Konijnenkeutels, deze komen in verschillende soorten voor. Wellicht is dit niet het meest smakelijke onderwerp voor sommigen… Toch is het belangrijk om de ontlasting van je konijnen te kennen en te herkennen! Heeft je konijn diarree? En wat zijn blindedarmkeutels? Alles over konijnenkeutels en plakpoep lees je hier!
Soorten konijnenkeutels
Konijnen hebben twee soorten ontlasting. De harde, ronde, droge konijnenkeutels kent iedereen wel, die vind je voornamelijk overdag in het konijnenhok of het konijnentoilet. Konijnen produceren ook zogenaamde nachtontlasting, oftewel blindedarmkeutels (caecotrofen). Kleine kans dat je de blindedarmkeutels in het hok ziet liggen, aangezien deze keutels eens per dag, ‘s ochtends of ‘s avonds, worden uitgepoept. Deze konijnenkeutels zijn zachter van structuur, kleiner van formaat, zijn trosjes kleine keutels die aan elkaar geplakt zijn en eten konijnen ook weer op, wat volstrekt normaal is. Deze keutels bevatten onmisbare voedingsstoffen voor de gezondheid van konijnen.
Oh nee! Heeft mijn konijn diarree?
Konijnen hebben soms last van diarree… Maar zijn diarree en plakpoep hetzelfde? Er is een verschil tussen plakpoep en diarree, want bij plakpoep eten konijn de blindedarmkeutels niet op en blijft je konijn overdag de droge konijnenkeutels uitpoepen. Een konijn heeft diarree wanneer het laatste niet het geval is en je konijn geen droge keutels meer produceert.
Plakpoep bij konijnen
Plakpoep, ook wel acaecotrofie genoemd, is het geval wanneer je konijn zowel droge keutels als blindedarmkeutels produceert, alleen geen blindedarmkeutels opeet. Niet alleen in de leefomgeving van je konijn liggen de ‘trosjes’ blindedarmkeutels, deze ontlasting kan ook vastgeplakt raken aan de poten en rond de anus van het konijn. Dit is de ideale omstandigheid voor vliegen om eitjes te leggen op de plakpoep, wat uiteindelijk kan zorgen voor myiasis (dodelijke madenziekte). Behandel je konijn preventief met Anti-Myiasis van Beaphar. Probeer je konijn en het hok dagelijks schoon te houden met warm water, maak de plek droog en neem contact op met de dierenarts wanneer je maden ziet op je konijn.
Diarree bij konijnen
Als je konijn diarree heeft, zie je bij je konijn dunne ontlasting. Er worden geen droge keutels meer geproduceerd, het konijn kan slomer worden en minder gaan eten. Dit kunnen tekenen zijn van ernstige aandoeningen van de darmen. Ook hier is het belangrijk om je konijn schoon te houden, om kans op myiasis te verkleinen en om de dierenarts op de hoogte te houden.
Oorzaken van dunne ontlasting
Onder dunne ontlasting verstaan we plakpoep en diarree. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de konijnenpoep dunner is dan normaal.
Te veel groenvoer
Een veelvoorkomende oorzaak van te dunne ontlasting is te veel groenvoer. Het maag-darmstelsel moet hieraan wennen, bouw het daarom altijd op in kleine hoeveelheden. Niet iedere groente is geschikt voor konijnen, gasvormende groente zoals prei en kolen kunnen jouw konijn ziek maken. Wanneer je bijvoorbeeld te veel wortel geeft, kan je konijn diarree krijgen door de grote hoeveelheid suiker. Laat je konijn met mate genieten van het groenvoer en lees hier welke groente en fruit geschikt zijn voor je konijn!
Te veel krachtvoer en te weinig vezels
Dan is de kans groot dat konijnen met diarree te veel krachtvoer en te weinig vezels binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk dat jouw konijnen altijd over vers hooi, zoals de hooi van Supreme, kunnen beschikken. Heeft jouw konijn last van diarree? Geef dan alleen hooi en voldoende vers drinkwater en geen brokken. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting weer stevig wordt. Geef een bundel hooi wat even groot is als de lichaamsgrootte van je konijn.
Stress
Konijnen kunnen last ondervinden van stress en daaropvolgend diarree. Oorzaken van stress zijn uiteenlopend: van gebitsproblemen tot plots veranderende weersomstandigheden. Ook kunnen deze dieren stress ondervinden van een onrustige verblijfplaats of continu veranderen van verblijfplaats.
Parasieten
Vooral jonge konijnen onder de 6 maanden kunnen door parasieten diarree en gasaanvallen krijgen. Verschillende factoren zorgen ervoor dat de darmwerking verstoord raakt en de darmen stil komen te liggen. Coccidiose zijn eencellige parasieten die via besmette ontlasting of eten van besmet voedsel worden overgedragen.
Oplossen van dunne ontlasting
Bovenin de tekst hebben we voorbeelden gegeven van oplossingen en we zetten hier nogmaals op een rijtje waar je op kunt letten.
- Eet je konijn? Dat is fijn! Zorg bij diarree altijd voor voldoende ruwvoer en vers drinkwater. Ook kun je vezelrijke konijnenbrokken, zoals de konijnenbrokken en konijnensnacks van Supreme, geven aan je konijn. Kijk een aantal dagen aan hoe het gaat.
- Het verblijf en je konijn moeten schoon zijn en blijven. Doe dit met lauwwarm water en droog je konijn goed af met handdoeken om de kans op myiasis te verkleinen.
- Houd je konijn goed in de gaten. Wanneer je konijn binnen 24 uur niet meer eet, moet je direct de dierenarts contacteren. De dierenarts zal ook medicatie toedienen indien het nodig is.