Blaasgruis komt bij katten vaak voor. Dit zijn kleine kristallen in de urine van de kat, waardoor tevens een blaasontsteking kan ontstaan. In dit artikel lees je de symptomen en behandelingen van blaasgruis bij katten.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen waar je blaasgruis aan kan herkennen zijn:
- Vaak een kleine hoeveelheid plassen;
- Plassen op plekken buiten de kattenbak (onzindelijkheid vertonen);
- Pijn bij het plassen (miauwen);
- Bloed bij de urine;
- Extra veel wassen (vooral het gebied onder de staart);
- Een andere geur bij de urine;
- Meer gaan liggen en slapen, vermindering van de activiteit.
Zodra je deze symptomen herkent bij jouw kat, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Die kan door middel van urineonderzoek, een röntgenfoto of echo vaststellen of er sprake is van blaasgruis.
Soorten blaasgruis & speciale voeding
Er zijn twee verschillende soorten gruis die in de meeste gevallen voorkomen. Bij Struvietstenen is er sprake van een hogere PH waarde in de urine. Deze variant is te verhelpen door speciale voeding te geven. Deze voeding werkt oplossend en dien je minimaal zes tot twaalf weken te geven. Mocht er sprake zijn van Calciumoxalaatblaasgruis, dan dient er in overleg met de dierenarts een behandelplan uitgestippeld te worden. Deze variant van blaasgruis is namelijk niet te verhelpen met voeding, maar dient waarschijnlijk operatief verwijderd te worden.
Voorkomen en verhelpen
Met deze tips help je jouw kat bij het voorkomen van blaasontstekingen en gruis. Deze tips zijn ook bruikbaar voor als jouw kat al last heeft van blaasgruis.
Voeding
Geef jouw kat speciale voeding. Dit voorkomt de vorming van het gruis en zorgt voor een evenwichtige darmflora. Deze voedingen hebben een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de hoeveelheid urine toeneemt en onopgeloste stoffen afneemt. Ook zorgt de voeding voor de verandering van de pH in de urine, zodat blaasstenen minder snel worden gevormd. Een voorbeeld wat je kunt geven is Royal Canin Urinary Care. Geef tijdens dieetperiode géén snoepjes of tafelrestjes. Ook moet je erop letten dat je kat niet bij andere katten het eten gaat snoepen.
Heb je meerdere katten en hoeven ze niet allemaal op blaasgruisvoeding? Dan kan je gebruik maken van de Surefeed Microchip voerbak, deze voerbak stel je in op de chip van jouw kat. Als je kat in de buurt van de voerbak komt zal deze open gaan en kan hij of zij de juiste voeding eten!
Voldoende vers drinkwater
Zorg voor voldoende vers drinkwater. Katten drinken van nature weinig, maar dat vergroot de kans op blaasgruis. Wanneer katten meer drinken, neemt het urinevolume toe en zal de concentratie stoffen in de urine afnemen. Met een drinkfontein stimuleer je het drinken. Ook kan je je kat natvoeding geven, want natvoeding bestaat voor 80% uit vocht. Heeft jouw kat snel last van blaasproblemen maar wil je nog wel natvoeding geven? Royal Canin Urinary Care bestaat ook als natvoedingsvariant.
Kattenbakken
Zorg voor voldoende kattenbakken. Minimaal één per kat en verspreid ze over de verdiepingen in je huis. Verschoon de kattenbak regelmatig. Lees hier onze kattenbaktips!
Stressvermindering
Zorg voor stressvermindering bij jouw kat. Blaasgruis en blaasontsteking ontstaan sneller bij veel stress. Stress kan veroorzaakt worden door de aanwezigheid van een andere/nieuwe kat of gezinslid in huis of een verhuizing. Laat hem helemaal op zijn gemak voelen door voldoende te spelen, aandacht te geven en te verzorgen. De Relaxopet of Feliway zorgen ook voor een stressvermindering bij jouw kat. Voorkom chronische stress!