Een paard kan op verschillende manieren vermageren. Je kan dit herkennen aan het invallen van de flanken en het zichtbaar worden van de ribben. In dit advies lees je hoe je een mager paard op een beter gewicht krijgt.

Oorzaken van een te mager paard

Om er achter te komen wat je precies kan doen om je paard op gewicht te krijgen, is het allereerst belangrijk om de oorzaken van het gewichtsverlies te weten. Zie hieronder alle mogelijke oorzaken:

  • Gebitsproblemen, waardoor het voedsel niet goed verteerd wordt
  • Ziekte
  • Te weinig training of overbelasting
  • Spijsverteringsproblemen
  • Ouderdom, waardoor de vertering verslechtert
  • Verkeerde of niet aangepaste voeding
  • Te weinig of verkeerd ontwormen

Breng je paard op gewicht met deze tips

Zodra je de oorzaak achterhaald hebt, kan je met onderstaande tips aan de slag om een mager paard weer op gewicht te krijgen.

Niet alleen wij als mensen moeten regelmatig naar de tandarts, maar ook onze paarden moeten jaarlijks gecontroleerd worden op eventuele gebitsproblemen. Dit is vooral belangrijk bij oudere paarden, maar ook bij jongere paarden is het van belang om het gebit goed te verzorgen. Een slecht verzorgd gebit neemt namelijk een kleiner deel van het (ruw)voer op. Tevens zal je paard hinder ondervinden bij het vermalen van het voedsel, waardoor het eerder het eten laat staan. Voorkom gebitsproblemen en laat je paard regelmatig controleren bij een dierenarts.

Elke vorm van ziekte veroorzaakt een afbraak van (spier)weefsel. Bij een bloedonderzoek wordt er gekeken naar de belangrijke organen (lever, nieren en darmen) en eventuele ontstekingen of virussen. Bij een mestonderzoek wordt er gekeken naar een eventuele worminfectie of zand in de ontlasting. Beide onderzoeken kan je door een dierenarts uit laten voeren.

Een lange of strenge winter zorgt er soms voor dat het lastig is om een trainingsschema aan te houden. Minder trainen leidt tot spierverlies, waardoor het paard magerder wordt. De spieren kunnen wel weer snel opgebouwd worden bij het hernemen van het werk. Langdurig te veel trainen kan er voor zorgen dat de eetlust verminderd. Pas een goed voedingsschema toe die aangepast is op het te leveren werk.

null

Zorg dat je paard voldoende ruwvoer krijgt

Zorg er ook voor dat je paard genoeg ruwvoer/hooi krijgt. Dit stimuleert namelijk de darmen, waardoor de opname van voeding in het algemeen bevorderd wordt. Voor een gemiddeld, volwassen paard is dit tussen de 6 en 8 kilogram per dag.

Een mager paard kampt vaak met spijsverteringsproblemen. Dit kan veroorzaakt worden door niet-aangepaste voeding. Het is namelijk belangrijk om in de winter anders te voeren dan in het voorjaar en de zomer. Opti-Form is een geschikt voer om de spijsvertering van je paard te stimuleren. Deze voeding bestaat uit gedroogde en gesneden grassen, welke de darmflora van je paard verbeteren. Hierdoor haalt je paard alle voedingsstoffen uit zijn voedsel. Het blijft belangrijk om naast Opti-Form ook hooi en aangepaste krachtvoeding te geven. Lees hier wat je jouw paard kan voeren in de winter.

Ouderdom en spijsvertering

Oudere paarden hebben een hogere kans op vermagering doordat hun darmstelsel niet meer optimaal werkt. Bovendien is het gebit vaak niet meer in orde, waardoor ze moeite hebben met het kauwen van het voedsel. Lees hier meer over de gebitsproblemen en de verzorging van oudere paarden.

null

Opti-form vochtig maken

Aangezien oudere paarden vaak moeite hebben met het verteren van voedsel, kan je de Opti-Form vochtig maken. Hierdoor worden de grasstengeltjes zachter, waardoor ze makkelijker opgenomen kunnen worden.

Aangepaste voeding

Om goed te kunnen functioneren heeft elk paard voldoende energie nodig, het ene paard meer dan het andere. Houd er daarom rekening mee dat je jouw paard voldoende krachtvoeding met de juiste vitamines en mineralen geeft. Tekorten kunnen namelijk leiden tot vermagering. Ook bepaalde kruidenmixen hebben een positieve invloed op het darmstelsel. Je kan een paard ook een extra steuntje in de rug bieden door supplementen te geven. Hiermee voorzie je het paard van extra weerstand en een beter herstel. Lees hier meer over supplementen voor paarden.

null

Spieropbouw bij paarden

Wil je meer weten over de spieropbouw bij paarden? Lees dan hier verder.