Liefde in de lucht! Het baltsgedrag bij vogels komt naar boven borrelen en de paartijd kan beginnen. In de paartijd fluiten de tuinvogels erop los om een goede indruk achter te laten, maar wist je dat deze dieren ook op andere manieren indruk kunnen maken op de (aanstaande) partners? Vooral de mannetjes laten zich van hun beste kant zien. Lees in dit artikel wat baltsgedrag is en hoe vogels zich in de paartijd gedragen!

null

Plaats een nestkast voor meer vogelplezier!

Vogels spotten in de achtertuin? Dat kan. Vergroot het aantal gevleugelde bezoekers in je tuin door het hun thuis te maken! Een nestkast kan een manier zijn om vogels naar je tuin te krijgen, mits deze hangen naar wens van de vogelsoort. Lees hier meer over een nestkastje in de tuin of bestel een nestkast in de webshop!
BESTEL EEN NESTKAST IN DE WEBSHOP

Wat is baltsgedrag?

Mannelijke vogels kunnen tijdens de paartijd, in de prille lente, ‘patsergedrag’ oftewel baltsgedrag vertonen. Tijdens het paringsgedrag bij vogels kunnen sommige vogels gaan dansen en fluiten, terwijl anderen met eigen imposante kleuren en kenmerken de vrouwtjes proberen aan te trekken. Hiermee willen de vogels laten zien dat zij de beste keus zijn om een nestje mee te stichten. Alle vogels doen dit op hun eigen manier. Naast de fluitgeluiden hoort ook ander baltsgedrag. Met bepaalde lichaamshoudingen wordt nog meer aangetoond dat de vogel echt dé man is om mee te paren! Trots schudden vogels met de kleurrijke veren, spreiden vogels de vleugels of worden acrobatische bewegingen in de lucht gemaakt. Sommige vogels bewijzen de vrouwelijke vogel met het verwennen door een cadeau en smakelijk eten. Meer vogelvoer in de tuin of op het balkon resulteert vaak tot meer gevleugelde vrienden!

BESTEL VOGELVOER IN DE WEBSHOP
null

Laat de broedende vogels met rust

Het voorjaar is voor de meeste vogelsoorten hét moment om te paren en te broeden. Probeer rekening te houden met de natuur door je hond extra in de gaten te houden tijdens het uitlaten en je kat te controleren wanneer hij of zij naar buiten gaat. Door stress kunnen oudervogels de nesten met eieren verlaten of kunnen vogels overlijden.

Baltsgedrag vogels: de verschillen op een rij

Iedere vogelsoort heeft een unieke manier van baltsgedrag. Van het baltsgedrag van merels tot de paringstijd van duiven: de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland zijn onder de loep genomen.

Baltsgedrag merels

  • Broedtijd: maart tot juli
  • Aantal legsels: 2 tot 3 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 4 tot 5 eieren
Merel

Met een rollende en zingende fluit vliegt een mannelijke merel rond. Mannelijke merels zijn druk zoekende naar een vrouwelijke merel die als potentiële partner kan dienen! Wanneer het broedseizoen begint, dient een geschikte plek gemaakt te worden. Merels zijn halfholenbroeders, deze vogels broeden het liefst in inhammen of holtes. Daarnaast bevindt het nestje van de merel zich op een lage, beschutte plaats. De halfronde nestkast van Wildbird biedt zo’n plekje waar de merel zich thuis voelt. Benieuwd hoe jouw tuin als broedkamer van de merel kan dienen? Maak van jouw tuin een mereltuin!

BESTEL ALLES VOOR MERELS IN DE WEBSHOP

Baltsgedrag mussen

  • Broedtijd: maart tot augustus
  • Aantal legsels: 2 tot 3 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 4 tot 6 eieren
Huismus

Vanaf eind maart tot augustus zullen huismussen druk in de weer zijn met elkaar. Terwijl er flink wordt gefloten naar elkaar, zijn nestjes in bijvoorbeeld nestkasten voor mussen klaargemaakt voor de legsels die in het jaar plaatsvinden. De huismussen hebben een lange broedperiode, want vanaf eind maart tot augustus vinden er 3 legsels plaats met ieder 4 tot 6 eieren. Het baltsgedrag bij de mussen is losbandig. Voor de mannelijke mus is het de taak om zo veel mogelijk vrouwelijke mussen te bevruchten. De vrouwelijke mus zoekt naar meerdere partners om hopelijk mee te helpen bij de opvoeding van mini-musjes. Paartjes bij heggemussen bestaan, maar toch wordt her en der een slippertje gemaakt. Eerst moet de mannelijke huismus een potentiële partner vinden met zijn gezang.

