Het wennen aan de fiets gaat het gemakkelijkst met een pup, maar ook met een oudere hond is het nog heel goed te doen. Laat de hond eerst op zijn gemak kennismaken met een stilstaande fiets. Laat hem eraan snuffelen en ernaar kijken en wiebel de fiets een beetje heen en weer. Neem vervolgens de hond aangelijnd mee aan je rechterkant en wandel een stukje met de fiets aan je linkerhand. Als dat goed gaat, neem je de fiets aan je rechterhand met daarnaast de hond. Je hebt de fiets dus tussen jezelf en de hond in en zo wandel je weer een stukje.
Vervolgens stap je op de fiets en step je een klein stukje terwijl je de aangelijnde hond rechts houdt. Voor pups en jonge honden houdt hier het verhaaltje op, met honden vanaf een maand of negen kun je een stukje verder gaan en met volgroeide honden kan nu het echte werk beginnen.
Oefen in een rustige omgeving
Als je voor het eerst op de fiets stapt met de hond naast je, doe dat dan in een rustige omgeving zonder verkeer. Dan kun je in ieder geval de hond veilig laten schieten als het mis dreigt te gaan. Doe de hond het liefst een gewone leren halsband om, die wel zo strak moet zitten dat de hond zijn hoofd er niet uit kan trekken als hij onverhoopt vol in de remmen gaat.
De hond loopt altijd aan de rechterkant naast de fiets, omdat je dan een buffer vormt tussen de hond en de rest van het verkeer. Neem de lijn van de hond op een zodanige manier in je hand dat je de hond kunt loslaten als het nodig is. Doe nooit het handvat van de lijn om je pols, want dan word je waarschijnlijk in het begin een paar keer van de fiets gesleurd. De lijn mag niet zo lang zijn dat de hond voor het voorwiel terecht kan komen. Geef de hond een volgcommando en begin rustig rechtuit te fietsen terwijl je de hond bemoedigend toespreekt. In eerste instantie zal de hond misschien de neiging hebben om naar rechts te trekken. Probeer zijn aandacht vast te houden door te praten.
Snelheid en tempo
Hoe verleidelijk het misschien ook is om niet te hoeven trappen, laat je niet voorttrekken. Het gemiddelde looptempo naast de fiets is 10-15 km per uur. Afhankelijk van de grootte van je hond en het tempo dat hem het best ligt, kan dit iets langzamer of iets sneller zijn. Als je er maar wel voor zorgt dat de hond blijft draven en niet overgaat in galop. Een constante galop is voor een hond een moordend tempo; de draf is een gang die hij veel langer en regelmatiger kan volhouden.
Hoe bouw je het fietsen met je hond op?
Hoewel het mogelijk is met een goedgetrainde hond behoorlijke afstanden af te leggen, staat of valt dit met een zorgvuldige trainingsopbouw. Met een net beginnende hond is vijf minuten fietsen meer dan genoeg. Als je drie keer in de week met de hond fietst, kun je deze afstand met ongeveer een kilometer per week opvoeren tot een maximum van ongeveer twintig kilometer.
Ga je langere stukken fietsen? las dan af en toe een rustpauze van een kwartier in. Geef de hond een klein beetje te drinken en controleer meteen zijn voetzolen en nagels op wondjes of slijtage. Met een hond die zijn voetzolen heeft verwond, fiets je natuurlijk niet verder.
Ja,mooi !
Ik heb het 1 keer geprobeerd met een Stafford van 7 jaar oud……..
Nu kijkt mijn hond sowieso nergens van op ,dus op de fiets en gaan .
Aan zelf trappen ben ik in het geheel niet toegekomen!
De hond gaat er als een kogel vandoor ,aan de riem heb je dan nog 1 hand over om te remmen ,maar dat is dus te weinig….😎 Dat werd loslaten dus.Dat ga ik morgen anders doen d.m.v.zo’n stang met veer ,dan kan ik het stuur met twee handen vasthouden.
Er zal nog een leerproces volgen.Dol-enthousiast zo’n Stafford ,maar ook oersterk.We gaan het meemaken