Weleens aan een miljoenpoot of duizendpoot als huisdier gedacht? Want naast honden, katten en konijnen zijn er tal van exotische dieren geschikt als huisdier. Maar let op, niet ieder exotisch huisdier wat je kunt aanschaffen is zomaar geschikt voor jou! Neem bijvoorbeeld geleedpotigen, er zijn er een heleboel welke je zomaar kunt aanschaffen, maar pas op… Sommige geleedpotigen zoals de reuzen duizendpoot is niet zomaar een vriendelijk huisdiertje voor iedereen! In deze blog vertellen we je graag wat meer over miljoenpoten en duizendpoten en het verschil tussen deze twee. Denk je erover na een miljoenpoot of reuzenduizendpoot als huisdier te nemen? Lees dan gauw even verder!

De miljoenpoot als huisdier

We trappen af met de miljoenpoot als huisdier. Miljoenpoten zijn één van de oudste ordes van geleedpotigen. Neem bijvoorbeeld de Archispirostreptus gigas, een van de meest bekende en meest gehouden miljoenpoot. Deze miljoenpoten zijn dof zwart met rood-bruine pootjes en kunnen tot wel 30-35 cm lang worden met een diameter van zo’n 3cm! Van nature komen miljoenpoten voor in Afrika. De meest gehouden soort is de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot.

Miljoenpoten zijn om naar te kijken

Miljoenpoten zijn voornamelijk om naar te kijken, ze houden er niet van om opgepakt te worden. Voelt een miljoenpoot zich bedreigd dan kunnen ze een irriterende stof afscheiden. Als mens kun je hier uitslag van krijgen of vlekken op je huid. Dit afweermiddel gebruiken miljoenpoten niet vaak, eigenlijk alleen wanneer ze zich erg bedreigd voelen. Voelt een miljoenpoot zich bedreigd dan krult hij/zij zich op in een strakke spiraal en scheidt daarna een irriterende vloeistof af uit de lichaamsporiën. Toch zijn reuzenmiljoenpoten zelfs voor onervaren huisdierliefhebbers prima huisdieren om te houden. Miljoenpoten kunnen het ook goed met soortgenoten vinden, je kunt er dus rustig meerdere in jouw terrarium houden. Ze bewegen langzaam en zijn mede hierdoor vrij goed te hanteren.

Het menu van een miljoenpoot

Miljoenpoten eten voornamelijk fruit, bijvoorbeeld stukjes appel, banaan, meloen maar ook tomaat en komkommer. Was het voedsel altijd goed met chloorvrij water om gifstoffen te voorkomen of koop biologische groenten en fruit. Miljoenpoten geven de voorkeur aan rottend voedsel dus restjes kun je best even in de bak laten liggen. Daarnaast hebben miljoenpoten extra calcium nodig, dit kun je kopen als sepia of als reptielen-calciumpoeder. Zorg daarnaast voor een ondiepe schaal met vers en schloorvrij water. Om verdrinking te voorkomen plaats je een grote steen in deze schaal.

Zorg voor een fijn terrarium voor jouw miljoenpoot

De temperatuur in het terrarium moet ongeveer 25 graden zijn. Het beste verwarm je het terrarium of de bak met een warmtematje, want miljoenpoten houden niet van licht. Daarnaast moet het terrarium minstens drie keer de lengte van de miljoenpoot hebben (en twee keer de breedte van de miljoenpoot). Het is met name belangrijk dat er voldoende ruimte op de bodem is want daar leven miljoenpoten voornamelijk. Zorg wel voor een goed afsluitende deksel met voldoende ventilatie. De bodembedekking in het terrarium moet van bosgrond zijn, bijvoorbeeld veenmos, vraag voor de beste soort even om advies in de dierenwinkel. Miljoenpoten graven zich graag in dus een laag van 3 tot 4 centimeter veenmos is een mooie basis. Plaats daarnaast wat stukjes schors voor extra dekking. Miljoenpoten houden van een vochtige omgeving. Meestal leeft de miljoenpoot boven de grond, maar gaan ze vervellen, dan graven ze zich in.

Is een reuzen duizendpoot geschikt als huisdier?

Naast de miljoenpoot kennen we de reuzenduizendpoot, maar vergis je niet, duizendpoten zijn een stuk minder geschikt als huisdier! Alle duizendpoten, klein of groot, zijn snelle roofdieren met giftige beten. Wanneer je door een reuzenduizendpoot gebeten wordt kan dit erg pijnlijk zijn en voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Met name voor kinderen is de beet van een reuzenduizendpoot gevaarlijk. Je kunt reuzenduizendpoten dus het beste met rust laten, ze zijn voornamelijk om naar de kijken. Daarnaast zijn reuzenduizenpoten, in tegenstelling tot de trage miljoenpoten, erg snel en kunstenaars in ontsnappen. Wie de naam duizendpoot heeft bedacht heeft trouwens wel een beetje overdreven, want duizend poten? Die hebben ze bij lange na niet!

De leefomgeving van de reuzenduizenpoot

Het terrarium wat voor reuzenduizendpoten ingericht moet worden lijkt op die van giftige slangen. Je kunt reuzenduizendpoten het beste houden in een glazen terrarium of aquarium. Zorg in de bak voor enkele centimeters substraat. Stukken schors en andere schuilmogelijkheden zijn ook een must. Daarnaast verwarm je net als bij miljoenpoten het terrarium met een warmtematje.

Het dieet van de reuzenduizenpoot

Reuzenduizendpoten zijn echte carnivoren en voer je dus met vlees. In het wild jagen ze op hun eten dus je voert ze met levende insecten, zoals kakkerlakken en krekels. Duizendpoten doden hun prooi met gif, een beet van de reuzenduizendpoot is om deze reden geen pretje… Ook reuzenduizendpoten hebben een bakje schoon chloorvrij drinkwater nodig met een steen erin om verdrinking te voorkomen.

Conclusie

We hoeven je vast niet uit te leggen welk huisdier meer geschikt is; de miljoenpoot of de reuzenduizendpoot? Ons advies is om voor de vredelievende miljoenpoot te gaan! Tenzij je wel van een uitdaging houdt en je veel informatie over deze killer hebt verzameld. Want een reuzenduizendpoot is zeker niet voor beginners! Wil je graag meer weten over de huisvesting en verzorging van deze bijzondere dieren? Kom eens langs bij Pets Place en stel al je vragen aan ons!