Menu

Een kijkje in de kattenbak is misschien niet het meest aangename om te doen, maar zeker niet onnodig! De kleur, geur en structuur van de ontlasting kunnen jou namelijk veel informatie geven over de gezondheid van jouw kat.

Dit artikel laat je weten hoe gezonde kattenpoep er uit hoort te zien, hoe ongezonde poep, zoals diarree of te harde poep te herkennen is en wat jij hier aan kan doen om problemen te voorkomen.

Normale ontlasting van een kat

‘Normale’ kattenpoep, wat is dat en hoe herken je dat? Dat is een veel voorkomende vraag van katteneigenaren. Echter verschilt dit bij elke kat, waardoor er geen standaard is voor normale poep. Wel zijn er een aantal punten waar jij als eigenaar op kunt letten. Deze punten zijn hieronder te lezen.

info ontlasting

Wist je dat?

De ontlasting van jouw kat sterk afhankelijk is van het soort voer dat het dier binnenkrijgt.

De kleur, geur, structuur en frequentie van normale kattenpoep

  • Gezonde ontlasting van een kat is (chocolade)bruin van kleur en heeft een sterke geur.
  • Doordat katten échte vleeseters zijn en dus veel eiwitten binnen krijgen, ruikt de ontlasting van een kat sterker dan bijvoorbeeld die van een hond.
  • De structuur (consistentie) van normale ontlasting is een stevige sliert die niet zomaar uit elkaar valt, maar niet té hard is.
  • Hoe vaak (frequentie) en hoe veel een kat poept, verschilt enorm en is afhankelijk van de soort voeding. Hierbij is het belangrijk dat er regelmaat in zit. Poept jouw kat altijd 1 á 2 keer per dag? Dan is de stoelgang van jouw kat hoogstwaarschijnlijk in orde.

Afwijkende ontlasting van een kat

Als de ontlasting van een kat anders is dan de bovenstaande punten, spreek je van een afwijkende ontlasting. Zo hebben katten, net als wij mensen, ook wel eens last van diarree of heeft de ontlasting een andere kleur. Dit wordt wel gezien als afwijkende ontlasting, maar hoeft niet direct ernstig te zijn voor de kat. Lees hieronder veel voorkomende afwijkende ontlasting en hoe je dit kan herkennen.

Afwijkende kleur in de poep van je kat

Als de kleur van de poep anders is dan de typische bruine kleur, dan spreekt men van een afwijkende kleur. Lees hieronder welke kleuren je kan tegenkomen in de ontlasting van jouw kat:

Bruine ontlasting 

Zoals begin dit artikel beschreven staat is de kleur van normale kattenpoep (chocolade)bruin. Er kan wat verschil zitten in de bruine tint, wat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met de kleurstoffen in de kat zijn voeding.

Groene ontlasting

Wanneer jouw kat gras of iets anders groens heeft gegeten kan dit te zien zijn in de ontlasting. Dit kan vaker voorkomen bij buitenkatten en is niet ernstig voor de kat!

Gele of bleke ontlasting

Bleke ontlasting ontstaat wanneer de kat voeding krijgt met weinig kleurstoffen. Indien hier een (licht) gele kleur in zit, kan je het beste contact op te nemen met de dierenarts. Dit kan duiden op problemen in de galwegen van jouw kat.

Rode ontlasting

Een rode kleur in de poep van een kat duidt vrijwel altijd op een bloeding in het laatste gedeelte van het verteringsstelsel. Dit kan ontstaan door een ontsteking, een parasiet, een vreemd voorwerp in de darm of een tumor. Daarnaast kan er ook slijm te vinden zijn in de ontlasting, wat kan duiden op een ontsteking. Neem bij bloed of slijm in de ontlasting te allen tijde direct contact op met de dierenarts!

Zwarte ontlasting

Een zeer donker rode of zwarte kleur in de ontlasting wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een bloeding in het begin van de spijvertering, zoals de maag en de dunne darm. Dit is reden genoeg om direct contact op te nemen met de dierenarts!

Wil je verzekerd zijn van een optimale spijsvertering? Probeer de Hill’s Feline Adult Perfect Digestion, de voeding waarbij jouw kat minder last krijgt van spijsverteringsproblemen.

Te harde ontlasting (obstipatie) bij een kat

Wanneer de poep van een kat té hard en droog is, heeft het dier vaak moeite met poepen en gaat dit gepaard met persen. Veel voorkomende oorzaken zijn het type voer of dat het dier te weinig drinkt.

