Er is niets zo vervelend als een hond die aan de lijn trekt tijdens het wandelen. Om dit te voorkomen, is de juiste training nodig. Je kan hier het beste mee kan beginnen als je hond nog jong is. Hierdoor leert je hond meteen op de juiste manier aan de lijn te lopen en zul je veel plezier halen uit de dagelijkse wandelingen met je trouwe viervoeter. Met deze tips kun je jouw hond razendsnel aan de lijn leren lopen!

Waarom trainen?

Je hond aan de lijn leren lopen, waarom is dit zo belangrijk? Wanneer een hond jong is en aan de lijn trekt, is dit nog geen probleem. omdat hij natuurlijk klein is. Maar puppy’s groeien en hoe groter je hond is, hoe sterker hij of zij wordt. Hierdoor wordt weerstand bieden steeds moeilijker, waardoor het belangrijk is dat jouw hond goed aan de lijn leert lopen. Wat dit precies is, is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen. Zo kun je ervoor kiezen om je hond strak langs je te laten lopen met een korte lijn of juist kiezen voor meer ruimte, waardoor je voor een lange lijn kiest. Wat ook je voorkeur heeft, zorg ervoor dat je zelf goed weet wat je wil om de training soepel te laten verlopen. Want een zelfverzekerd baasje resulteert in een hond met meer zelfvertrouwen!

Aan de slag!

Het is belangrijk om je hond stap voor stap aan te leren hoe hij goed aan de lijn moet lopen. Ook is geduld een schone zaak. Alles is nieuw voor je hond, waardoor niet alles direct goed zal gaan. Door je hond goed te belonen met een hondensnackspeelgoed of een aai zal het leerproces van je hond voorspoedig verlopen en heb je voor je het weet een hond die netjes aan de lijn loopt.

null

Nooit te oud om te leren

Wist je dat je op elke gewenste leeftijd kunt beginnen met het trainen van je hond om hem aan de lijn te leren lopen? Of je nu een puppy of een volwassen hond hebt, een hond zal zijn of haar hele leven gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren!

De omgeving

Voordat je kunt beginnen, is het belangrijk dat je hond de omgeving kent waar je gaat trainen. Buiten zijn allerlei nieuwe indrukken waardoor je hond snel afgeleid wordt of angstig kan worden. Kies dus voor een al bekende omgeving voor je hond of laat je hond vast wennen aan de nieuwe plek.

Voor puppy’s is elke nieuwe omgeving interessant en soms spannend. Al deze prikkels moeten zij verwerken wat kan resulteren in een pup die gaat zitten of richting huis gaat lopen (en dus aan de riem gaat trekken). Je kunt je pup daarom het eerste stuk optillen en een eindje verder van huis neerzetten. Gun je pup de tijd om de prikkels uit de omgeving te verwerken en stimuleer je pup verder te lopen door met een hoge stem te praten. Wil hij niet verder lopen? Ga dan richting huis en beloon je hond wanneer hij goed met je meeloopt.

tip

Verwacht niet teveel

Je hond op de juiste manier aan de lijn leren lopen, kost veel tijd. Vooral met puppy's is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat puppy's over het algemeen niet ver hoeven/kunnen lopen. In het begin zal je vaak niet langer aan het wandelen zijn dan ongeveer 20 minuten. Laat de moed niet in je schoenen zakken en zet door! Zeker weten dat je na een tijdje vooruitgang zult zien.

 De juiste halsband en lijn 

Een juiste halsband sluit goed aan op de hals van de hond en kan niet over de kop van je hond getrokken worden. Kies bijvoorbeeld voor een stevige halsband die gemakkelijk te verstellen is, zoals de Hunter Halsband Aalborg Special Olijfgroen. De band is verkrijgbaar van maat XXS tot XL, waardoor deze halsband geschikt is voor zowel grote als kleinere honden. 

Daarnaast heb je een goede stevige lijn nodig. Kies voor een stevige lijn als de Adori Trainingslijn Teflon Limit Rood. Deze riem is licht in gewicht en gemaakt van sterk materiaal, waardoor hij het gehele leven van jouw hond mee zal gaan. Kies bij voorkeur niet voor een flexlijn. Dit is omdat er op een flexlijn altijd enigszins spanning staat, waardoor je hond leert dat hij mag of moet trekken aan de lijn. Precies wat je je hond niet wilt aanleren!

