Vleermuizen komen overal voor, ook in Nederland! Deze gevleugelde dieren zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen, en je kan ze vooral in de nacht spotten. Dit artikel geeft je meer informatie over de vleermuis, hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer vleermuizen in je tuin krijgt en wat je moet doen wanneer er een vleermuis in je huis zit!

Vleermuizen herkennen

De vleermuis is een vliegend zoogdier die vliegt met de voorpoten. Een dunne huid tussen de vingerkoten en het lichaam zorgt voor de herkenbare vleugels. In Nederland leven 18 vleermuissoorten, waarvan de grootste soort, de vale vleermuis, niet langer is dan 8 centimeter. De dwergvleermuis is de kleinste vleermuissoort en past in een luciferdoosje. Vleermuizen hebben hele kleine ogen die enorm lichtgevoelig zijn. ‘s Avonds als het begint met schemeren, zullen deze dieren hun schuilplaats verlaten op zoek naar voedsel. Als mens is het lastig om vleermuizen te spotten, aangezien het een (kleine) schim in het donker is die snel langs vliegt. In het ene seizoen heb je meer kans om een vleermuis te spotten dan in het andere seizoen.

null

Vleermuisfeitje!

Vleermuizen gebruiken hun oren om hun prooi te vangen. De oren zijn groot in verhouding met het lichaam, en vangen een echo op die de vleermuis uitzend. De echo zal kaatsen tegen obstakels en… prooien!

De vleermuis per seizoen

De vleermuis leeft per seizoen met verschillende manieren op verschillende plekken. Wil je jouw kans om vleermuizen te spotten vergroten? Bekijk hier wat de vleermuis doet per seizoen!

Lente

De koude winter is net geweest en de vleermuizen ontwaken uit hun winterslaap. Wanneer de dagen weer warmer worden, vooral in de maanden maart en april, zullen de vleermuizen ‘s avonds gaan jagen, maar wel in de buurt van de plek van de winterslaap. Aan het eind van de lente, in de maand mei, zullen de vleermuizen verder weg gaan trekken. Plekken zoals (hooi)zolders of boomholten zijn perfecte verblijfsplekken voor de zomer, maar eerst zullen deze gevonden moeten worden! Dit zal gebeuren tot en met het einde van de lente. Tijdens deze periode bevruchten de vrouwelijke vleermuizen zichzelf met de zaadcellen die zijn opgeslagen in een speciale klier na paring in de zomer.

Zomer

De vleermuizen hebben hun zomerverblijf gevonden. Nadat deze dieren hun buik rond hebben gegeten en voldoende vetreserves hebben opgebouwd, zal het broedseizoen beginnen. De vrouwelijke vleermuizen gaan verzamelen en na bevruchting zullen vanaf juni de eerste jonge vleermuizen geboren worden, één jong per vrouwelijke vleermuis. De vrouwelijke vleermuizen plaatsen alle jongen dicht bij elkaar in de verblijfsplekken van de zomer, zodat ze elkaar warm kunnen houden. Na 5 weken zullen de jonge vleermuizen uitvliegen en begint het paarseizoen voor de vrouwelijke vleermuis weer.

Herfst

Vanaf augustus begint het paarseizoen van vleermuizen. Mannelijke vleermuizen lokken vrouwelijke vleermuizen om ermee te paren. De vrouwelijke vleermuis slaat de zaadcellen op in een speciale klier, waarmee ze zichzelf in het voorjaar kan bevruchten. Ook gaan de vleermuizen jagen om de vetreserves voor de winter op te bouwen. Tijdens het jagen, gaan ze op zoek voor een winterverblijfplaats, die hen beschermt tijdens de winterslaap.

Winter

Wanneer het kouder wordt dan 10 graden, gaan de vleermuizen in winterslaap. Vaak doen ze dit op plekken waarbij het constant 5 tot 10 graden is. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de vleermuis tot 5 graden. Soms ontwaken ze uit hun slaap, om te eten en te drinken, maar dit kost veel energie en te vaak wakker worden kan ervoor zorgen dat de vleermuis de winter niet overleefd.

Vleermuizen in je tuin

Om vleermuizen in jouw tuin te lokken, moet je ervoor zorgen dat er genoeg insecten zijn. Lees in dit artikel welke insecten je kunt lokken naar jouw tuin. Je lokt insecten door bloemen en planten in je tuin te hebben die bloeien van het voorjaar tot het najaar. Ook moeten deze bloemen en planten ‘s nachts bloeien, zodat de vleermuis in de nacht de insecten kan opeten. Daarnaast zijn vijvers en andere waterpunten zoals waterschalen voor tuinvogels erg geliefd door insecten… en dus ook de vleermuis! Als laatst kan je ook insectenhotels gebruiken om de insecten in je tuin te lokken. Lees hier waar je het beste jouw insectenhotel kunt ophangen. Wil je liever zelf creatief aan de gang gaan? Lees dan hier hoe je zelf een insectenhotel kunt maken!

null

Bezoekje brengen aan Boerenbond!

Sommige Pets Place winkels zijn een combinatie met Boerenbond! Bekijk of er een Pets Place Boerenbond winkel bij jou in de buurt zit en scoor de mooiste bloeiers voor jouw tuin.

Vleermuizen brengen de nacht graag door in een rustige, warme plek. Zoals eerder is besproken zijn (hooi)zolders en boomholten lekkere plekken om te verblijven. Heb je deze plekken niet? Dan kan je een lekker plekje creëren door stapels van dood hout te laten liggen of door een vleermuizenkast in jouw tuin te installeren. Zo kan je een vleermuizenkast van Wildbird of Natuurmonumenten bij ons kopen. Hang de kast op een zonnige, maar rustige plek. Hang de kast minimaal 3 meter hoog en zorg voor een vrije aanvliegroute.

BESTEL VLEERMUIZENKAST

Vleermuis in huis; wat nu?!

Wanneer het donker is in je huis, kan er een verdwaalde vleermuis in je huis vliegen. Het kan ook een reden zijn dat je een vleermuis in je huis hebt omdat de spouwmuur niet is afgedekt of door als het raam open is terwijl je weg was of slaapt. Vleermuizen zijn in Nederland een beschermde diersoort en je kan ze daarom niet bestrijden. Wanneer je erachter komt dat er een vleermuis in je huis is, moet je alle ramen en misschien deuren open houden en de lichten aan doen. Omdat vleermuizen erg lichtgevoelig zijn, zal het niet lang duren tot ze naar buiten gaan vliegen. 

Vleermuizenbeet

Vang nooit een vleermuis met blote handen! Deze dieren hebben een enorm krachtige beet en kunnen flink bijten. Daarnaast bevatten vleermuizen het lyssavirus in hun speeksel. Dit virus is verantwoordelijk voor ziektes zoals hondsdolheid (rabiës). Ook kun je andere gezondheidsproblemen krijgen na een vleermuizenbeet. Neem daarom altijd contact op met een arts na een beet van een vleermuis en zorg ervoor dat andere dieren niet op de vleermuis gaan jagen. Heeft jouw hond of kat een beet van een vleermuis opgelopen? Neem dan contact op met de dierenarts.

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS