Je bent van plan cavia’s als huisdier te nemen, heel tof! Maar wat heb je nou allemaal nodig wanneer je cavia’s wilt houden? In dit artikel geven we je een overzichtelijk boodschappenlijstje met alle spullen die je nodig hebt!

Wat heb je allemaal nodig voor cavia’s?

Caviakooi

Om te beginnen heb je een geschikte kooi nodig voor je cavia’s. Het is belangrijk om te kiezen voor een caviakooi die groot genoeg is voor minimaal 2 cavia’s en waarin voldoende ruimte is om lekker rond te lopen. Een kooi alleen is echter niet genoeg voor de energierijke diertjes, dus zorg ervoor dat ze de beschikking hebben over een ruim ren. Hierbij is het aan te raden om ze altijd de mogelijkheid te bieden om van de kooi naar de ren te lopen en andersom. Zo kunnen ze voldoende bewegen en lekker spelen.

De Rabbit 120 van Ferplast is een cavia/konijnenkooi die een schuilplekje heeft voor je cavia. Dit is belangrijk voor je cavia’s zodat ze een plek hebben om zich te verstoppen. Daarnaast heeft de kooi ook een voerbakje en een waterflesje. Tot slot bevat de kooi een hooiruifje. Hier kun je het hooi in bewaren en hierdoor zal het langer vers blijven!

Kooi accessoires

Je cavia’s hebben natuurlijk een voerbakje nodig om uit te eten. Je hebt voerbakjes van verschillende materialen, het beste kun je een voerbakje nemen die van steen of keramiek gemaakt is. Deze zijn zwaarder dan de plastic voerbakjes waardoor ze minder makkelijk door de kooi geslingerd worden! Ook heb je een drinkflesje nodig (minimaal 330 ml), een hooiruifje en een huisje om zichzelf in te verstoppen! Wij raden aan om voor iedere cavia één huisje te plaatsen!

null

De juiste plek,..

Hang je hooiruifje niet te hoog in de kooi anders kunnen je cavia's er niet goed bij!

Bodembedekking

Natuurlijk heb je een bodembedekking nodig voor in je caviakooi. Dit zal meehelpen om vieze geurtjes te neutraliseren en vocht op te nemen. Hierdoor blijft je kooi schoner en duurt het langer voordat je hem hoeft te verschonen! Daarnaast is het comfortabeler voor je cavia’s! Je kunt het beste een dikke laag hennepvezel gebruiken met een laag hooi bovenop. Meer lezen over de verschillende soorten bodembedekking? Klik dan hier!

Caviavoer

Het is belangrijk dat je cavia’s een goed voer krijgen, dat compleet is en alles bevat wat hij nodig heeft. Het caviavoer kan in twee soorten voer worden opgedeeld: krachtvoerpellets of een gemengd voer (muesli). Beide voersoorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Klik hier om meer te lezen over caviavoer! Ook kun je je cavia goed bijvoeren met groente en fruit! Klik hier om meer te lezen over het geven van groenvoer!

null

Wist je dat?

Mensen cavia's vaak konijnenvoer geven? Dit is echter niet geschikt, want cavia's kunnen van zichzelf geen vitamine C aanmaken. Dit moet dus speciaal aan het voer toegevoegd worden. Je kunt eventueel handmatig vitamine C toevoegen door vitamine tabletten te geven!

Hooi

Het dieet van je cavia bestaat voornamelijk uit hooi. Dit moet dan ook te allen tijde aanwezig zijn. Hooi is essentieel voor een gezonde spijsvertering van je cavia. Hooi bestaat dan ook uit veel lange vezels die de spijsvertering stimuleren. Je kunt het hooi het beste aanbieden in een hooiruifje, Hierdoor blijft het langer vers en gaat het langer mee!

Knaagmogelijkheden

Je cavia’s moeten ook altijd iets te knagen hebben. Dit komt omdat het gebit van een cavia zijn hele leven lang doorgroeit en dus iets nodig heeft om dit aan te slijten. Je kunt dit het beste doen door iets van wilgenproducten aan te bieden. Deze zijn veilig en motiveren je cavia om zijn tandjes te slijten!

null

Goed om te weten!

Je kunt je cavia's stimuleren aan wilgenproducten te knagen door een lekkere snack in de knaagsnack te plaatsen!

Snacks

Snacks zijn een erg handig hulpmiddel bij het tam maken van je cavia. Je cavia vindt deze snacks namelijk niet alleen erg lekker, maar het helpt ook nog eens mee om jullie band te versterken! Wil je meer lezen over het tam maken van je cavia? Klik dan hier!

Vervoersbox

Het is belangrijk om je cavia’s op een veilige plek neer te zetten wanneer je bijvoorbeeld hun hok aan het schoonmaken bent. Je kunt hiervoor prima een vervoersbox van Ferplast gebruiken! Daarnaast is deze vervoersbox ook nog eens erg handig voor als je met je cavia’s naar de dierenarts moet!

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR CAVIA'S IN ONZE WEBSHOP