Tuig of harnas

Naast de keuzes tussen een halsband met lijn kun je ook kiezen voor een tuigje als je jouw hond aan de lijn wil leren lopen. Bijvoorbeeld de Hurtta Padded Tuig Y-Model. Dit hondentuig is geschikt voor honden met een borstomvang tussen de 35 en 100 cm. Belangrijk is dat het tuigje goed aansluit op de borst van de hond. Lees je daarom goed in over de verschillende soorten tuigjes en welke het beste bij jouw hond past.

null

Halsband of tuig?

Er wordt hedendaags veel gespeculeerd over wat nou beter is, een halsband of een tuig. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan ons artikel waarin alle voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes worden behandeld.
BESTEL HALSBANDEN EN RIEMEN IN DE WEBSHOP

Je hond aan de lijn leren lopen

Het is belangrijk dat je als baas duidelijkheid biedt in wat goed is en wat niet. Zo is het voor je hond fijn als je duidelijk bent in waar je wil dat je hond loopt. Je kan het beste een kant kiezen waar je wil dat je hond gaat lopen, links of rechts. Door je hond langs je been te laten lopen, voorkom je dat je hond naar voren of naar achteren zal gaan trekken.

Kant gekozen, en nu?

De beste manier om je hond te leren dat hij naast je been meeloopt, is je hond belonen zodra hij toevallig op de goede plek loopt. Door deze positieve manier van trainen zal de hond het leuk gaan vinden om netjes met je mee te lopen. Daarnaast zal je hond het aanlijnen ook niet als een straf gaan ervaren. Zorg ervoor dat je de riem vasthoudt in de hand aan de kant waar je hond niet loopt. Dus loopt jouw hond links? Houd de riem dan vast met je rechter hand. Zo heb je jouw linkerhand vrij om je hond te belonen als hij goed met je meeloopt. Daarnaast is het slim om de training te starten op plaatsen met zo min mogelijk prikkels, zoals binnenshuis en daarna in de straat. Gaat dit goed? Ga dan pas naar bijvoorbeeld een bos.

null

Snack voorraad op zak!

Wist je dat er super handige snackzakjes bestaan om hondensnacks in mee te nemen? Neem bijvoorbeeld het Trixie Snackzakje. Dit zakje kun je gemakkelijk aan je broek bevestigen en is te sluiten met een trekkoord. Zo heb je je handen vrij, kun je gemakkelijk en snel een snack pakken zodra je je hond wil belonen en blijven je kleren schoon!
BESTEL SNACKZAKJES IN DE WEBSHOP

Trekken niet belonen

Gedrag dat beloond wordt, zal blijven bestaan. Wat niet beloond wordt, zal dan ook langzaam maar zeker verdwijnen. Onbewust belonen veel mensen het trekken aan de riem. Dit gebeurt bijvoorbeeld door je hond trekkend ergens te laten komen waar je hond naar toe wil lopen of wanneer de hond aan de lijn mag spelen. Het lopen op gewenste momenten kan je aan je hond aanleren als een commando. Zo weet je hond ook wanneer er van hem verwacht wordt dat hij netjes aan de lijn loopt. Wanneer je hond ongewenst gedrag vertoont, zoals het trekken aan de lijn, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Lees ons andere advies over het afleren van ongewenst gedrag voor tips over hoe je dit zo effectief mogelijk kunt aanpakken. 

Op commando trekken

Je kan je hond met behulp van een commando aanleren wanneer hij/zij wel mag trekken aan de lijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een leuk speelveldje ziet of wanneer er in de verte een potentieel speelvriendje loopt. In dit geval geef je bijvoorbeeld het commando ‘trekken mag’. Alleen dan mag je hond aan de lijn trekken. Staat de riem al strak omdat je hond al aan het trekken is? Draai je dan even om en loop een andere kant op. Zodra de riem weer los hangt geef je het commando ‘trekken mag’. Zo zorg je ervoor dat je hond weet dat hij alleen mag trekken zodra jij dat aangeeft.

BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP