Hoera! Je nieuwe puppy is eindelijk in zijn nieuwe huis en heeft energie voor 100. Dat is natuurlijk super gezellig en leuk, maar het is voor pups ook erg belangrijk om genoeg rust te krijgen. Het hebben van een puppy roept bij veel mensen vragen op, zoals: hoeveel slaapt een pup, kan een pup eten voor het slapen en wanneer slaapt mijn puppy door? Hieronder krijg je antwoord op al deze vragen!

Waarom moet een pup genoeg slapen?

Puppy’s groeien als kool! Het is daarom echt nodig dat pups genoeg slaap krijgen. Puppy’s kunnen op een dag wel 16 tot 20 uur slapen. Dit hebben ze nodig om hun centrale zenuwstelsel en immuunsysteem goed te laten ontwikkelen, maar ook om hun botten en spieren te versterken. Wanneer je pup niet genoeg slaapt kan hij gestresst, lusteloos en prikkelbaar worden. Dat is niet goed voor een nog groeiende pup, want dit heeft effect op zowel hun concentratievermogen als op hun afweersysteem. Zorg er daarom voor dat jouw puppy een goede balans krijgt tussen slapen, spelen en natuurlijk knuffelen!

null

Wist je dat?

Ook senioren honden erg lang slapen? Zij kunnen op een dag wel 16 tot 18 uur slaap nodig hebben!

Mijn puppy wil niet slapen?!

Sommige puppy’s hebben wat moeite met willen slapen. Door de volgende tips aan te houden zorg je ervoor dat jouw pup gemakkelijker in slaapt valt en lekker blijft slapen.

 • Creëer een slaaproutine voor je puppy: als je pup routine heeft zal hij sneller zijn rust pakken!
 • Laat je puppy genoeg energie verbranden: je kunt je pup moe maken door een wandeling te maken, actief te spelen of door hem een denkspel te laten doen!
 • Geef je puppy een eigen, vertrouwd plekje: door een fijne, rustige slaapplek te creëren voor je pup voelt hij zich veilig en zal hij sneller in slaap vallen.
 • Sluit de bench van je puppy: door de bench te sluiten wanneer het tijd is om te slapen snapt je puppy sneller dat het bedtijd is en kan hij ook niet op avontuur gaan.
 • Zorg voor een vertrouwde geur: wanneer je puppy een doekje of knuffel met de vertrouwde geur van zijn moeder of broertjes en zusjes heeft zal hij eerder ontspannen en tot rust komen en dus ook sneller gaan slapen.

Slaapt mijn puppy teveel?

Puppy’s slapen gemiddeld 18 uur op een dag. Heb je het gevoel dat jouw beestje meer slaapt dan hoort? Dit hoeft niet gelijk een reden tot paniek te zijn! Hoeveel jouw pup slaapt verschilt namelijk per grootte, ras en bezigheden van jouw hond. Wanneer je beestje gewoon actief, enthousiast en alert is wanneer hij wakker is, is er waarschijnlijk niets om je druk over te maken!

null

Figo verzekering

Voorkom onverwacht hoge kosten bij de dierenarts door jouw puppy van begin af aan te verzekeren bij Figo!

Slaapt mijn puppy te weinig?

Heb je het gevoel dat jouw puppy moe is en te weinig slaapt? Dan zijn er verschillende signalen die kunnen aangeven dat jouw beestje oververmoeid is. Welke signalen dat zijn? Dat lees je hier! Je puppy:

 • Heeft een verminderde eetlust.
 • Heeft erg rode ogen.
 • Reageert traag of niet op je.
 • Gaapt erg vaak achter elkaar.
 • Wordt erg bijterig en druk.
 • Heeft een uitgeputte, verdrietige houding.

Slaapt jouw beestje wel veel, maar vertoont hij deze signalen alsnog? Neem dan contact op met je dierenarts. Deze signalen kunnen namelijk een teken zijn van ziekte of letsel. Raadpleeg dus altijd de dierenarts als je je zorgen maakt over het slaappatroon van jouw trouwe viervoeter!

NEEM CONTACT OP MET VETS PLACE
null

Spelend in slaap vallen

Ga er als baasje nooit vanuit dat jouw pup zelf aangeeft wanneer hij te moe is. Sommige puppy’s weten niet van ophouden en spelen door tot ze spelend in slaap vallen. Daarom is het verstandig om je puppy af en toe verplichte benchrust te geven!

Wanneer slaapt mijn puppy door?

De eerste nachten met je puppy kunnen in het begin wel eens lang lijken te duren. Je pup is het niet gewend om alleen te slapen, dus kan nog wel eens gaan jammeren of blaffen. Gelukkig zal dit naar mate je beestje meer gewend raakt afnemen. Maar… hoe dan? Wanneer een puppy moe is, genoeg heeft gegeten en gewend is aan jou en je huis zal hij steeds sneller ‘s nachts doorslapen. Als je pup nog niet volledig zindelijk is, kan het nog wel eens voorkomen dat je ‘s nachts een wandelingetje moet maken om hem zijn behoefte te laten doen.

null

Verschillende slaapplekjes

Doordat honden hun slaap verdelen over de hele dag, vinden ze het fijn om af en toe hun benen te strekken en een ander slaapplekje op te zoeken. Zorg er daarom voor dat je hond verschillende slaapplekjes heeft!

Kan ik mijn pup alleen laten slapen?

Honden zijn sociale slapers. Ze voelen zich de eerste nachten vaak niet prettig wanneer ze alleen slapen, omdat ze dan niet beschermd en minder verwarmd zijn. Dit zorgt ervoor dat je pup minder diep slaapt en sneller wakker wordt. Het is daarom verstandig om je hond in het begin de keus te geven om bij jou of bij andere dieren in de buurt te slapen. Je hond hoeft natuurlijk niet gelijk bij je in bed te slapen, de mand kan ook bij je in de slaapkamer staan. Zo kun je zelf de grens bepalen en komen tot een slaapsituatie die voor zowel jou als je viervoeter prettig aanvoelt. 

null

Honden kunnen prima alleen slapen

Als je pup eenmaal gewend is om met zijn baasje te slapen, kan het lastig voor hem zijn om ineens alleen te slapen (ook tijdens het logeren). Wil je dat je beestje als hij geen pup meer is gewoon alleen slaapt, laat hem dan op tijd wennen aan alleen slapen!

Kan mijn puppy eten voor het slapen?

Soms hebben puppy’s dorst of honger vlak voordat ze gaan slapen. Het is dan niet erg om ze wat te laten eten of drinken. Zorg er alleen wel voor dat ze niet teveel eten of drinken voor het slapen. Zo voorkom je dat je pup wakker wordt omdat hij z’n behoefte moet doen.

SHOP HIER VOER- EN DRINKBAKKEN
null

Wist je dat?

Wanneer jouw hond in zijn slaap begint te ‘rennen’, piepen of blaffen is dit omdat je beestje alle indrukken en prikkels van die dag aan het verwerken is. Handig, want hierdoor neemt het stressniveau van jouw trouwe viervoeter ook af!
BESTEL ALLES VOOR JOUW PUPPY