Groeien, tanden wisselen, vaccineren, ontwormen en meer? Er gebeuren heel veel belangrijke dingen in het eerste levensjaar van een kat. Om je de moeite te besparen komen de belangrijkste punten aan bod in dit advies .
Groei kitten
De eerste weken is de groei van jouw kitten goed zichtbaar. Een kitten is bij de geboorte tussen de 90 -120 gram. De eerste dagen neemt het gewicht van een kitten toe met circa 10% per dag. Als je kitten 6 maanden oud is lijkt het wel of hij niet groeit, echter is het skelet van een kat pas na 14 maanden volgroeid. Ze groeien wel, maar het is minder zichtbaar dan in de eerste weken. Katten stoppen met groeien als ze zo’n 2 tot 3 jaar zijn, dit is afhankelijk van het ras. Vanaf dat moment zijn ze volledig volgroeid. Mannelijke katten (katers) groei groter dan vrouwelijke katten (poezen), dit kan je ook terugzien in de groeicurve hieronder.
Belangrijke hoogtepunten kitten
Er zijn verschillende belangrijke hoogtepunten in het eerste jaar van jouw kitten, deze worden in de maanden hieronder toegelicht.
De eerste werken van een kitten
Kittens doorlopen in de eerste weken verschillende fases. Je kan hierbij denken aan zelfstandig eten, het opbouwen van een afweersysteem en de socialisatie. Deze drie factoren komen in de eerste weken van een kitten aan bod. Als een kitten zelfstandig kan eten, de eerste socialisatiefase heeft volbracht en een afweersysteem heeft opgebouwd, dan is de kitten klaar om van zijn moeder gescheiden te worden.

Maand 3 – 6
- Vergeet niet om maandelijks je kitten te ontwormen.
- Tussen de 3 tot 6 maanden verandert het gebit van je kitten. De melktanden maken plaats voor het vaste gebit.
- Als baasje moet je ook alvast gaan nadenken of je een nestje wil of niet. Wil je geen onverwachte nakomelingen van jouw kat? Dan kan je, als je kitten tussen de 4 en 6 maanden is, je kitten laten castratie en sterilisatie . Wil je wel een nestje later? Dan kan jouw kat ook op een latere leeftijd worden gecastreerd of gesteriliseerd.
- Het komt voor dat sommige kittens tussen de 4 en 6 maanden al geslachtsrijp zijn. Dit komt voornamelijk door warmte, veel zonlicht en langere dagen. Mocht je kitten in november zijn geboren en het is warmer dan normaal in de maand april, dan kunnen ze geslachtsrijp worden. Het komt vaker voor dat kittens pas tussen de 7 en 8 maanden geslachtsrijp zijn.
Ontwormen kat
Er zijn verschillende soorten wormen die de gezondheid van je kitten en de gezondheid van jezelf in gevaar kunnen brengen. Wormen zijn parasieten die op diverse plaatsen voorkomen. Als katten niet worden behandeld tegen wormen, dan kunnen ze in het ernstige geval overlijden. Check het ontwormingsschema voor de belangrijkste ontwormingsmomenten van je kat.
Gebit van een kitten
Kittens worden net als baby’s zonder tanden geboren. Tussen de twee tot zes weken na de geboorte komt het melkgebit door. Vervolgens gaat je pluizenbol wisselen van melkgebit naar een volwassen gebit, dit gebeurt als katten tussen de drie tot zes maanden oud zijn. Eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en als laatste de kiezen. Vaak gaat het wisselen van het melkgebit goed, soms moet de dierenarts helpen met het trekken van de melktandjes. Als dit niet gebeurt kunnen de vaste tanden scheef groeien en krijgt je kat er later last van. Maak nadat je kat 6 maanden oud is een afspraak bij de dierenarts om te checken of er geen melktanden achter zijn gebleven.
