De eikenprocessierups kan niet alleen klachten veroorzaken bij mensen, honden en katten; ook paarden kunnen er flink last van krijgen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeuk, rode ogen of zwellingen. Daar blijf het niet bij: paarden kunnen nog veel meer symptomen krijgen zodra zij in aanraking komen met de processierups. Zij hebben zelfs veel kans hierop omdat ze regelmatig in de weides staan, waardoor het eerder voorkomt dat er brandhaartjes van de eikenprocessierups op hun lichaam terecht komen. Vooral in de zomermaanden (juni t/m september) kunnen deze rupsjes voor veel overlast en klachten bij je paard zorgen. In dit artikel lees je meer over de gevaren van de eikenprocessierups voor jouw paard.
Eikenprocessierups gevaarlijk voor paarden
Vooral tijdens winderige dagen kan een eikenprocessierups zijn brandharen verliezen, welke vervolgens door de wind meegenomen worden. Het gevaar ontstaat op het moment dat deze brandhaartjes op je paard of in de voeding van je paard terecht komen. Veel paarden staan in de weide en hebben daardoor extra kans om brandhaartjes op te vangen. Ook tijdens een ritje door het bos of over de heide kan dit gebeuren, wat tot vervelende klachten kan leiden. Verlicht de klachten bij je paard met Excellent Deep Ice Cooling Gel.
Symptomen eikenprocessierupsen
Zodra jouw paard in aanraking is geweest met deze brandhaartjes, kunnen er zich een aantal symptomen voordoen. Houd dit goed in de gaten en merk je het op? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Deze symptomen kunnen ontstaan bij je paard:
- Heftige jeuk
- Zwellingen of rode plekken op de huid
- Zwellingen op de tong en lippen
- Rode ogen
- Ontstekingen in de mond en het maagdarmkanaal
- Kwijlen of speekselen
- Benauwdheid en ademhalingsproblemen
Veel van deze symptomen bevinden zich dus niet direct in het zicht. Het kan namelijk ook via bijvoorbeeld de voeding of grassen in de mond van je paard terecht komen. Dit is echter nog gevaarlijker dan jeuk of rode plekken, het kan er namelijk voor zorgen dat er in het maagdarmkanaal, de mond of de keel ontstekingen en zwellingen ontstaan. Dit maakt het ademhalen en slikken lastiger, dus houd goed in de gaten of je jouw paard harder hoort ademen, kwijlen of speekselen.
Behandeling klachten
Zodra je één of meerdere symptomen herkent, is het van belang om direct de dierenarts in te schakelen. Je kan daarnaast je paard goed afspoelen met lauw water om eventuele losse brandhaartjes (die nauwelijks te zien zijn) weg te spoelen. Dit hoeft er echter niet voor te zorgen dat de klachten verminderen. Maak dus altijd een afspraak met de dierenarts, zodat er een goed behandelingsplan opgezet kan worden.