Het borstelen van je konijn is een belangrijk onderdeel van de algemene verzorging. Door de vacht te kammen, help je konijnen om sneller door de ruiperiode heen te komen en voorkom je dat de vacht vervilt! Een kortharig, half langharig of langharig konijn heeft een andere vachtverzorging nodig. Hoe kun je het beste jouw konijn kammen? En wat te doen als de vacht vervilt is? Je leest het hier!

Konijn kammen in de rui

Een gezond konijn is twee keer per jaar in de rui: in de herfst en in de lente. De wintervacht wordt dan omgewisseld voor een zomervacht en andersom. Zo heeft een konijn in de winter een lekkere dikke vacht en in de zomer een dunnere vacht om de temperaturen goed aan te kunnen. Wanneer konijnen in de rui zijn, verliezen ze veel haren. Niet alle haren vallen meteen uit, waardoor er losse haren in de konijnenvacht blijven zitten. Dit kan op den duur voor vervelende viltplekken zorgen (als je er niets aan doet). Het konijn kammen helpt het verwijderen van losse haren en bijbehorende jeuk.

null

Binnen of buitenkonijn?

De ruiperiode komt op gang door een verandering in het aantal lichturen. Als de dagen korter worden, is dit een teken dat de wintervacht moet worden aangemaakt. Worden de dagen langer, dan is het tijd voor de zomervacht! Een binnenkonijn merkt niet veel van een verschil in aantal lichturen. Daarom verharen ze over het algemeen het hele jaar door.
LEES HOE JE EEN KONIJN DOOR DE RUI HEEN HELPT

Konijn kammen: hoe doe je dat?

Je konijn kammen is een nauwkeurig werkje waarbij je voorzichtig en rustig te werk moet gaan. Konijnen hebben een hele gevoelige huid, let hierop tijdens het kammen. Volg onderstaand stappenplan om ervoor te zorgen dat je geen klit overslaat!

 • null

  Kies een vaste plek

  Een vaste plek om te borstelen is fijn voor je konijn én jezelf. Het konijn weet op een gegeven moment wat er gaat gebeuren en zal minder stress ervaren. Hierdoor zal het kammen van je konijn een stuk makkelijker gaan!

 • null

  Leg alle benodigdheden klaar

  Een goede voorbereiding is het halve werk! Leg daarom alle benodigdheden voor de borstelbeurt klaar. Denk aan de borstels en kammen, een schaartje en een dekentje waar je konijn op kan zitten. Oude konijnen hebben een gevoelige huid, verzorg ze daarom met een zachte borstel.

 • null

  Deel de vacht op in vlakken

  Wanneer je de vacht verdeeld in verschillende vlakken weet je zeker dat je geen klit over het hoofd ziet. Begin met kammen aan de achterkant en werk in laagjes naar voren. Ga door totdat je de gehele boven- en zijkant van je konijn geborsteld hebt!

 • null

  Borstel de buik en poten

  De buik en poten kunnen nog wel eens klitten hebben, vooral bij langharige konijnen. Kam deze delen van het lichaam dan ook nauwkeurig, maar voorzichtig door! Vraag of iemand je konijn wilt optillen zodat jij gemakkelijker kunt kammen. Let er op dat je konijn zo min mogelijk stress ervaart en beloon regelmatig met lekkere snacks. Zo maak je er een positieve ervaring van!

null

Vachtcontrole is belangrijk!

Het kammen en controleren van de konijnenvacht voorkomt dat er veel vuiltjes of uitwerpselen in de vacht blijven hangen. Vuil of uitwerpselen kan vliegen aantrekken die eitjes in de vacht van je konijnen leggen, wat tot de ernstige ziekte Myiasis kan leiden. Lees hier meer over deze gevaarlijke madenziekte bij konijnen. De Anti Myiasis spray helpt deze ziekte te voorkomen, maar is geen vervanger van een goede borstelbeurt.
BEKIJK DE ANTI MYIASIS SPRAY IN DE WEBSHOP

Konijnen borstel voor verschillende vachttypes

Alle soorten konijnen hebben een andere vacht, welke ook een andere vachtverzorging nodig hebben. Zo zijn er kortharige, half langharige en langharige konijnen. Lees hieronder hoe je welk vachttype het beste kunt verzorgen!