Castratie en sterilisatie
Als je kat rond de zeven maanden oud is dan zit de groeifase van je pluizenbol erop. Poezen worden dan krols en kunnen drachtig worden. Katers zijn pas bij ongeveer 8 maanden geslachtsrijp. Katten zijn enorm vruchtbaar, als ze niet worden geholpen kan jouw poes ongewenst zwanger raken. Daarom moet je nadenken of je later kittens wil of niet. Op elke leeftijd kan een kat gecastreerd of gesteriliseerd worden. Mocht je geen kittens willen, dan adviseren wij om tussen de 4 en 6 maanden jouw kat te laten behandelen.
Maand 7 – 12
- In deze periode is er geen sprake meer van maandelijkse ontworming. Vanaf 6 maanden oud moet kittens om de 3 maanden worden ontwormd en dit hun hele leven lang. Let wel op, als je kitten last heeft gehad van vlooien, dat je hem zowel moet ontvlooien en ontwormen.
- Vergeet niet om je kat te laten vaccineren bij 1 jaar oud. Er zijn in Nederland twee basisvaccinaties tegen kattenziektes waar je je kat voor kan laten inenten.
- Poezen worden geslachtsrijp bij ongeveer 7 maanden, ze kunnen nu ook zelf kittens krijgen als je ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
- Kater worden geslachtsrijp bij ongeveer 8 maanden. Maak een afspraak bij een Vets Place om jouw kitten te laten castreren of steriliseren.
Wil je meer weten over de gezondheid van je kitten? Check dan vooral deze belangrijke adviezen:
Socialisatiefase
De socialisatiefase van kittens bestaat uit twee fases, maar wat betekent socialisatie nu eigenlijk? Socialisatie is het leren omgaan met nieuwe prikkels. In de eerste fase, als de kitten 3 tot 7 weken oud is, leren kittens omgaan met mensen, andere dieren, zindelijkheid en diverse geluiden in en rond het huis. Door de eerste fase zullen kittens later minder bang zijn en stappen makkelijker op iemand af. De tweede socialisatiefase, als de kitten 8 tot 14 weken oud is, gebeurt vaak bij jou thuis. Hierbij verkent jouw kitten steeds meer nieuwe dingen in zijn/haar omgeving.
Eerste socialisatie (3-7 weken)
De eerste socialisatiefase, ook wel de nieuwsgierigheidsfase, begint als je kat 3 weken is. Vanaf de 3e week gaan kittens op onderzoek uit en proberen ze te staan. Tussen 3 en 4 weken oud gaan kittens met elkaar spelen, dit bestaat voornamelijk uit stoeien en bijten. Vanaf week 4 oud leren kittens zindelijk te worden in de kattenbak. Als de kittens 5 weken zijn, worden ze actiever en neemt de moeder steeds wat meer afstand van haar kittens. Dit allemaal is een onderdeel van het eerste socialisatieproces.
Tweede socialisatie (8-14 weken)
De tweede socialisatiefase, ook wel de angstfase, gebeurt vaak bij jou thuis. Deze fase is belangrijk voor het ontwikkelen van het gedrag van je kitten. Het is belangrijk dat de kittens in aanraking komen mensen, de spullen in huis en de omgeving. Neem hier als baas zijnde de tijd voor en forceer het niet. Laat jouw kitten in zijn eigen tempo aan de omgeving en aan jou wennen. Let wel op wat jouw kitten aan het doen is, er zijn voorwerpen die giftig zijn voor katten. Lees er meer over in het advies giftige stoffen voor je hond of kat.
Vaccineren (inenten) kitten
Kittens moeten rond hun 8ste á 9de week voor het eerst worden gevaccineerd. Vaccineren (inenten) is belangrijk voor kittens, omdat zo de weerstand van je kitten wordt opgebouwd. Om de weerstand van je kat te behouden zijn er herhaalvaccinaties. Laat je je kat niet vaccineren, dan heeft dit grote gevolgen. Hieronder zie je het vaccinatieschema voor katten. Wil je meer weten over vaccineren? Lees dan het advies veel voorkomende ziektes bij katten.