Is jouw hond al een dagje ouder? Wil jouw senior hond niet meer (actief) spelen? Zorg er dan voor dat je tóch regelmatig spelletjes doet met je oudere hond, maar dan op een rustigere manier. Een mentaal actieve hond blijft namelijk langer gezond en fit. In dit artikel geven we je tips om je hond geestelijk aan het werk te zetten met behulp van verschillende spellen.

Spelen met oudere hond

Oudere honden spelen op een andere manier dan jonge honden. Ze krijgen op een hogere leeftijd namelijk last van kwaaltjes, net als wij mensen. Onder andere hun spieren werken niet meer zoals voorheen, waardoor je rekening met de activiteit dient te houden. Honden vinden het ook op latere leeftijd leuk om bezig te zijn met hun baasjes. Kies daarom voor spelletjes die je samen met je hond kunt doen, maar wat minder energie kost.

Tips om te spelen

Houd met een aantal dingen rekening als je gaat spelen met je oudere hond. We geven je hieronder een aantal tips, die je ook kunt gebruiken naast het spelen. Hiermee bouw je een goede vertrouwensband op.

 • Maak voldoende oogcontact;
 • Beweeg langzaam en voorspelbaar;
 • Gebruik gebaren;
 • Heb begrip voor trage reacties van je hond;
 • Nooit je hond dwingen;
 • Inrichting van je huis niet abrupt veranderen;
 • Zorg voor mentale spelletjes in plaats van fysieke spellen.
 • null

  Bekertje bekertje

  Het eerste spelletje wat je samen met je oudere hond kunt doen is 'Bekertje Bekertje'. Dit spel is op alle locaties te doen, je hebt namelijk alleen drie bekers en een paar kleine snacks nodig. Laat je hond vlak voor je staan/zitten en laat hem even snuffelen aan de bekers. Vervolgens stop je onder één van de bekers een paar kleine snacks en begin je de bekers te schuiven. Je hond dient goed te ruiken om erachter te komen waar de snacks verstopt zijn.

 • null

  Snuffel- en snackmatten

  Andere leuke snuffelspelletjes kan je met behulp van snuffel- en snackmatten spelen. Verstop wat kleine, lekkere snacks in de matten en laat je hond er naar zoeken. Hoe beter je ze verstopt, hoe langer je hond ermee bezig is om met zijn snuit en tong de snackjes uit het kleed te halen. Dit kost niet zo veel energie, maar is wel erg leuk (en lekker)! Bekijk hieronder een aantal verschillende snuffelmatten.

 • null

  Rondje om de boom

  Een leuk spelletje wat je tijdens het uitlaten kan toepassen is 'Rondje om de boom'. Hiermee leer je jouw hond aan om een rondje om een boom of lantaarnpaal te maken. Je kunt dit uitbreiden naar meerdere bomen of een achtje maken tussen twee bomen. Meer tips voor een leukere hondenwandeling lees je hier.

Speelgoed voor de oudere hond

Er zijn natuurlijk talloze speeltjes te verkrijgen, maar niet alle varianten zijn geschikt voor oudere honden. Zij zullen bijvoorbeeld minder interesse hebben in het werpen van een bal, want dan moeten ze veel inspanning leveren om de bal te halen. Kies daarom voor speelgoed waarbij je hond minder hoeft te bewegen en meer mentaal bezig is. Hieronder zie je een aantal speeltjes die geschikt zijn.

null

Strategiespellen

Wist je dat je ook hele uitdagende strategie- en intelligentiespellen kunt kopen? Deze zijn uitermate geschikt voor oudere honden, omdat het reukvermogen meestal langer goed blijft dan bijvoorbeeld het gehoor en gezichtsvermogen. Bekijk deze strategiespellen van Trixie eens!