Het is belangrijk om tijdens je vakantie je aquarium of vijver goed te verzorgen. Veel aquariumbezitters zijn onzeker over de verzorging van hun aquarium terwijl ze op vakantie zijn. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om de verzorging van je aquarium tijdens de vakantie tot een succes te laten behoren! In dit artikel geven we je tips om je aquarium succesvol de vakantie te laten doorkomen!

Hier komen bij ons de meeste vragen over binnen wanneer aquariumeigenaren op vakantie gaan. Moeten ze dan meteen gebruik gaan maken van een kennis of vriend die voor het aquarium zorgt? Dit is een beetje afhankelijk van de lengte van je vakantie. Hoe langer je weggaat, hoe meer het aan te raden is om gebruik te maken van iemand die je helpt je aquarium te verzorgen tijdens de vakantie.

Weekendvoer en vakantievoer van Darwin

Als je enkele dagen tot een week op vakantie gaat kan er makkelijk gebruik gemaakt worden van het vakantie- of weekendvoer van Darwin. Dit leg je in je aquarium en voorziet je vissen gedurende enkele dagen van voer.

 

Darwin vakantievoer:
– voor 10 – 15 vissen en voor 10 – 12 dagen.

Darwin weekendvoer:
– voor 10 – 15 vissen en voor 3 – 4 dagen.

Wel moet je hierbij rekening houden met de dosering. De precieze hoeveelheid weekend- of vakantievoer dat je moet doseren is afhankelijk van enkele factoren, waaronder de grootte en het aantal van de vissen.

Tetra Holiday vakantievoer

Naast de vakantieproducten van Darwin, kun je ook gebruik maken van het vakantievoer van Tetra. Het vakantievoer van Tetra bestaat in 2 varianten:

 

Tetra Tetramin Holiday 30 gram
(voor alle tropische vissen)

Tetra Goldfish Holiday 2 x 12 gram
(voor alle koudwater vissen)

null

Minder vervuiling...

Het vakantievoer van Tetra heeft een hoge verteerbaarheid, waardoor het water in je aquarium schoner blijft. Dit zorgt ervoor dat je waterwaardes beter blijven. Meer lezen over waterwaardes? Klik dan hier!

Voederautomaten

Als je langer dan een week op vakantie gaat kun je kiezen voor een voederautomaat. Dit is een automaat die je op je aquarium monteert en die je aquarium een bepaalde tijd van voer voorziet. In deze voederautomaten kunnen verschillende soorten voer gestopt worden. Zo kunnen er vlokken, crisps, granulaat of tabletvoer in gestopt worden.

Wij verkopen voederautomaten voor aquarium van 2 merken; Juwel en Eheim.

null

Nooit teveel...

Bij het voederautomaat kun je nauwkeurig instellen hoeveel voer je per keer wilt voeren. Zo kun je dus consistent dezelfde hoeveelheid voer voeren die de vissen in jouw aquarium nodig hebben.

Een groot gedeelte van de wekelijkse aquariumverzorging bestaat uit water verversen. Het is dan ook niet gek dat dit ook tijdens de vakantieperiode moet gebeuren. Dit kun je alleen niet doen als je op vakantie bent. Het beste kun je dit doen vóórdat je gaat.

 

null

De dag voordat je gaat...

Ververs nooit op de dag dat je op vakantie gaat je water. Water verversen kan namelijk problemen met zich meebrengen. Ververs je water de dag voordat je op vakantie gaat, zodat je indien nodig, nog bij kan springen op de laatste dag.
null

De juiste hoeveelheid

Ververs gewoon de normale hoeveelheid water die je ook normaal zou verversen. Meer water verversen kan schadelijk zijn voor de balans in je water, met negatieve consequenties tot gevolg.

Controleer ook je planten. Als deze aan het rotten zijn, kunnen deze het beste uit het aquarium gehaald worden. Je kunt eventueel nieuwe plantjes aanschaffen zoals Waterpest.

Het is aan te raden om je techniek en apparatuur te controleren voordat je op vakantie gaat. Een defecte pomp kan bijvoorbeeld ernstige gevolgen hebben voor je aquarium. Controleer of de pomp goed draait, of de thermostaat aan staat en of de verlichting en CO2 het doen. Check bovendien hoeveel CO2 er nog in de gasfles aanwezig is. Indien nodig, dient dit vervangen of bijgevuld te worden.

 

null

Verminder het licht in je aquarium

Verminder niet alleen het aantal uren dat je licht aanstaat, maar verlaag ook de lichtintensiteit. Dit zal meehelpen om je aquarium de vakantie goed door te laten komen. Er hoeven slechts kleine veranderingen gemaakt te worden. Een uur minder licht per dag dan gewoonlijk, is prima.

Als je voor een langere tijd op vakantie gaat is het handig om iemand te vragen die je helpt om voor je aquarium te zorgen als je weg bent. Bij voorkeur iemand die ervaring heeft in aquariums en het onderhouden ervan. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en is de kans groot dat je je zult moeten beroepen op familie of vrienden die geen ervaring hebben met aquariums.

Zorg ervoor dat je een checklist maakt van alles wat belangrijk is rondom je aquarium. Op deze manier maak je het voor de verzorger gemakkelijk om alles te controleren. Enkele voorbeelden van punten op je checklist:

-Is het waterpeil op goed niveau?
-Werkt alle techniek? (verlichting, pomp, CO2, thermostaat)
-Zijn je vissen actief?
-Hoe zien de planten eruit? (veel last van algen?)
-Wordt het voer opgegeten?

Natuurlijk kun je ook langskomen in één van onze winkels om advies te krijgen over de verzorging van je aquarium tijdens de vakantie.

ZOEK EEN PETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT