Konijnen kunnen net als mensen last krijgen van verschillende ziektes. Eén van deze ziektes is coccidiose. Coccidiose komt niet alleen voor bij konijnen en knaagdieren, maar ook bij katten, honden, pluimvee en zelfs bij mensen! Wat is coccidiose? Wat zijn de symptomen van coccidiose bij konijnen? En wat kun je eraan doen? Lees hieronder meer over deze konijnenziekte!

null

Jonge konijntjes lopen risico!

Wist je dat jonge konijnen (onder de 6 maanden) het meeste risico lopen op een coccidiose besmetting? Bij oudere konijnen zorgt deze infectie meestal niet voor problemen, maar onder de 6 maanden kan het dodelijk zijn!

Wat is coccidiose?

Coccidiose is een parasitaire infectie die in de darmen van bijna elk dier voorkomt. Het wordt veroorzaakt door coccidiën, eencellige parasieten die zich in hoog tempo vermenigvuldigen. Deze kun je met het blote oog niet zien en zullen door een dierenarts geconstateerd moeten worden, welke de hoeveelheid coccidiën bepaald. In sommige gevallen is de ontlasting normaal, maar kan je konijn toch coccidiose hebben. Door dit onderzoek van de keutels kun je er op tijd bij zijn en is de kans aanwezig dat je konijn er overheen komt. 

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Is coccidiose besmettelijk?

Coccidiose is besmettelijk onder konijnen. Een konijn raakt besmet via contact van besmette ontlasting van andere konijnen of besmet voedsel of water. Aangezien de meeste konijnen coccidiose in het lichaam hebben, worden jonge konijnen besmet door het ouderdier. Coccidiose bij konijnen is niet besmettelijk voor mensen en is geen zoönose. 

Coccidiose door stress

De eencellige parasiet vestigt zich in de darmwand, waar het vanuit daar wordt vermenigvuldigd. Wanneer je konijn een lage weerstand heeft is de kans dat coccidiose toeslaat groter. Eén van de grootste oorzaken van deze aandoening is stress. Je konijn kan veel stress ervaren door temperatuurwisselingen, plotseling overstappen op een ander voer of een verandering van de omgeving. Ook zorgen weersveranderingen, een lange autorit, een vieze kooi of ziekte, pijn of koorts voor stress bij konijnen. 

Symptomen van coccidiose bij konijnen

Coccidiose komt meestal tot uiting door stress. Konijnen zijn van nature prooidieren en ervaren de wereld als ‘gevaarlijk’. Hierdoor kunnen konijnen sneller bang worden of gestrest zijn. Coccidiose is zeker geen ziekte die ongemerkt voorbij gaat. Enkele symptomen hoe je kunt herkennen dat je konijn last heeft van coccidiose zijn:

  • Diarree.
  • Gasaanvallen.
  • Verstoppingen.
  • Natte keutels.
  • Groeivertraging.
  • Stress & angst.
  • Verminderde eetlust.
null

Wat kun je doen aan coccidiose?

Vermoed je dat jouw konijn ziek is? Herken je symptomen die zorgen geven? Twijfel niet en bel de dierenarts! Bij het vertonen van symptomen kan de conditie van konijnen snel achteruit gaan en kan snel handelen het verschil betekenen tussen leven en dood.
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Coccidiose behandeling en voorkomen

Coccidiose gaat niet dood door antibiotica, echter doodt antibiotica ziekteverschijnselen van bacteriën die het lichaam aanvallen wanneer deze verzwakt is. Bacteriën behoren tot een andere groep organismen dan parasieten, waarbij bacteriën de enige organismen zijn die gedood worden door antibiotica. Wel bestaat er een medicijn dat de cyclus van coccidiose remt. Vanaf dit punt moet je konijn er zelf bovenop komen. Het is belangrijk om er snel bij te zijn, want in een later stadium van een coccidiosebesmetting is het vaak te laat. Neem altijd contact op met de dierenarts bij plakpoep of diarree bij konijnen.

Voorkom coccidiose door te zorgen dat je konijnen stressvolle situaties zoveel mogelijk ontwijken. Geef kwalitatief goed konijnenvoer en blijf hier op. Zorg dat je konijnen niet in de tocht of naast een verwarming staan en zorg voor een goede, schone huisvesting

BESTEL ALLES VOOR KONIJNEN IN DE WEBSHOP