Menu

We hebben ze vast allemaal weleens gezien; video’s van hamsters die hun wangzakken binnen de kortste keren helemaal vol stoppen met eten. Waarom doen ze dit en waar moet je op letten bij de wangzak van je hamster? Dat lees je in dit artikel. Hamsteren maar!

Waar bestaat de wangzak uit?

Aan weerszijden van de mond heeft een hamster wangzakken zitten. Dit zijn stukken huid die op te rekken zijn. Ze lopen van de kaak tot de schouder van het beestje, waardoor er voldoende ruimte is om eten op te slaan. Doordat de hamsters daar geen speekselklieren hebben, komt het voedsel er ook niet doorweekt uit.

Waarvoor dient de wangzak?

De wangzak van een hamster is eigenlijk een transportmiddel om voedsel in op te slaan en naar een ‘geheime’ opslagplaats te brengen. Wilde hamsters gaan opzoek naar voedsel, stoppen het in hun wangen en brengen het vervolgens naar het hol. Daar kunnen ze het ongestoord opeten. De overblijfselen worden onder de grond opgeslagen. Dit doen ze om iets te hebben waar ze op kunnen teren in schaarse tijden, bijvoorbeeld in de winter.

null

Help jouw hamster een handje

Aangezien jouw hamster natuurlijk ook veel lekkers in zijn wangzakken wilt stoppen, kan je het beste voer geven dat daar geschikt voor is. Pas op met grote brokken, scherpe takjes, puntige granen of kleverige voeding. Dit kan namelijk voor verstoppingen in de wangzakken zorgen.

Gezondheidsproblemen wangzakken

Er zijn twee meest voorkomende gezondheidsklachten die zich voor kunnen doen bij de wangzakken van een hamster:

  • Verstopte wangzak; jouw hamster loopt langer dan normaal rond met een volle wang. Probeer het voedsel er voorzichtig uit te duwen. Lukt dit niet en heeft jouw hamster dagenlang een volle wangzak? Raadpleeg dan een dierenarts.
  • Uithangende wangzak; in dit geval heeft jouw hamster waarschijnlijk zijn wangzak verdraaid. Probeer deze voorzichtig terug te draaien en op zijn plaats te drukken.
null

Wist je dat?

Veel hamsters nog steeds het natuurlijke gedrag vertonen om voedsel te verzamelen. Je zult dan misschien ook wel 'geheime' plekken in de hamsterkooi vinden waar je hamster wat voedsel verbergt. Mits het niet té goed verstopt is natuurlijk...

Wat eet een hamster?

Het is van belang om geschikt voer aan te bieden bij jouw kleine knager. Het hoofdvoer bestaat met name uit krachtvoerkorrels en muesli, maar er zijn ook een tal van bijvoedingen. Lees hier meer over de verschillende soorten voer en de bijbehorende snacks, groentes en fruit.

BEKIJK GESCHIKT VOER VOOR DE WANGZAKKEN