Pups zijn, net als kinderen, meer vatbaar voor ziektes. Het afweersysteem van je pup is nog volop in ontwikkeling en kan jouw steun goed gebruiken. Dus hoe bescherm je jouw pup tegen ziektes?

Als je pup ter wereld komt, heeft hij nog helemaal geen afweerstoffen. Deze krijgt hij pas als hij voor de eerste keer bij zijn moeder drinkt en via de biest (de allereerste moedermelk) zijn belangrijke, eerste afweerstoffen binnenkrijgt.

Dip in het afweersysteem van je pup

Naarmate je puppy ouder wordt, nemen deze afweerstoffen ook weer af. Vanaf dat je pup vier weken oud is (tot de leeftijd van ongeveer twaalf weken), ontstaat er een dip in dit afweersysteem. De afweerstoffen die hij van zijn moeder heeft gekregen, nemen af en het bouwen van zijn eigen afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Je pup is in deze fase dus extra kwetsbaar!

De meeste pups komen bij hun nieuwe baasje als ze zo rond de acht weken oud zijn; midden in de dip van het afweersysteem dus. En juist dan komt je pup in aanraking met andere honden en nieuwe ziekteverwekkers, waartegen hij nog geen weerstand heeft opgebouwd.

null

Verzeker jouw pup zo vroeg mogelijk!

Wist je dat je jouw hond kan verzekeren? Aangezien jouw pup op jonge leeftijd nog helemaal gezond is, is het verstandig om je nieuwe vriendje zo vroeg mogelijk te verzekeren. Zo voorkom je namelijk uitsluitingen in de dekking van de verzekering en betaal je een lagere premie. Lees hier meer informatie over een huisdierenverzekering.

Hoe bescherm je jouw pup tegen ziekteverwekkers?

Je kunt je pup ondersteunen door hem de juiste voeding geven. Met de belangrijkste voedingsstoffen help je jouw pup zijn afweersysteem zo snel en goed mogelijk op te bouwen. Lees hier meer over geschikte voeding voor puppy’s.

Darmstelsel van je pup

Omdat ook het spijsverteringsstelsel van je pup nog kwetsbaar is, is het belangrijk dat de voeding licht verteerbaar is. Darmen spelen namelijk een cruciale rol in het opnemen van die belangrijke voedingsstoffen en daarom kun je darmirritatie beter voorkomen.

null

Heeft een puppy speciaal voer nodig?

Een pup heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. Daarom bevat voeding voor puppy's ook andere voedingsstoffen, daarnaast moet het gemakkelijk te verteren zijn. Er bestaan een hoop soorten puppyvoeding. Benieuwd welke voeding geschikt is voor jouw pup? Lees dan hier meer of raadpleeg je dierenarts.

Uiteraard is het ook belangrijk je pup tijdig zijn vaccinaties te geven. Wanneer het precies tijd is voor die inentingen, kun je navragen bij je dierenarts.