BESTEL ALLES VOOR MUSSEN IN DE WEBSHOP

Baltsgedrag spreeuw

  • Broedtijd: half april tot juni
  • Aantal legsels: 1 á 2 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 4 tot 6 eieren
Spreeuw

Spreeuwen zijn de meest voorkomende broedvogels van Nederland, grote kans dat deze vogels voorkomen in de achtertuin of op het randje van het balkon! Mannelijke spreeuwen zijn, net als veel andere vogelsoorten, druk in de weer om een vrouwelijke soortgenoot te imponeren. Op een hoge plek, denk bijvoorbeeld aan een schoorsteen of bovenin een hoge boom, zal de mannelijke spreeuw wapperen met de vleugels en de mooiste zang vinden. Het ideale nestkastje voor de spreeuw bevat een opening van minimaal 45 centimeter, hou daar rekening mee tijdens het maken van een vogelhuisje!

LEES HOE JE EEN VOGELHUISJE MAAKT

Baltsgedrag koolmezen

  • Broedtijd: april tot juni
  • Aantal legsels: 1 á 2 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 8 tot 13 eieren
Koolmees

De koolmees is een graag geziene gast in onze achtertuin of balkon. De groen-zwart-witte vogel is graag te vinden bij plekken waar lekker vogelvoer gestrooid wordt: van gedroogde insecten tot verschillende granen en zaden, de koolmees weet er raad mee! Vanaf eind april legt één paar koolmezen twee legsels op verschillende momenten, met gemiddeld ieder zo’n 8 tot 13 eieren. Deze eieren leggen koolmeesjes graag in nestkasten, zoals de Wildbird Leien Dak. Met dit vogelhuisje gaat het broeden van een leien dakje! Voordat deze eieren worden gelegd, dient het baltsgedrag uitgevoerd te worden. Druk klapperend en wapperend met de vleugels naderen man en vrouw elkaar. Met veel gezang en geluid springt de mannelijke koolmees op de vrouwelijke koolmees en de bevruchting is binnen enkele seconden voldaan.

BESTEL ALLES VOOR KOOLMEZEN IN DE WEBSHOP

Baltsgedrag zwanen

  • Broedtijd: maart tot mei 
  • Aantal legsels: 1 legsel per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 5 tot 7 eieren
Zwanen

Zwanen staan bekend als vogels die bijna het hele leven lang samen blijven, wat in veel gevallen ook waar is. Het baltsgedrag bevindt zich op het water, waar de zwanen tegelijkertijd dezelfde handelingen uitvoeren: samen poetsen, samen dobberen en om elkaar heen draaien. Tijdens de paring klimt de mannelijke zwaan op de vrouwelijke zwaan, waar ze na de paring de nekken vormen als een hart. Vervolgens gaan de zwanen verder met de loop van de dag. Zwanen broeden voornamelijk in Noordelijke gebieden en verlaten Nederland na een winterstop half april. Een kleine kans om kuikens van zwanen tegen te komen in Nederland.

Baltsgedrag eenden

  • Broedtijd: februari tot augustus 
  • Aantal legsels: 1 tot 3 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 7 tot 11 eieren
Wilde eenden

Vroeg in het voorjaar, namelijk vanaf februari, begint de broedtijd van wilde eenden. Deze zal duren tot augustus, waarin één paar eenden 3 legsels kunnen hebben met ieder vijf tot vijftien eieren! Elk jaar blijft een paar eenden tijdens deze hele broedtijd bij elkaar, waarbij het baltsgedrag herkenbaar is. Tijdens het baltsgedrag knikken de eenden de kop verticaal, wat lijkt op het knikken van ja. Dit doen de eenden terwijl deze om elkaar heen zwemmen in het water. Vervolgens klimt de mannelijke eend op de vrouwelijke eend, waarna de bevruchting plaatsvindt. Na de paring kwekt de mannelijke eend het luidkeels uit, wat gevolgd wordt door fladderende vleugels en een wasbeurt. Eendennesten zijn te vinden vlakbij water, dus hou de hond goed in de gaten wanneer je gaat zwemmen met je hond.

Baltsgedrag duiven

  • Broedtijd: het hele jaar, voornamelijk in het voorjaar en de zomer 
  • Aantal legsels: 3 legsels per jaar
  • Aantal eieren per legsel: 2 eieren
Houtduif

Koeren, het is een geluid wat je dagelijks hoort. Dit geluid is typerend aan het baltsgedrag, dat verband staat met het buigen naar elkaar. De mannelijke duif buigt de kop naar beneden, wipt de staart omhoog en spreidt de vleugels om de vrouwelijke component het naar het hof te maken. Al koerend zal (hopelijk) de vrouwelijke duif vallen voor de charmes van de mannelijke duif, welke zijn vrouw mee zal nemen naar een potentiële nestplaats. Vanaf begin mei tot eind september worden nesten gebouwd door duiven, waar twee tot drie keer per jaar een legsel met maximaal twee eieren plaats zal vinden. Duivennesten zijn op verschillende plekken te vinden: van nestkasten voor duiven tot schoorstenen.

null

Meer vogelinformatie!

Ben je benieuwd geraakt naar meer informatie over onze tuinvogels? Bezoek de website van de Vogelbescherming. Daarnaast is Wildbird een partner de Vogelbescherming, welke ook te vinden is in de Pets Place Boerenbond webshop of winkels.
BESTEL ALLES VOOR TUINDIEREN IN DE WEBSHOP