Daar sta je dan in de dierenwinkel op de aquariumafdeling. Mooie bontgekleurde vissen sprankelen op je netvlies, de één nog mooier dan de ander. Maar hoe zie je nu of je vis gezond is? Witte Stip bij vissen is een veelvoorkomend verschijnsel en komt soms tot uiting na aankomst in de winkel of thuis in het aquarium. Wat is Witte Stip bij vissen? Wat is de oorzaak en hoe zien de symptomen van Witte Stip eruit? Het allerbelangrijkste: hoe moet je Witte Stip behandelen? Alles over de stipparasiet (Witte Stip) bij vissen lees je hier.

null

Stress veroorzaakt vissterfte

De grootste oorzaak van vissterfte is stress, waardoor de vis ernstig kwetsbaar wordt voor ziekten veroorzaakt door virussen, schimmels, bacteriën en parasieten. Ook plotselinge veranderingen van waterwaardes kan de gezondheid van de vissen ernstig beïnvloeden. Lees hier meer over waterwaardes om je aquarium en test de waterkwaliteit met bijvoorbeeld de 6 In 1 test van Tetra.
BESTEL DE 6 IN 1 TEST VAN TETRA IN DE WEBSHOP

Hoe ontstaat Witte Stip bij vissen?

Een bekende parasietenbesmetting bij vissen is van een eencellige parasiet, de stipparasiet of Witte Stip (Ichthophthirius multifiliis). De stipparasiet is vaak aanwezig in elk aquarium en boort gaatjes in de huid van de vis. Wanneer en hoe Witte Stip de vissen aantast hangt af van factoren zoals; 

 • Verzwakking nadat een vis net is aangekomen in een nieuw aquarium. 
 • Het vangen met een net in de winkel.
 • Het transport naar het nieuwe aquarium.
 • Het wennen aan een andere watersamenstelling en temperatuur. 
 • Stress.

Alle bovenstaande factoren hebben een behoorlijke aanslag op de kwaliteit van de slijmhuid van de vis. Vissen met een slechte slijmhuid zijn kwetsbaar voor stipparasieten. Als de vis ’s nachts slaapt ligt hij vaak op de bodem en kan dan snel belaagd worden door de stipparasiet, die zich op de beschadigde slijmhuid nestelt en gaat vermenigvuldigen. De stipparasiet leeft voornamelijk op de bodem van een aquarium.

null

Een gezonde slijmhuid is goud waard!

Een gezonde slijmhuid beschermt het lichaam! Zo is deze slijmlaag bacteriedodend en schimmelwerend. Daarnaast beschermt de slijmhuid de onderliggende huid van afslijting en zorgt het voor een gemakkelijkere doorgang in het water. Lees hier meer over de verzorging van de slijmhuid
LEES MEER OVER VERZORGING VAN DE SLIJMHUID

Witte Stip symptomen

‘Hoe herken je Witte Stip bij vissen?’ Kun je afvragen. De volgende symptomen zijn herkenbaar voor Witte Stip:

 • Witte Stippen op de huid.
 • Schuren langs de bodem of aquariumdecoratie.
 • Beschadigingen aan de huid door het schuren.
 • Algehele zieke uitstraling: lusteloos, verminderde eetlust.
null

Is Witte Stip vis besmettelijk?

Witte Stip is niet besmettelijk voor mensen, wel is het overdraagbaar en besmettelijk voor (andere) vissen! Pak de Witte Stip meteen aan bij vermoeden van Witte Stip.

Witte Stip behandelen

Vervelend… De Witte Stip vis gaat niet weg. Gelukkig bestaat er een behandelingsplan waarbij Witte Stip wordt bestrijd. Lees hier stap voor stap hoe Witte stip wordt behandeld:

 • null

  Actieve kool uit de bak

  Als medicijnen in het water worden gegoten, moet het actieve kool uit het aquarium worden gehaald. Wanneer medicatie uitgewerkt is, mag de actieve kool er terug in. 

 • null

  Voeg medicijnen toe aan het water

  Een combinatie van Esha Exit en Esha 2000 doodt de stipparasiet en bevordert de gezondheid van de slijmhuid.

 • null

  Quarantainebak

  Zorg voor een prettig tijdelijk verblijf voor de zieke vissen door middel van een quarantainebak die voldoet aan alle eisen: zorg zeker voor een verwarming en pomp. Zand en grind hoeven niet in de quarantainebak aanwezig te zijn. 

 • null

  Verhoog de temperatuur

  Verhoog de temperatuur in het aquarium langzaam naar 28 tot 30 graden voor tropische vissen en 24 tot 25 graden voor koudwatervissen om het leefcomfort van de vissen te verhogen. Doe dit met behulp van een verwarming en controleer de temperatuur goed met een thermometer.

 • null

  Behoud het normale voerschema

  Blijf het normaal eetpatroon behouden, te veel visvoer belast het aquarium en te weinig visvoer zorgt ervoor dat vissen benodigde voedingsstoffen missen. Geef elke dag visvoer wat de vissen binnen 3 tot 5 minuten opeten.

 • null

  Verversen van het aquariumwater

  Ververs na een halve week 25% van het aquariumwater.

BESTEL ALLES VOOR VISSEN IN DE WEBSHOP

Witte Stip medicijn

De medicijnen om Witte Stip te behandelen zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Witte Stip boort gaten in de huid, het is belangrijk om zowel de stipparasiet te doden als de huid te behandelen. Behandel met een combinatie van Esha Exit en Esha 2000. Als je Esha Exit geeft gaat de Witte Stip gaat dood, echter blijft een gaatje over. Om te voorkomen dat aanverwante ziektes kunnen optreden wordt Esha 2000 gegeven.

BESTEL MEDICIJNEN IN DE WEBSHOP
null

Kan je Witte Stip behandelen met zout?

Zout is niet de juiste oplossing om medicijnen te vervangen. Het is wel stimulerend voor de genezing van de huid, maar pas op voor te veel zout! 1 gram per liter water is veel.
BESTEL ZOUT IN DE WEBSHOP

Witte Stip voorkomen

Als deze parasiet geen gastheer vindt, zal deze binnen de vierentwintig uur afsterven. Breng de vissen in hogere regionen van het aquarium. Verhoog daarom de temperatuur en het water zal enigszins zuurstofarm worden. Vervolgens zullen de vissen hoger gaan zwemmen, want daar is nog volop zuurstof. De op de bodem levende stipparasieten vinden geen gastheer meer en sterven, omdat de vissen in hogere regionen in het aquarium zwemmen en door de verhoging van de temperatuur waar deze parasieten niet tegen kunnen. 

BESTEL ALLES VOOR VISSEN IN DE WEBSHOP