Wanneer je vissen of garnalen hebt gekocht is het belangrijk om deze op een geleidelijke manier te laten wennen aan de nieuwe waterwaardes en het verschil in temperatuur. Dit noem je het acclimatiseren van je vissen. Maar hoe kun je dit nou het beste doen? Dat leggen we je uit in dit artikel!
Waarom moet je je vissen acclimatiseren?
Het acclimatiseren van je vissen en garnalen heeft verschillende redenen. De vissen die je hebt gehaald uit de dierenwinkel hebben daar een tijdje gezeten en zijn gewend geraakt aan de samenstelling van dat water. Hiermee worden o.a. de waterwaardes bedoeld. Enkele waterwaardes die belangrijk zijn zijn de PH, GH en KH, maar ook de nitriet- en nitraatwaardes zijn belangrijk.
Hoe gebruik je teststrips?
Met de 6 in 1 test-strips van Tetra kun je eenvoudig in één oogopslag zien of jouw waterwaardes in orde zijn. Pak een test-strip bij het blanco gedeelte vast en dompel hem zo’n 5 seconde onder water, haal hem er vervolgens weer uit en wacht 30 seconden. Vergelijk de kleuren op de test-strip met de kleuren in de tabel op het kokertje, en zie direct of het water van goede kwaliteit is en of je stappen moet ondernemen!
De samenstelling van het water verschilt in ieder aquarium, het is daarom belangrijk om je vissen of garnalen langzaam te laten wennen aan een andere watersamenstelling. Het verschil in waterwaardes kan in sommige gevallen vrij drastisch zijn, dit kan dan ook gevaarlijk zijn voor je vissen. Naast het verschil in de watersamenstelling hebben je nieuwe aquariumbewoners ook last van stress door het vangen in de dierenwinkel, het transport en het verschil in de temperatuur van het water.
Al deze factoren kunnen samen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je nieuwe vissen of garnalen. In dit geval helpt het om je vissen op de juiste manier te acclimatiseren. Wanneer je dit niet op de goede manier doet, riskeer je de kans op ziektes. Ziektes ontstaan namelijk in veel gevallen door stress. Wil je meer lezen over de meest voorkomende ziektes bij je vissen? Klik dan hier!
Het acclimatiseren van je vissen en garnalen
Er zijn verschillende manieren om je vissen of garnalen te laten acclimatiseren aan de samenstelling van het nieuwe water. Wij zullen hieronder 2 manieren bespreken:
Manier 1: Zak in het water hangen en langzaam water toevoegen
Deze manier van acclimatiseren is geschikt in de meeste gevallen. Je hangt de transportzak in het water en maakt de bovenkant open. Op deze manier maak je de temperatuur van het water in de zak gelijk aan de temperatuur van het water in je aquarium.
De zak met vissen hangt nu geopend in het aquarium, pak vervolgens een bekertje en vul deze voor de helft met het water uit je aquarium. Schenk dit voorzichtig in de zak waar de vissen inzitten. Herhaal dit iedere 5 minuten gedurende een half uur. Op deze manier zorg je dat je vissen wennen aan de waterwaardes!
Op deze manier laat je je vissen dus wennen aan zowel de temperatuur, als de waterwaardes van je aquariumwater. Deze manier van acclimatiseren is geschikt voor koud- en warmwatervissen!
Manier 2: Druppel acclimatiseren / titreren
De eerste manier van acclimatiseren zal in de meeste gevallen voldoen, maar in sommige gevallen kun je het acclimatiseren beter op een andere manier aanpakken. Deze methode heet druppel acclimatiseren, oftewel titreren, en wordt toegepast in situaties die extra aandacht nodig hebben.
Zo zijn de meeste garnalensoorten een stuk gevoeliger voor verschillen in de waterwaardes dan vissen en kunnen daarom beter op een nog geleidelijkere manier aan de watersamenstelling geacclimatiseerd worden. Deze methode is ook nog eens uitermate geschikt voor vissen die uit kwalitatief slecht water komen of vissen die lang in het transportproces hebben gezeten!
Hoe moet je druppel acclimatiseren?
Pak een emmer en giet hier voorzichtig de inhoud van de transport zak in. Pak vervolgens een dun luchtslangetje en begin met het hevelen van het aquariumwater in de emmer waar je garnalen in zitten. Je zult vervolgens zien dat er een klein straaltje met water uit het slangetje geheveld komt.
Je bent nu echter nog niet klaar; plaats een afsluitkraantje aan de luchtslang, zodat de watertoevoer grotendeels wordt geblokkeerd. Een goede richtlijn is om ongeveer 1 druppel per seconde te laten overhevelen. Dit kun je het beste zo’n 6-8 uur doen.
Op deze manier maak je de waterwaardes op een hele geleidelijke manier hetzelfde waardoor je de kans op ziektes en stress significant verminderd! Het is daarentegen wel belangrijk om de emmer met vissen/garnalen te voorzien van voldoende zuurstof. Gebruik hiervoor een luchtpompje. Naast het luchtpompje heb je ook een luchtslangetje, een terugslagventiel en een bruissteentje nodig!
Pak vervolgens een aquariumnetje en plaats je nieuwe bewoners over naar hun nieuwe onderwaterwereld! Houd ze wel de aankomende dagen goed in de gaten om te kijken of ze goed reageren op de overgang!