Overweeg je om konijnen te nemen? Leuk, maar denk er goed over na! Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden vóórdat je ze aanschaft. Door een weloverwogen keuze te maken is de kans op spijt kleiner en zorg je ervoor dat de konijntjes een warm thuis hebben. Lees hieronder wat je jezelf af dient te vragen.

Belangrijke dingen om rekening mee te houden:

– Konijnen hebben altijd een maatje nodig (ze kunnen niet alleen zijn)
– Konijnen hebben voldoende ruimte nodig, een hok alleen is niet voldoende
– Je dient aandacht te geven en voldoende verzorging te bieden (voedsel, verschonen, etc.)
– Kind krijgt vaak konijnen, maar ouders zijn verantwoordelijk
– Konijnen kunnen gemakkelijk 10 jaar oud worden
– Als je op vakantie gaat moet je een passende oppas zoeken

Passen konijnen in mijn leven?

Om goed voorbereid te zijn, geven we je een aantal vragen om erachter te komen of konijnen in je leven passen.

 • null

  Heb je kinderen?

  De link tussen kinderen en konijnen is snel gelegd, maar is dat wel zo'n goede combinatie? Ja, het kan erg goed, maar je dient wel alert te zijn. Konijnen zijn van nature prooidieren en doen er alles aan om uit handen te blijven van roofdieren. Ze kunnen oppakken en knuffelen dan ook als eng beschouwen. Voor kinderen is het daarom aan te raden om grotere konijnen te nemen; die zijn lastiger op te pakken.

 • null

  Heb je al andere huisdieren?

  Vraag je dan goed af of je voldoende tijd over hebt om aandacht te geven aan alle dieren. Daarnaast: konijnen kunnen ontzettend schrikken van grotere dieren als katten en honden. Dit is echter wel te trainen, zowel voor je konijnen als voor je andere huisdieren. Trainen kost veel tijd en geduld, maar het is mogelijk!

 • null

  Heb je een tuin of veilige woonkamer?

  Konijnen hebben voldoende bewegingsruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze moeten minimaal een paar uur per dag kunnen rennen buiten het hok. Bij voorkeur staat het hok zelfs de hele dag open of aan een ren gekoppeld. Laat je jouw konijnen liever in de woonkamer los? Zorg er dan voor dat je woonkamer konijnenproof is, in dit artikel geven we je daar tips over.

 • null

  Heb je berekend wat de zorg voor konijnen kost?

  En passen deze kosten ook in je budget? Heb je ook rekening gehouden met een konijnenverzekering of eventuele onverwachts (medische) onkosten?

Zie je in deze beschreven situaties geen probleem, ook niet over vijf of tien jaar, dan is het aanschaffen van konijnen een ontzettend leuk idee!

null

Meer informatie over konijnen houden

Wil je meer weten over konijnen als huisdier? Wat je allemaal nodig hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf? Lees dan hier verder.
KONIJNEN HOUDEN ALS HUISDIER