Een kip die gedurende een lange periode op haar nest blijft zitten komt regelmatig voor. Maak je geen zorgen, het is normaal gedrag. Een kip is op dit moment zeer waarschijnlijk broeds. Dat wil zeggen dat ze hardnekkig blijft broeden, maar zonder resultaat. Zorg dat je het wel goed in de gaten houdt en de broedsheid niet te lang laat doorgaan. In dit artikel vertellen we je wat je kan doen.
Symptomen van broedsheid bij kippen
- Jouw kip komt niet meer van haar nest af;
- De kip is gestopt met het leggen van eieren;
- De buik verliest veren;
- Jouw kip maakt klokkende geluiden;
- De kop en kam verbleken, de rode kleuren vervagen wat;
- Een agressieve houding, vooral wanneer je eieren wilt rapen;
- Kip laat de vleugels hangen;
- Ze komt niet in de buurt van andere kippen.
Wanneer wordt een kip broeds?
Om zich voort te planten worden kippen van nature broeds. Veelal worden kippen in de zomermaanden broeds, maar het kan ook verspreid over het jaar gebeuren. Hogere temperaturen spelen hierin een belangrijke rol. Hoe vaak een kip broeds wordt en vanaf welke leeftijd, dat hangt van het soort kip af. Sommige kippen worden pas op latere leeftijd broeds en hebben dit niet zo vaak. Dit is vooral het geval bij echte legkippen.
Manieren om broedsheid tegen te gaan
Er zijn een aantal methodes om de drang tot broeden bij jouw kip te laten verminderen. Een kip die te lang blijft broeden, kan ernstig verzwakken tot grotere gevolgen van dien. Probeer de broedsheid dus tijdig tegen te gaan door middel van onderstaande tips:
- Raap alle dagen de eieren, zo krijgt de kip minder drang om broeds te worden;
- Haal de kip regelmatig van het nest (let op de agressiviteit die de kip kan vertonen);
- De kip afsluiten van het legnest (zorg er voor dat de andere kippen wél eieren kunnen leggen);
- De kip in een apart, kaal hok (mét vers voer en drinken) huisvesten gedurende een paar dagen. Dit is de meest effectieve manier, omdat hier zeker geen nestgevoel zal ontstaan. Zet de kip daarna natuurlijk zo snel mogelijk weer terug bij de andere kippen.
Kun je deze methodes ook gebruiken bij een ongewenst broedse kanarie? Ik heb twee popjes waarvan één hardnekkig broeds is. Zelfs als ik het nestje weghaal zit ze te broeden op een stok. De dagen korter maken dmv een doek helpt ook niet. Help…
Beste Yvonne,
Deze methodes kunnen zeker helpen om de broedsheid bij de kanarie tegen te gaan. Zeker iedere dag de eieren weghalen is het beste en tijdelijk in een ander verblijf is de beste oplossing om het gedrag te veranderen. De broedsheid komt altijd nadat het vrouwtje een aantal eieren heeft gelegd en dit kun je niet gemakkelijk stoppen, dit is immers de natuur en hoe het gaat bij kanaries. Hopelijk is je vraag hierbij beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Er wordt vermeld, zorg dat de broedscheid niet te lang doorgaat.
Wat is niet te lang?
Beste David,
Goede vraag! Over het algemeen duurt broedsheid 3 weken, maar het kan ook wat langer duren. Het gevaar ligt op de loer want: hoe langer de broedsheid blijft, hoe zwakker de kip kan worden. Dit is omdat de kip niet meer van het nest af gaat weinig tot niets meer eten. Dit kan leiden tot doodbroeden, waarbij de kip het niet heeft overleefd. Wanneer dit gebeurd, moet je de kip minimaal tee maal per dag in tijdsperioden van 20 minuten van het nest afhalen. Geef haar in die tijd vers water en voer en zorg dat ze niet weer op het nest kan zitten. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place