Je herkent vast wel dat je hond soms iets doet wat je liever niet hebt. Je bent niet de enige, hier hebben meer hondenliefhebbers last van. Maar wat zijn nou de meest voorkomende gedragingen die we zien bij honden waarvan je denkt ‘die wil ik écht bij mijn hond afleren’? Hieronder vind je een top 10 van de meest voorkomende ongewenste gedragingen van jouw trouwe viervoeter.
Dit is dé top 10 ongewenste gedragingen
- Blaffen
- Bijten
- Springen/ opspringen
- Rijden
- Eet stront
- Sloopgedrag
- Verlatingsangst
- Likken
- Graven
- Vreugdeplasjes
Positieve bekrachtiging
Dé top 10; ook bij jouw hond gezien?
Ondanks dat je de gedragingen in deze top 10 misschien vervelend vindt, hebben onze trouwe viervoeters hier hun redenen voor. Lees hieronder wat de redenen van jouw hond kunnen zijn om dit gedrag te vertonen en wat je ermee kunt doen.
Blaffen
Blaffen van honden komt regelmatig voor, het is immers natuurlijk gedrag. Toch kan het blaffen een van de dingen zijn waar iemand zich aan kan irriteren. Blaffen komt voor in verschillende situaties, namelijk blaffen naar voorbijgangers, territoriaal blaffen, blaffen in de bench, blaffen als ze alleen thuis zijn, blaffen naar andere honden, blaffen als de deurbel gaat of blaffen bij bezoek. Ondanks dat blaffen natuurlijk gedrag is, kan je hond dit soms overmatig doen en kan het erg frustrerend zijn voor jou. ‘Hoe kan je bij de hond blaffen afleren?’, vraag jij je op dat moment vast af. Het artikel afleren van ongewenst gedrag bij een hond kan je hierbij helpen.
Bijten
Puppy’s bijten, dit herken je vast. Bijten in handen doen puppy’s vaak tijdens het spelen. Dit komt doordat ze graag hun bek gebruiken tijdens de speelsessies. Daarnaast hebben ze ook nog eens vlijmscherpe tanden. Ondanks dat dit speelgedrag is van jouw pup, wil je natuurlijk geen kapotte handen of kleren en kun je ze leren wat voorzichtiger te zijn. Ben je benieuwd hoe? Dan is het artikel een puppy afleren te bijten misschien wel wat voor jou.
Opspringen/ springen
Honden kunnen opspringen uit enthousiasme. Een andere reden dat ze opspringen, is omdat ze graag dicht bij je gezicht willen komen om even te snuffelen. Dit kan een begroeting zijn, net zoals ze bij andere honden even aan de neus snuffelen bij een kennismaking of bij het weerzien. Voor mensen is deze manier van begroeten echter niet “normaal” en is het ongewenst. Gelukkig kan je dit gedrag bij jouw hond afleren. Benieuwd hoe een hond afleren in zijn werk gaat? Misschien is het artikel afleren van ongewenst gedrag bij een hond dan wel wat voor jou.
Rijden
Rijden bij honden, dus het bestijgen van een andere hond, mens of een object, wordt vaak gezien als dominant gedrag. Echter hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Rijden van je hond kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Zo kan het komen door hormonen. In dit geval gaat het om seksueel gedrag dat ontstaat bij honden die niet gesteriliseerd zijn. Hormonen nemen de overhand en resulteren dan in rijgedrag.
Het rijden kan ook speelsheid zijn, of een manier om stress kwijt te raken, verveling tegen te gaan of om aandacht te krijgen. Maak voor advies een afspraak met een van onze dierenartsen van Vets Place.
Stront eten
Je hond eet stront, dit is een van de meest vervelende gedragingen. Eerst een hapje stront en daarna een likje in je gezicht, omdat jouw hond je zo lief vond. Dit is voor niemand fijn, maar weet dat je niet het enige “slachtoffer” bent. Stront eten kan komen doordat je hond het lekker vindt, hij of zij stress of verveling ervaart of omdat je harige vriend simpelweg je aandacht wil trekken. In deze gevallen kan afleiding tijdens het uitlaten helpen, bijvoorbeeld door werpspeelgoed te gebruiken. Het kan ook om iets medisch gaan, waardoor je hond een overmatige eetlust heeft ontwikkeld. Als je twijfelt of dit het geval is, kan je altijd een dierenarts raadplegen.
Sloopgedrag
Ook sloopgedrag is iets wat veel honden laten zien. Al gaat het om speeltjes, kleding of meubels, geen enkele variant is plezant. Een van de grootste oorzaken van het sloopgedrag van je hond, is verveling. Interactief speelgoed voor honden kan helpen de verveling bij je lieve sloper tegen te gaan door mentale of fysieke uitdaging te bieden.
Verlatingsangst
Verlatingsangst bij je hond houdt in dat jouw hond niet alleen thuis kan zijn en veel angst en stress ervaart wanneer dit wel gebeurt. Verlatingsangst bij een hond afleren is ontzettend lastig.
Door de angst en stress kan verlatingsangst gepaard gaan met piepen en blaffen, sloopgedrag en binnenshuis plassen en poepen. Ondanks dat dit lastig is om af te leren, kun je jouw hond hier wel in ondersteunen door zijn angst en stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door een kalmerend supplement, of door stressverlagende hondenbrokken.
Likken
Overmatig likken bij jouw hond kan betekenen dat hij of zij angst of stress ervaart. Het likken zorgt ervoor dat er het hormoon endorfine wordt afgegeven. Dit hormoon heeft een kalmerende werking. Je hond doet dit dus om zichzelf te kalmeren.
Een andere reden waarom je hond kan likken, is misselijkheid. Als dit langer duurt dan 24 uur of als het in combinatie is met braken, diarree of een verminderde eetlust, is het raadplegen van een dierenarts verstandig. Ook kan het likken van je hond het resultaat zijn van een voedselallergie of -intolerantie. Hypoallergene hondenbrokken kunnen jouw hond hierbij verlichting bieden.
Graven
Graven is natuurlijk gedrag voor je hond, maar kan voor jou soms best vervelend zijn. Niemand wil een tuin vol gaten. Er zijn verschillende redenen waardoor je hond kan gaan graven. Het kan zijn dat je hond zijn speelgoed wil begraven, om het voor andere honden te verstoppen.
Daarnaast kan het een uiting zijn van stress. Het graven gebruikt je hond in dit geval om zichzelf te kalmeren.
Tot slot kan het een manier zijn om wat energie kwijt te kunnen. Om dit graafgedrag te voorkomen, kun je een andere manier voor jouw hond zoeken om energie kwijt te raken. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van werpspeelgoed, dan kan je harige maatje lekker rennen en kan jij ondertussen het graven bij jouw hond afleren.
Vreugdeplasjes
Vreugdeplasjes bij je hond kunnen voorkomen wanneer hij of zij bij een begroeting erg enthousiast wordt. In dit geval laat je hond uit opwinding de urine lopen. Door de begroeting rustig te houden of je hond te negeren en pas te begroeten als hij of zij al iets is gekalmeerd, kunnen deze plasjes vaak voorkomen worden. Daarnaast is het verstandig om niet te wild te spelen, omdat op zo een moment ook vreugdeplasjes kunnen ontstaan. Een hond afleren vreugdeplasjes te doen is lastig, maar je kan hem of haar hier dus wel mee helpen. Door een rustige benadering, ongeacht de situatie, houdt je hond beter zijn of haar plas in.