In de paartijd horen we de vogeltjes veel fluiten, maar wist je dat ze ook op andere manieren indruk kunnen maken op hun (aanstaande) partners? Vooral de mannetjes laten zich flink zien, in dit artikel lees je hoe ze dat doen.

Gedrag mannetjes in de paartijd

Mannetjes kunnen tijdens de paartijd, in de prille lente, echt ‘patsergedrag’ vertonen. Sommige vogels gaan namelijk dansen en fluiten, terwijl anderen met hun imposante kleuren en kenmerken de vrouwtjes proberen aan te trekken. Hiermee willen ze laten zien dat zij de beste keus zijn om een nestje mee te stichten. Dat doen ze elk op hun eigen manier.

null

Wist je dat?

Een krachtige vogelstem aangeeft dat het een sterk mannetje is die een gezond nestje zal verwekken. Dat is natuurlijk erg interessant voor de dames!

Naast de geluiden, vertonen de vogels ook ‘baltsgedrag’. Dit is een bepaalde lichaamshouding, waarmee het mannetje de prille relatie bevestigd aan andere vogels. Trots schudden ze met de kleurrijke veren, spreiden ze hun vleugels en maken ze geweldige bewegingen in de lucht. Om te bewijzen dat hij een echt vaderfiguur kan zijn, zal hij zijn partner verwennen met cadeautjes en smakelijke hapjes.

Een nestje bouwen

Zodra de relatie bevestigd is, moet er natuurlijk een goede plek gevonden worden om een nestje te bouwen! Elke vogel heeft hiervoor andere wensen, in een dichte struik, een nestkastje of hoog in de bomen. Het is daarom van belang om variatie in de tuin te creëren, zodat er voldoende mogelijkheden zijn om een nestje te bouwen. Laat bijvoorbeeld ook losse blaadjes en takjes liggen, dit is goed bouwmateriaal voor de vogels. Bij sommige vogelsoorten bouwt het vrouwtje het nestje, bij anderen juist het mannetje. Soms doen ze het ook samen, echte liefde!

null

Iedere vogelsoort heeft een ander type nestkast nodig!

Wist je dat iedere vogel andere wensen heeft met betrekking tot een geschikt nestkastje en de grootte van de ingang? Wij leggen je hier graag per vogelsoort de maten en wensen uit.