Kortharig konijn

Een kortharig konijn heeft de minste vachtverzorging nodig. Toch hebben ze wel twee keer per jaar een ruiperiode en zullen ze veel haren verliezen. Het is dan belangrijk om voldoende te kammen of borstelen, want hiermee voorkom je de dat ze losse haren oplikken. Dit kan ernstige verstoppingsproblemen veroorzaken. Kortharige konijnen kun je het best met een zachte borstel of borstel met korte pinnen kammen. Met de vachtverzorging bouw je een goede band op en voornamelijk oude konijnen vinden het vaak erg fijn.

Kortharig konijn
BEKIJK ALLE KONIJNEN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Half langharig konijn

Een half langharig konijn vergt al iets meer vachtverzorging dan een kortharige. Deze konijnen hebben verschillende typen haarlengtes en vacht. Elk deel dient dan ook op een andere manier verzorgd te worden. De kortharige gedeelten van de vacht kun je het beste verzorgen met een zachte borstel of kam met korte pinnen. De langere vachtgedeelten van deze konijnen kam je uit met een borstel met lange pinnen. Zo borstel je niet alleen het oppervlakte van de vacht, maar haal je ook eventuele klitten uit de ondervacht weg.

Half langharig konijn
BEKIJK ALLE KONIJNEN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Langharig konijn

Bij een langharig konijn of een konijn met lang haar rond de kop, kan beter een vachtkam en een borstel gebruikt worden. Gebruik liever geen synthetische haarborstel voor mensen, want de vacht wordt hier statisch van (het haar gaat dan ‘knetteren’) en dat vinden konijnen niet prettig. Bij langharige konijnen en konijnen met een bijzondere vacht (zoals Angorakonijnen) is het van belang om elke dag te controleren op eventuele klitten. Kom je deze tegen? Kam ze dan uit met bijvoorbeeld een klittenkam. Doe dit voorzichtig, want konijnen hebben een gevoelige huid! Borstel vervolgens de gehele konijnenvacht. De Zolux slickerborstel is hier geschikt voor!

Langharig konijn
BEKIJK ALLE KONIJNEN BORSTELS IN DE WEBSHOP
null

Vachtmijt bij konijnen

Hebben jouw konijnen last van jeuk? Dit kan vachtmijt zijn. Vachtmijt is erg vervelend voor een konijn. Je kunt het herkennen aan huidschilfers en huidirritatie. Maak een afspraak met een dierenarts als je het vermoeden hebt dat je konijnen last van vachtmijt hebben. Zij kunnen een spray of pipetten voorschrijven.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ EEN VETS PLACE DIERENARTS

Klitten en vilt bij konijnen

Help mijn konijn heeft klitten! Konijnen met veel haar krijgen vaak klitten achter hun oren, poten of buik. Wanneer deze er niet uit worden gehaald, kunnen deze leiden tot viltplekken. Dit is erg pijnlijk voor een konijn en moet voorkomen worden met de juiste vachtverzorging. Aan klitten mag niet getrokken worden, want dat doet pijn. Ze moeten voorzichtig met de vingers worden ontward. Lukt dat niet? Knip ze dan heel voorzichtig weg met een vachtschaartje. Pas hierbij op dat je niet in de huid knipt! Durf je het niet aan? Of is de vacht van je konijn vervilt? Breng het konijn dan naar een trimsalon.

tip

Trimsalon voor konijnen!

Wist je dat er ook trimsalons voor konijnen bestaan? Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van het konijn uitgekamd en eventueel een stuk ingekort. Zo kan de huid weer ademen en wordt de vachtverzorging voor jou een stuk eenvoudiger.
VIND EEN PETS PLACE TRIMSALON IN DE BUURT