De feestdagen komen eraan, wat voor veel mensen de gezelligste periode van het jaar is. Huisdieren denken hier meestal anders over door het vele vuurwerk. Voor veel honden- en katteneigenaren is dit een periode van zorg omdat de dieren onverwachts en stressvol kunnen reageren op de knallen van vuurwerk. Voor honden en katten zijn er veel kalmeringsproducten te verkrijgen, maar hoe zit het eigenlijk met knaagdieren en konijnen? Dat lees je in dit artikel!

null

Wist je dat?

Konijnen hebben een aanzienlijk beter gehoor dan de mens. Knallen van vuurwerk zijn dan ook vele malen intenser en worden vaak als enorm stressvol ervaren. Niet gek dat ze best wat ondersteuning kunnen gebruiken! De beste steun hebben de konijnen van elkaar en daardoor is het van belang om konijnen altijd met minimaal twee te houden. Lees hier onze tips voor het koppelen van konijnen.

Hoe herken je een bang konijn/knaagdier?

Allereerst is het van belang om de bangheid of bezorgdheid te herkennen bij jouw konijnen of knaagdieren. Een bang konijn zal zich voornamelijk klein maken en verstoppen. Daarnaast kunnen ze hard wegrennen en daarbij met hun poten slippen. Stampen doen ze om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar. Ook cavia’s kunnen zich verstoppen in een veilige schuilplaats tijdens het vuurwerk. Lees hier meer over de lichaamstaal van konijnen en herken signalen van stress bij jouw konijnen.

Buitenkonijnen ondersteunen bij vuurwerk

De aanpak om buitenkonijnen te ondersteunen gedurende deze spannende periode is verschillend ten opzichte van konijnen die binnenshuis leven. Dit komt onder meer door de huisvesting, maar ook door andere gewenningen. Hieronder lees je tips die kunnen helpen om jouw buitenkonijnen te helpen.

null

Begin op tijd!

Vuurwerk mag natuurlijk pas op 31 december afgestoken worden, maar toch hoor je hier en daar ook in de weken ervoor al flinke knallen. Zorg er daarom voor dat je halverwege december al begint met het voorbereiden van jouw konijnen of knaagdieren!

Het is belangrijk om deze periode zo normaal en constant mogelijk voor je konijnen te maken. Wij raden aan om je konijnen lekker in hun konijnenhok te laten zitten tijdens deze dagen. Je kunt je konijnen natuurlijk wel aaien, maar zorg ervoor dat je dit in dezelfde mate doet als voorheen. Wanneer je plotseling meer of minder aandacht gaat geven aan je konijnen, is er een mogelijkheid dat je konijnen jou gaan linken aan de harde knallen van het vuurwerk. Zoals eerder genoemd begint het afsteken van vuurwerk al dagen van te voren, waardoor de konijnen stress zullen ervaren. In dit geval is de kans groot dat de konijnen uit het hokje halen nóg meer stress veroorzaakt dan dat ze al hebben.

Ook is het aan te raden om je konijnenhok niet schoon te maken tijdens deze dagen, doe dit liever vóór 27 december. Wanneer je je konijnenhok schoonmaakt, zal de herkenbare geur voor je konijnen deels verloren gaan. De eigen lichaamsgeur die in het hok trekt voelt vertrouwd voor je konijnen en hier zullen ze zich op hun gemak bij voelen. Naast de geur die deels verloren gaat, zorgt het schoonmaken zelf ook voor stress. Lees hier verschillende tips om jouw konijnenhok schoon te maken.

Mocht het zo zijn dat je konijnenhok op een plek staat waar veel contact is met vuurwerk (bijvoorbeeld vlak langs een straat), kan je ervoor kiezen om het hele konijnenhok te verplaatsen. Er is natuurlijk altijd het risico op brand wanneer er vuurwerk in/bij het hok terecht komt, daarom is het aan te raden het hok naar een veilige plek te verplaatsen. Denk hierbij aan een schuur of aan een ander gedeelte van de tuin, waar hij wat meer afgezonderd staat. Zorg dat je dit al vóór 27 december doet, zodat je konijnen aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen.

