Bij het kiezen van een hond wordt er al snel naar het snoetje gekeken. Het zijn echter de karaktereigenschappen die uiteindelijk bepalen of jullie samen een fijne band opbouwen. Verdiep je daarom eerst in de vraag: wil ik een rashond en zo ja welke, of kies ik een kruising? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van zowel een rashond, als een kruising.

Voordelen van een rashond

 • Ouderpaar bekend
 • Karakter, grootte en behoeften beter in te schatten
 • Meer bekendheid over mogelijke erfelijke aandoeningen

Het voordeel van een rashond is dat het karakter en de behoefte van de hond beter in te schatten zijn. Zo weet je dat een Australian Shepherd slim is en veel uitdaging en beweging nodig heeft. En dat een Shih Tzu over het algemeen een makkelijk hondje is, dat goed op een flat kan wonen.

Er is ook meer bekendheid over de algehele gezondheid en mogelijke erfelijke aandoeningen, je kunt hier dus rekening mee houden bij de verzorging van de hond. Daarnaast moet dit meespelen bij de keuze die je maakt voor een bepaald ras.

null

Er zijn meer dan 300 verschillende rashonden

Elke rashond heeft een eigen karakter, specifieke verzorgingsbehoeften, grootte en kleur. Grote kans dus dat er een rashond is die perfect bij jou past!

Nadelen van een rashond

Als je een rashond wilt, begint het bij het zoeken en vinden van een erkende en goede fokker. Ook is het belangrijk dat je bij een rashond onderzoekt in hoeverre het dier gevoelig is voor erfelijke aandoeningen. Eventuele andere nadelen zijn:

 • Sterke karaktereigenschappen waar je bewust voor moet kiezen; een jachtinstinct is er bijvoorbeeld niet eenvoudig uit te trainen.
 • Sterke voorkeur voor leefomgeving: een Border Collie maakt je bijvoorbeeld blij met een weidse leefomgeving waar hij urenlange wandelingen kan maken.
 • Grotere kans op erfelijke aandoeningen.

Voordelen van een kruising

De term kruising is een breed begrip. Je kunt een kruising tussen twee verschillende soorten rashonden hebben, maar ook een echte ‘vuilnisbak’ waar wel 5 verschillende rassen in vermengd zitten. Voordeel van een kruising is dat dit vaak gezondere en sterkere honden zijn. De voordelen van een kruising op een rijtje:

 • Verrassing hoe de hond uiteindelijk zal worden
 • Vaak iets gezonder en sterker
 • Eenvoudiger in aanschaf en meestal goedkoper
null

Weet waar je rekening mee moet houden!

Ben je jezelf aan het oriënteren op een hond en wil je graag weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan hier verder en kom erachter of een hond past bij jouw situatie!

Nadelen van een kruising

Bij een kruising is het altijd lastiger te voorspellen hoe de hond uiteindelijk gaat worden. Hoe groot wordt hij, hoe ontwikkelt zijn vacht zich en welke karaktereigenschappen gaan overheersen? Ook zijn niet altijd de ouderparen bekend en weet je dus niets over eventuele erfelijke aandoeningen. De nadelen van een kruising:

 • Uitkomst niet bekend
 • Ouderpaar niet altijd bekend

Het kiezen van een hond is niet eenvoudig. Het vergt wat tijd en research voor je weet welke hond goed past bij jouw levens- en woonstijl. Je verdiepen voor je een keuze maakt loont! De kans dat je een bijzondere en diepe band opbouwt met een hond die echt bij je past, is groter dan wanneer je impulsief valt voor een leuk snoetje…

null

Wil je een hond aanschaffen?

Vind hier alle informatie over het aanschaffen van een hond.