Kattenbrokken bevatten bijvoorbeeld weinig vocht, waardoor het handig is om de voeding af te wisselen met natvoer. Bij het geven van natvoer krijgt je kat automatisch meer vocht binnen, waardoor de poep zachter wordt. Als dit niet het geval is, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts of neem contact op met de dichtstbijzijnde Vets Place!

tips

Een waterfontein stimuleert het drinkgedrag van jouw kat

Sommige katten vinden stilstaand water niks en hebben een voorkeur voor stromend, vers water. Met deze drinkfontein van Catit help je jouw kat om meer te gaan drinken, waardoor de poep kan worden!

Te zachte ontlasting (diarree)

Wanneer je kat te zachte poep heeft, waardoor het geen stevige sliert meer is, dan spreekt men van diarree. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten:

Dunne darm diarree 

De ontlasting is dun, tot waterig aan toe. De kat gaat iets vaker naar de kattenbak, maar niet veel meer dan normaal. Vaak is de kat ook winderig, waardoor er soms nare geurtjes voorbij kunnen komen. De eetlust kan licht veranderen. In veel gevallen, net als bij de mens, is voeding de boosdoener. Dit kan ontstaan omdat je kat iets anders heeft gegeten dan normaal, kort geleden ontwormd is, zeer gevoelig is voor bepaalde ingrediënten of te snel is overgestapt op andere voeding.

Dikke darm diarree

De ontlasting is wel zachter dan normaal, maar niet waterig. De kat gaat overduidelijk vaker naar de kattenbak, waarbij het mogelijk is dat het diertje moet persen. Poepen buiten de kattenbak is een veelvoorkomend symptoom van dikke darm diarree.

tips

Hoe herken je diarree bij een buitenkat?

Als jouw buitenkat vaak terugkomt met een vieze achterkant, kan dit duiden op diarree. Op dit moment is het goed om de symptomen van een zieke kat te herkennen, zodat je kan inschatten of jouw buitenkat gezond is.

Speciale kattenvoeding bij diarree

Vanuit het advies van onze dierenarts verkoopt Pets Place  veterinaire voeding, die een ondersteuning kunnen bieden bij diarree. Heeft jouw kat vaker last van diarree of houdt dit langdurig aan? Dan raden wij jou aan om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Vets Place.

null

Wist je dat?

Kittens extra aandacht nodig hebben als het gaat om diarree!  Kittens drogen sneller uit dan een volwassen kat, waardoor diarree gevaarlijk kan zijn! Heeft jouw kitten last van diarree? Lees dan dit artikel of raadpleeg bij twijfel de dierenarts.
BEKIJK HIER DE ONDERSTEUNENDE VOEDING BIJ DIARREE
null

Twijfel je om direct de dierenarts te bellen?

Kijk dan nog eens naar ons  artikel over de ontlasting en voeding bij een kat of maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde Vets Place.

Mijn kat poept buiten de kattenbak

Zoals eerder beschreven staat kan een afwijkende ontlasting er voor zorgen dat jouw kat wel eens de kattenbak mist. Echter hoeft dit niet direct gelinkt te worden aan afwijkende ontlasting. Katten zijn zeer schone en kritische dieren die om allerlei verschillende redenen de kattenbak missen. Zo zijn er katten die niet van een afgesloten kattenbak houden of moeite hebben met het deurtje. Hierdoor bestaan er veel verschillende soorten kattenbakken die rekening houden met de voorkeur van verschillende katten.

Lees hier onze tips en tricks voor de kattenbak, waardoor jouw kat de kattenbak niet meer zal weerstaan!

Afwijkende ontlasting door ziektes

Kattenpoep kan virussen, bacteriën en/of parasieten bevatten, die de oorzaak kunnen zijn van afwijkende ontlasting. Zo is Giardia een veel voorkomende parasiet die zeer besmettelijk is en een hevige diarree veroorzaakt bij katten en honden. In dit artikel lees je meer veelvoorkomende kattenziektes die jouw kat kan oplopen. Daarnaast kunnen wormen ook een veroorzaker zijn van afwijkende kattenpoep. Hierdoor is het belangrijk om jouw huisdier te blijven ontwormen!

null

Wist je dat?

Katten die regelmatig dieren eten, zoals muizen, wel elke maand ontwormd moet worden. Dit artikel helpt jou bij al jouw vragen over het ontwormen van jouw kat!
BEKIJK HIER ALLE ONTWORMINGSMIDDELEN