Zorg dat je konijnen iets te doen hebben. Dit zorgt ervoor dat de aandacht richting het vuurwerk afneemt. Je kunt je konijnen bezig houden door  speelgoed of knaagspeeltjes aan te bieden. Kies bijvoorbeeld voor deze Sunflower Speelmat. Hierin kun je snoepjes en andere lekkernijen verstoppen zodat je konijnen lekker druk zijn. Of kies voor bijvoorbeeld voor wilgentakken.

BEKIJK ALLE SPEELTJES IN DE WEBSHOP

Om je konijnen af te zonderen, kan je jute ophangen. Hiermee wordt het licht gedempt, wat zorgt voor stressvermindering en een veilig gevoel bij je konijnen. Maar let op: jute vat extra snel vlam als het in contact komt met vuurwerk. Bied ook voldoende schuilmogelijkheden in het hok aan. Denk aan een goed nachthok of een huisje. Ook in een tunnel kunnen konijnen zich goed verstoppen.

BEKIJK ALLE KOOI ACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Je kunt ook extra veel hooi en stro in het hok doen. Hier kunnen ze zich in verstoppen, wanneer ze hier behoefte aan hebben. Ook kunnen ze in de winter meer gaan eten waardoor extra hooi niet mag ontbreken! Zorg dat je dit op meerdere plekken aanbiedt, naast hooi in het hooiruifje ook een flinke hand in het nachthok. Wist je dat het kauwen op hooi voor konijnen een stress verlagende werking heeft?

BEKIJK AL HET HOOI IN DE WEBSHOP
null

Temperatuurschommelingen

Konijnen zijn erg gevoelig voor schommelingen in de temperatuur. Houd dus rekening met een vergelijkbare temperatuur in de schuur als buiten, wanneer je ervoor kiest om je konijnenhok in de schuur te zetten. Een buiten konijn mee naar binnen nemen is een absolute no-go door het te grote temperatuur verschil! Lees hier meer over het buiten houden van je konijn.

Binnenkonijnen ondersteunen

Voor binnenkonijnen is deze periode vaak minder stressvol dan voor buitenkonijnen, omdat ze binnen een stuk meer afgezonderd zitten. Hier gelden veel dezelfde tips als voor buitenkonijnen; zorg dat het konijn in een vertrouwde omgeving zit en laat hem tijdens de laatste dagen van december met rust. Niet elk binnenkonijn ervaart vuurwerk even ernstig, dus kijk aan de hand van het gedrag van het konijn of hanteren een slim idee is.

Help je binnenkonijnen door de gordijnen dicht te doen. Sluit de buitenwereld zo veel mogelijk voor hen af, zodat ze de visueel schrikbarende knallen niet meemaken. Naast het dichtdoen van ramen en gordijnen, kan je er ook nog voor kiezen om een deken over het hok te leggen. Kijk wel uit dat het konijn niet oververhit raakt, zorg voor voldoende ventilatie en pas op met de temperatuur van de ruimte.

Ook kun je ervoor kiezen om de radio aan te zetten. Dit maskeert het geluid van het vuurwerk enigszins. Begin hier wel 1-2 weken van te voren mee zodat ze hier aan wennen. Wanneer je van de één op de andere dag ineens de radio aanzet kan dit namelijk stress veroorzaken.

Zorg ervoor dat je konijnen zich op een veilige plek kunnen terugtrekken als ze hier behoefte aan hebben. Gebruik bijvoorbeeld een konijnenhuisje of een tunnel. Hier kunnen ze zich lekker in verstoppen.

BEKIJK HUISJES EN TUNNELS IN DE WEBSHOP

Zorg ervoor dat je konijnen iets te doen hebben tijdens deze periode. Wanneer een konijn bezig is zal hij namelijk minder oplettend zijn op de omgeving en zal hij wat meer rust ervaren. Je kunt je konijnen bezig houden door speelgoed of knaagspeeltjes aan te bieden. Een wilgenbal en een huisje van wilgentakken zijn hier perfect voor.

BEKIJK ALLE SPEELTJES IN DE WEBSHOP