Vanaf een jaar of 15 begint je paard richting een senior leeftijd te gaan. Met het ouder worden zal je merken dat hij, zowel qua uiterlijk als qua gedrag, gaat veranderen. Ja, ook paarden krijgen grijze haren, de spiermassa zal afnemen, de natuurlijk weerstand verminderd, de stofwisseling wordt langzamer en lever- en nierfuncties gaan achteruit. Je paard krijgt daarmee ook andere behoeftes en je zult met het een en ander meer rekening moeten gaan houden. We geven je een aantal tips om je paard een gelukkige senior maken.
Ouderdomsproblemen bij een paard
Veel voorkomende ouderdomskwalen zijn gebitsproblemen, slijtage van gewrichten, problemen met de spijsvertering zoals diarree, vermagering en een hogere gevoeligheid voor koliek.
Gebitsproblemen
Een paard heeft 12 snijtanden en 24 kiezen. Een kies groeit vanuit de wortel tot het paard ongeveer 12 tot 15 jaar oud is. Vervolgens groeit de kies omhoog en wordt de wortel steeds zwakker. Wanneer de wortel te zwak is geworden valt de kies uit. Paardenkiezen slijten na verloop van tijd steeds verder af. Doordat kiezen ongelijk afslijten ontstaan er scherpe haken die de wangen kunnen verwonden en het kauwen moeilijk maken. Het is daarom van (extra) belang om het gebit van je paard ieder jaar te laten controleren door de tandarts.
Slijtage van gewrichten
Zowel mensen als paarden kunnen last krijgen van artose. Het kraakbeen in gewrichten, dat bedoeld is om botten soepel te laten bewegen, slijt bij oudere paarden langzaam weg. Botten kunnen hierdoor tegen elkaar aan komen wat pijn bij het bewegen veroorzaakt.
Je kunt slijtage van gewrichten niet genezen maar een dierenarts kan wel de pijn verminderen, indien nodig, en zelfs het proces vertragen. Een goede voeding, gezond gewicht en eventuele aanvullingen van supplementen beïnvloeden de paardengewrichten op een positieve manier. Zorg dat je oudere paard voldoende beweging blijft krijgen, afhankelijk van zijn conditie.
Spijsverteringsproblemen
Ook wanneer oudere paarden voldoende eten, kunnen ze afvallen. Het lijkt dan alsof ze meer voeding nodig hebben, zelfs als ze minder werken. Ze zijn daarnaast gevoeliger voor het ontwikkelen van koliek.
Heeft je paard geen problemen met het gebit en ontworm je regelmatig? Grote kans dat een verandering in de spijsvertering de oorzaak is. Oudere paarden kunnen voedingsstoffen namelijk minder goed opnemen. Dit geldt zowel voor ruwvoer als voor krachtvoer.
Zorg voor een senior paard
Doordat het lichaam van je paard verandert naarmate hij ouder wordt, zal ook zijn gedrag kunnen veranderen. Blijf goed letten op je paard om in te spelen op zijn veranderende behoeftes. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hij zelf eerder toe is aan het afbouwen van zijn werk dan dat jij in gedachten had. Hij kan dit laten zien door eerder vermoeid te zijn maar ook door minder graag gezadeld te worden of mee te worden genomen naar de bak. Wees alert op dit soort signalen om er snel op in te kunnen spelen. Denk ook aan verandering in zijn behoefte aan aandacht; contact met andere paarden en rust om zich heen.
Senior paardenvoer
Door de verandering in activiteit en spijsvertering, doe je er goed aan je senior paard een speciale seniorenvoeding te geven. Hierin is de samenstelling aangepast aan de activiteit van een ouder paard en zitten makkelijk opneembare voedingsstoffen. Een voorbeeld van speciale seniorenvoeding is Pavo Senior Fibre. Deze ruwvoeding is gemakkelijk te eten en dus geschikt voor (oude) paarden met een verminderde gebitsfunctie. Verder is deze voeding goed te combineren met de Pavo Senior 18plus muesli!
Aanvullende supplementen
Afhankelijk van de gezondheid van je paard en eventuele problemen of risico’s, kun je de basisvoeding aanvullen met supplementen. Zo kun je bijvoorbeeld de gewrichten extra ondersteunen of de algehele gezondheid door het aanbieden van een vitaminen mix. Voor paarden die ziek zijn geweest of een verminderde weerstand hebben, kan de Pavo Health Boost verbetering bieden. Verder biedt Pavo voor oudere paarden ook een compleet vitaminesupplement wanneer ze wel wat extra vitaminen kunnen gebruiken!
Paardendeken voor je senior
Doordat de spiermassa van je paard afneemt; hij minder actief wordt en het verharen moeilijker zal gaan, kan een ouder paard zichzelf moeilijker warm houden. Door hem een goed passende paardendeken te geven, kun je hem helpen warm te blijven. Als pluspunt hoeft hij hierdoor minder energie te verbranden en is er minder kans op gewichtsverlies.