olie met 250 milliliter afgekoeld gekookt water, doe het in een sprayflacon en spray dit, voorafgaand aan de wandeling en na het wassen van je hond, op de vacht van je hond. 
BESTEL JEAN PEAU KRISTAL OLIE IN DE WEBSHOP
BESTEL SAFETYPRODUCTEN IN DE WEBSHOP