Wat is aquascaping?

Aquascaping is het creëren van landschappen in een aquarium. Eigenlijk speel je een soort architect, maar dan met planten, hout en steen. Met deze materialen kun je een prachtige aquascape (aquarium-landschap) maken, en kun je je fantasie op de vrije loop laten.

null

Gebruik meer planten dan vissen!

Waar een normaal aquarium vooral om de vissen draait, is bij aquascaping de hardscape (hout/steen) en het plantgebruik de primaire focus.

Beginnen met aquascapen

Aquascapen is dus het nabootsen van landschappen in een aquarium, met daarin het oogpunt om het zo natuurlijk en realistisch mogelijk te laten lijken. Het kost veel oefening om het gewenste resultaat te behalen. Het is ook aan te raden om van te voren een plan te maken. Zo heb je veel verschillende stijlen in het aquascapen; zo kun je bijvoorbeeld een jungle maken, een woestijn of een combinatie van verschillende stijlen. Wanneer je een plan in je hoofd hebt kun je beginnen om de verschillende hardscape benodigdheden bij elkaar te sprokkelen. Het kost vaak veel tijd en zoekwerk om de ideale stukken hout of steen te vinden.

Bekijk hier aquarium decoratie online

Het maken van een aquascape kost inbeeldingsvermogen en fantasie. Om inspiratie op te doen kun je bijvoorbeeld ‘Aquascape’ Googelen. Uiteraard kost het super veel oefening om fantastische aquascapes te maken, maar wees niet ontmoedigd als het bij jou nog niet helemaal lukt; oefening baart kunst.

null

Werk met schaal

Het is belangrijk om met schaal te werken tijdens het aquascapen. Kies je planten en vissen naar je hardscape en de grootte van het aquarium. Op deze manier zal je aquascape realistischer en natuurlijker lijken.

Hardscape

Zoals al eerder aangegeven draait het bij aquascapen vooral om het gebruik van de harde materialen zoals hout en stenen, en om planten. De hardscape vormt het frame van je scape, en de planten sluiten hier op aan. De vissen spelen niet zo’n grote rol als in een regulier aquarium.

Planten

De planten in je aquascape wil je natuurlijk zo mooi mogelijk maken. Hier begin je bij een goed substraat dat veel voedingsstoffen bevat. Naast het aquariumwater op een natuurlijke manier filteren moeten de planten ook in ideale conditie zijn om je aquascape goed visueel te ondersteunen. Houd hierbij rekening met de specifieke eisen die de plant stelt, de maximale hoogte van de plant, de plaats in je aquarium en het kleurencontrast. De planten moeten namelijk perfect aansluiten op je hardscape. Daarnaast zorgt een professioneel substraat ook voor ideale waterwaardes.

 

null

Hoeveel substraat heb ik nodig?

Verdeel het substraat op verschillende hoogtes in je aquarium. Door bergen in je substraat te maken creëer je diepte. Zo moet er minimaal 5 cm substraat aan de voorkant liggen zodat je planten zich goed kunnen wortelen.
Bekijk hier aquascape substraat online

Naast een goed substraat is verlichting één van de belangrijkste onderdelen van het aquascapen. Planten gebruiken licht voor de fotosynthese, en daarom is het essentieel dat de kwaliteit van het licht goed is. Om goed te kunnen groeien hebben ze een bepaalde hoeveelheid licht nodig per dag. De precieze duur van de dagelijkse verlichting is afhankelijk van het soort planten dat je wilt houden, maar gemiddeld zit dit tussen de 8 en 12 uur per dag.

LED-verlichting

Het is aan te raden om LED-verlichting te gebruiken voor je aquascapes. Naast dat het een super helder licht is dat je planten optimaal weergeeft is dit licht ook bevorderlijk voor een goede plantengroei. Daarnaast is LED-verlichting ook duurzamer en goedkoper in gebruik.

