Het is weer de tijd van het jaar om even lekker op vakantie te gaan. De koffers zijn gepakt, alles is geregeld. Maar wat doe je met je vogel als je op vakantie gaat? Het is goed om hier op tijd aan te denken, want het is niet eenvoudig om een goede oppas voor je vogel te vinden. Daarnaast zijn vogels erg stressgevoelig; er zijn dus een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om stress bij je vogel tegen te gaan. Lees hier hoe je de vakantieperiode stressvrij ingaat.

Je vogel thuis laten, meenemen of ergens anders?

Afhankelijk van jouw vogel(s), zal je moeten beslissen wat het beste is. Bij papegaaien en agaporniden is het verstandig om ze mee te nemen als dat kan. Parkieten en kanaries kunnen al wat makkelijker thuis gelaten worden. Denk er wel aan dat een andere plek of een onbekende verzorger stress kan opleveren. Zorg er dus voor dat je hun omgeving zo goed mogelijk in stand houdt en laat je oppas een aantal keer kennis maken voor gewenning. Lees hieronder waar aan moet denken bij de verschillende keuzes.

Vogel thuis laten tijdens de vakantie

Dit is de vertrouwde omgeving waar je vogel zich het prettigst voelt. Zorg dat er iemand in huis komt die je goed kent en die je vogel ook kent. Diegene kan je vogel verzorgen en ook de nodige aandacht geven in de tijd dat jij van huis bent. Zorg er voor dat die persoon precies weet wat je vogel nodig heeft en waar diegene rekening mee moet houden; is er bijvoorbeeld een specifiek moment op de dag dat jij je vogel normaal gesproken voert of even uit de kooi haalt? Zorg er dan voor dat de oppas ook op deze momenten langskomt.

tip

Lijstje

Maak een lijstje met belangrijke punten waar de oppas rekening mee moet houden. Onderaan deze pagina vind je een kant-en-klaar lijstje met dingen die je in huis moet hebben!

Je vogel ergens anders onderbrengen tijdens de vakantie

Je kunt er ook voor kiezen om je vogel naar vrienden of kennissen te brengen die je vogel ook kent. Neem in dat geval ook alle spulletjes van je vogel mee, zoals de vogelkooi en vogelspeeltjes. Anders voelt je vogel zich niet thuis in de voor hem vreemde omgeving.

tip

Wat mee te geven aan de oppas

Zorg dat je ook vogelvoer, vogelsnacks en eventuele medicatie meeneemt naar het logeeradres. In dit geval is het ook verstandig om een lijstje te maken met belangrijke punten waar de oppas rekening mee moet houden.

Je vogel mee op reis

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen, als de bestemming en reis dit toelaten, om je vogel mee te nemen. Dit doe je natuurlijk alleen met vogels die zich op hun gemak voelen buiten hun kooi of verblijf, en met tamme vogels. Het kan erg leuk zijn om met je vogel op vakantie te gaan, maar je moet vooraf wel bedenken of je je vogel hier een plezier mee doet. Bij tamme vogels is dit meestal niet zo’n probleem, zolang hij zich maar veilig en vertrouwd bij je voelt. Ga je naar het buitenland? Overleg dan altijd met je dierenarts of dit mogelijk is in verband met een eventuele quarantaine en of je nog met papieren of handelingen rekening moet houden. Lees hier meer over tips wanneer je jouw vogel mee naar buiten gaat!

info

Inreisregels verschillen per land

Wil je de grens oversteken? Dan moet je checken of je dier überhaupt over de grens mag! In sommige landen moet je een actuele gezondheidsverklaring en soms moet je een CITES verklaring meenemen. Neem daarom vooraf contact op bij de ambassade van jouw vakantieland.

Checklijst – Heb je alles voor je vogel?

Of je nu op vakantie gaat, je vogel thuis laat of ergens anders onderbrengt tijdens een vakantie, is het niet onbelangrijk om het nodige te checken voordat je jouw huis verlaat. Staat die vakantie of dat weekendje weg voor de deur? Bekijk hier dit geheugensteuntje zodat jouw vogel ook een fijne vakantieperiode tegemoet gaat!

BESTEL ALLES VOOR JE VOGEL IN DE WEBSHOP