Menu

Niet op elke vakantie kan een huisdier mee. Moet je je hond, kat, vogel, konijn, knaagdier of ander dier thuis achterlaten, dan wil je natuurlijk dat deze de allerbeste zorg krijgt tijdens jouw afwezigheid. Er zijn drie opties om je huisdier onder te brengen als je op vakantie gaat: een pension, onderbrengen bij familie en vrienden of huisdieren oppas aan huis regelen. Waar moet je allemaal bij denken als je jouw huisdier niet meeneemt? Wij zetten het allemaal op een rij. Een fijne vakantie voor baas en beest wordt gegarandeerd!

Pension voor huisdieren

Wil je jouw katten en/of honden in een pension hebben tijdens de vakantieperiode? Dan is het belangrijk dat je tijdig reserveert, aangezien veel pensions tijdens de vakantieperiodes vroeg volgeboekt zijn. De medewerkers van een pension hebben hun beroep gemaakt van het verzorgen van huisdieren, beschikken vaak over veel vakkennis en zullen met alle liefde op jouw huisdieren oppassen. Als je hond of kat goed met andere dieren overweg kan en geen uitgebreide gebruiksaanwijzing heeft, is een pension een goede oplossing.

Als je zeker wilt weten dat je jouw huisdier goed verzorgd achterlaat, maak dan voor je vakantie een afspraak met het pension om te gaan kijken. Informeer naar de opvang en het beleid van het pension en vraag naar de eisen die het pension stelt. In sommige pensions is het namelijk verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben en om je hond of kat te ontvlooien en te ontwormen.

tip

Konijnen en knaagdieren kunnen ook in een pension!

Dat honden en katten terecht kunnen in een pension is algemeen bekend, maar wist je ook dat er speciale knaagdieren- en konijnenpensions zijn? Bij sommige ‘algemene’ pensions kunnen je konijnen en/of knaagdieren terecht, maar pensions voor specifiek deze diersoort bestaan ook. Lees hier meer over op vakantie gaan terwijl je konijnen en knaagdieren hebt.

Hoe herken je een goed pension?

Je wilt natuurlijk dat je huisdier er goed bij zit wanneer je zelf op vakantie bent. Maar hoe weet je nou of het uitgekozen pension wel goed genoeg is voor jouw huisdier? Hieronder sommen wij een aantal vragen op die jou kunnen helpen bij het kiezen van het juiste pension.

 • Nummer 1

  Hoe zit je huisdier erbij?

  Zit je huisdier in een huiselijke sfeer of wordt hij in een kennel geplaatst? Bij een goed pension zijn zowel het buiten- als het binnenverblijf te bezichtigen. Het beste is natuurlijk als je hond dagelijks sociale contacten heeft, zoals andere honden waarmee hij zich kan bezighouden tijdens jouw afwezigheid. Vraag ook hoeveel tijd er dagelijks wordt besteed aan je hond.

 • Nummer 2

  Hoe verloopt de kennismaking met de pensioneigenaar?

  Wanneer de pensioneigenaar er geen tijd voor neemt wordt het vaker al moeilijker om te beslissen of dit het juiste pension is. Dit omdat vragen zoals: 

  • Hoe ziet de omgeving eruit? 
  • Is het schoon? 
  • Heb je een goed gevoel bij deze persoon? 
  • Wat voor voer wordt er gegeven? 
  • Is er kennis van zaken en zijn er goede contacten met lokale dierenartsen?
 • Nummer 3

  Hoe zijn de recensies van anderen?

  Vaak heeft een pension een gastenboek, een website of een social media account (denk aan Facebook of Instagram). Hier worden vaak reacties op geplaatst door de klanten van het pension. Ook zijn er pensions die regelmatig een update sturen of eventjes bellen over hoe het met je hond gaat in het pension.

tip

Meer tips om een geschikt dierenpension te vinden

Ben je opzoek naar het perfecte pension terwijl jij op vakantie bent? Lees hier meer over het vinden van een geschikt dierenpension.
LEES ADVIES OVER GESCHIKTE DIERENPENSIONS

Uit logeren bij de huisdieren oppas

Heb je familie of vrienden die je hond of kat willen opvangen, kijk dan voor vertrek samen naar de woonsituatie bij het oppasadres. Het huis van mensen die zelf een hond of kat hebben zal beter ingesteld zijn op het verblijf van jouw huisdier dan dat van mensen die geen huisdieren gewend zijn. Controleer of er geen giftige planten staan waar je huisdier bij kan komen en het dier niet kan ontsnappen, aangezien dit kan zorgen voor veel stress voor zowel je oppas als voor jouw huisdier. Geef de vertrouwde spullen van je hond of kat mee en laat duidelijke instructies voor de verzorging achter, zodat je huisdier ontspannen aan zijn of haar logeerpartij kan beginnen.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Kinderen en huisdieren

Heeft jouw huisdieren oppas kinderen? Dit kan voor jouw dier vreemd zijn, aangezien dit gezinsleden kunnen zijn die ze niet gewend zijn in het dagelijkse leven! Kinderen kunnen (onbedoeld) verkeerd spelen met een huisdier door er achteraan te rennen, om de nek te hangen of te leunen of door het dier niet voldoende rust te bieden. Licht jouw huisdieren oppas goed voor en bedenk hoe jouw huisdier het zal vinden in een huis met kinderen.
LEES ADVIES OVER HONDEN EN KINDEREN
Uit logeren bij een huisdieren oppas

Huisdieren oppas aan huis

Als je hond of kat gevoelig is voor verblijf in een andere omgeving, dan kun je het best op zoek naar een oppas aan huis. Vraag familie, vrienden of buren om je huisdieren te verzorgen of zoek online naar een oppas. Maak voor vertrek kennis met elkaar om te kijken of het klikt en laat duidelijke instructies achter voor de verzorging van je huisdier, zodat je het met een gerust hart kunt achterlaten.

tip

Online huisdieren oppas zoeken

Je kunt online een huisdieren oppas zoeken, bijvoorbeeld via huisdierenoppas.nl. Deze oppas past tegen een kleine vergoeding op je huis en verzorgt je huisdieren.

Niet vergeten voor vertrek

Heb je een plek of persoon gevonden die jouw huisdieren verzorgt tijdens jouw vakantie? Dan kun je je voorbereiden op vertrek! Voorkom vakantiestress op het vakantieadres door de nodige producten voor jouw huisdier alvast in huis te halen. Behandel je hond of kat tegen vlooien, wormen en teken, haal voldoende voeding en zorg dat alle eigen spullen aanwezig zijn als je huisdier uit logeren gaat. Denk daarnaast aan praktische zaken zodat je met een gerust hart op vakantie kan gaan: 

 • Zorg dat je hond of kat gechipt is.
 • Leg het dierenpaspoort, het telefoonnummer van de dierenarts, je eigen nummer en dat van een tweede contactpersoon klaar voor noodgevallen. 
 • Geef jouw vakantie-adres aan de huisdieren oppas. 
LEES ONZE ADVIEZEN EN GA SAMEN OP VAKANTIE