Bekijk hier alle LED-verlichting voor aquaria online

Het nut van CO2

Koolstofdioxide is de belangrijkste voedingsstof voor planten. De helft van de droge stof van planten bestaat uit koolstof. Planten gebruiken CO2 tijdens de fotosynthese en mag daarom niet ontbreken. Vooral bij aquascapes, waarbij vaak veel planten aanwezig zijn, is het toevoegen van CO2 essentieel. CO2 zorgt voor sterke en gezonde planten, en dat zorgt weer voor betere waterwaardes.

CO2 toevoegen

De meest gebruikelijke manieren van CO2 toevoegen aan je aquarium is door een gasfles met systeem of vloeibaar CO2. CO2 in gasvorm wordt door een magneetventiel uit de fles gelaten, vervolgens kan men een bellenteller aanschaffen om de dosering nauwkeurig te kunnen aflezen. Vervolgens gaan de CO2 bubbels door een diffusor, waardoor deze worden opgesplitst in veel minuscule belletjes, die door de stroming van het filter door je aquarium gaan en dan door de planten opgenomen kunnen worden. Klik hier om meer over CO2 te lezen.

Bekijk hier CO2 producten online

Naast CO2 en hoge kwaliteit verlichting is er een vierde factor die belangrijk is. Planten gebruiken voedingsstoffen om te groeien. Deze zitten ook in het substraat, mits je een professionele aquasoil hebt, maar dit is niet voor alle planten genoeg. Zo hebben rode aquariumplanten bijvoorbeeld meer voedingsstoffen, CO2 en licht nodig. Deze voedingsstoffen kun je extra toevoegen om een goede plantengroei te garanderen. Dit kan bijvoorbeeld door voedingsstaafjes in je substraat te leggen of door vloeibare bemesting toe te voegen. Een goed voorbeeld van een vloeibare meststof is de Profito van Easy-Life. Hierbij moet je wekelijks de juiste hoeveelheid doseren. Wil je meer lezen over voeding voor aquariumplanten? Klik dan hier!

Bekijk hier EasyLife Profito online!

Het is bij aquascapen ook relevant om te kijken naar de kwaliteit van het water. De planten moeten namelijk in perfecte conditie zijn, en alle planten eisen verschillende waterwaardes. Hiervoor kun je een watertest-set van Tetra gebruiken. Klik hier om meer te lezen over waterwaardes.

Bekijk hier de testset van Tetra online!

Zoals al eerder genoemd is het creëren van schaal erg belangrijk. Hierbij moet dus rekening gehouden worden met de keuze van de vis die erin gaat. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor een scholenvisje dat klein is, en daarnaast nog algeneters. Deze helpen mee je aquarium schoon te houden en zijn dus een echte toevoeging voor iedere aquascape! Enkele voorbeelden van goede algeneters:

  • Caridina multidentata
  • Neocaridina heteropoda
  • Otocinclus Affinis
  • Neritina sp. Zebra
  • Caridina Japonica

Het is aan te raden om wekelijks zo’n 30-50% water te verversen om je water gezond en schoon te houden. Zorg ook dat je de ruitjes van je aquarium schoonmaakt, en kijk naar je planten. Rottende bladeren en/of planten moeten uit je aquarium gehaald worden. Je kunt eventueel de zwakkere bladeren van een plant afknippen om te zorgen dat de plant geen energie meer gebruikt om deze half-vergaande bladeren nog te redden, maar deze energie gebruikt om nieuwe gezonde bladeren te maken.

Zorg ook dat je regelmatig de bodem afzuigt om voedsel- en plantenresten te verwijderen. Dit kan door gebruik te maken van een aquariumstofzuiger. Bekijk onze aquariumstofzuigers. Daarnaast moeten je planten af en toe ook getrimd worden. Hiervoor kun je het beste lange scharen gebruiken. Ook pincetten zijn een onmisbaar gereedschap binnen het aquascapen om planten eenvoudig in je substraat te planten, zonder deze te beschadigen.