De eikenprocessierups kan niet alleen klachten veroorzaken bij mensen, honden en katten; ook paarden kunnen er flink last van krijgen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeuk, rode ogen of zwellingen. Daar blijf het niet bij: paarden kunnen nog veel meer symptomen krijgen zodra zij in aanraking komen met de processierups. Zij hebben zelfs veel kans hierop omdat ze regelmatig in de weides staan, waardoor het eerder voorkomt dat er brandhaartjes van de eikenprocessierups op hun lichaam terecht komen. Vooral in de zomermaanden (juni t/m september) kunnen deze rupsjes voor veel overlast en klachten bij je paard zorgen. In dit artikel lees je meer over de gevaren van de eikenprocessierups voor jouw paard.

Eikenprocessierups gevaarlijk voor paarden

Vooral tijdens winderige dagen kan een eikenprocessierups zijn brandharen verliezen, welke vervolgens door de wind meegenomen worden. Het gevaar ontstaat op het moment dat deze brandhaartjes op je paard of in de voeding van je paard terecht komen. Veel paarden staan in de weide en hebben daardoor extra kans om brandhaartjes op te vangen. Ook tijdens een ritje door het bos of over de heide kan dit gebeuren, wat tot vervelende klachten kan leiden. Verlicht de klachten bij je paard met Excellent Deep Ice Cooling Gel.

null

Wist je dat...

Paardeneigenaren meer kans hebben om klachten te krijgen van de processierups? En er ook een speciale processierups zalf verkrijgbaar is tegen de jeuk? Deze crème is niet bedoeld voor paarden of huisdieren, maar voor onszelf. Ook wij kunnen namelijk flinke klachten krijgen en vooral paardeneigenaren hebben een grotere kans omdat ze veel buiten zijn en ritjes door de bossen en over de heides maken. Deze gel werkt kalmerend en vermindert de jeuk van de eikenprocessierups aanzienlijk.

Symptomen eikenprocessierupsen

Zodra jouw paard in aanraking is geweest met deze brandhaartjes, kunnen er zich een aantal symptomen voordoen. Houd dit goed in de gaten en merk je het op? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Deze symptomen kunnen ontstaan bij je paard:

  • Heftige jeuk
  • Zwellingen of rode plekken op de huid
  • Zwellingen op de tong en lippen
  • Rode ogen
  • Ontstekingen in de mond en het maagdarmkanaal
  • Kwijlen of speekselen
  • Benauwdheid en ademhalingsproblemen

Veel van deze symptomen bevinden zich dus niet direct in het zicht. Het kan namelijk ook via bijvoorbeeld de voeding of grassen in de mond van je paard terecht komen. Dit is echter nog gevaarlijker dan jeuk of rode plekken, het kan er namelijk voor zorgen dat er in het maagdarmkanaal, de mond of de keel ontstekingen en zwellingen ontstaan. Dit maakt het ademhalen en slikken lastiger, dus houd goed in de gaten of je jouw paard harder hoort ademen, kwijlen of speekselen.

null

Koliek en diarree door de eikenprocessierups?

Buiten Europa en in het Verenigd Koninkrijk zijn gevallen bekend waarbij abortussen, koliek en diarree veroorzaakt werden door de brandharen van deze rups. In Nederland komt dit zeer zelden voor.

Behandeling klachten

Zodra je één of meerdere symptomen herkent, is het van belang om direct de dierenarts in te schakelen. Je kan daarnaast je paard goed afspoelen met lauw water om eventuele losse brandhaartjes (die nauwelijks te zien zijn) weg te spoelen. Dit hoeft er echter niet voor te zorgen dat de klachten verminderen. Maak dus altijd een afspraak met de dierenarts, zodat er een goed behandelingsplan opgezet kan worden.

null

Bescherm je paard tegen de hitte!

Tijdens de zomermaanden is niet alleen de eikenprocessierups een gevaar, ook de warmte en de felle zon kunnen klachten veroorzaken. Zorg er daarom goed voor dat je jouw paard beschermt tegen deze hitte!
BESCHERM JE PAARD TEGEN DE HITTE