Ja, daar sta je dan in de dierenwinkel op de aquariumafdeling. Mooie bontgekleurde vissen sprankelen op je netvlies, de één nog mooier dan de ander. Maar hoe zie je nu of je vis gezond is?

Helaas is het lastig voor winkels om altijd alleen maar gezonde vissen te hebben zitten. Vaak zijn de vissen in grote aantallen aanwezig, waardoor de kans dat er een visje met problemen bijzit haast onvermijdbaar is. Vissen zijn ook gevoelige dieren, en kunnen eenvoudig ziektes oppikken. Wanneer een vis gezond oogt, bestaat er altijd nog de kans dat hij na de aankoop last krijgt van een ziekte.

Oorzaak vissterfte vaak stress

De grootste oorzaak van vissterfte is stress, waardoor de vis ernstig kwetsbaar wordt voor allerlei ziekten. Kwetsbaar voor een bacteriologische besmetting veroorzaakt door virussen, zoals schimmels en vinrot. Ook plotselinge veranderingen van waterwaardes kunnen de gezondheid van de vissen ernstig beïnvloeden.

Witte stip op huid van je vis

Een veel voorkomend verschijnsel na aankoop is een besmetting van een eencellige parasiet, de zogenaamde witte stip op de huid van de vis, Ichthophthirius multifiliis. Soms is dit al zichtbaar in de winkel en wordt er al medicatie toegepast. De eerstelingen van de stipparasiet zijn vaak aanwezig in elk aquarium.

Het hoe en wanneer deze op de huid van onze vissen terecht komt hangt af van bepaalde factoren. Ten eerste door verzwakking van de vis pas aangekochte vissen. Het vangen met een net in de winkel, het transport naar hun nieuwe onderkomen, het wennen aan een andere watersamenstelling en temperatuur. Om maar niet te spreken van de stress die door dat dier heen gaat.

Dit alles geeft een behoorlijke aanslag op de kwaliteit van de slijmhuid van de vis en is daardoor zeer kwetsbaar voor in het aquarium levende stipparasieten. Als de vis ’s nachts slaapt ligt hij vaak op de bodem en kan dan snel belaagd worden door de stipparasiet, die zich daar op de beschadigde slijmhuid nestelt en zich daar vermenigvuldigt.

Zorg dat je vissen hoger gaan zwemmen

Als deze parasiet geen gastheer (of gastvrouw) vindt zal deze binnen de vierentwintig uur afsterven. Taak is dus de nieuwe en oude vissen in de hogere regionen van het aquarium te brengen. Hoe? Nou gewoon via temperatuurverhoging. Het water moet enigszins wat zuurstofarm worden, waardoor de vis hoger gaat zwemmen, want daar is nog volop zuurstof.

De op de bodem levende eerstelingen van de stipparasiet vinden geen gastheer meer. In combinatie met de verhoging van de temperatuur waar ze niet tegen kunnen sterven ze.