Schönen Tag! Ben jij van plan om een bezoekje aan onze oosterburen te brengen? Zorg er dan ook voor dat je hond mee naar Duitsland gaat. De Duitse bevolking zullen jou en je hond met open armen ontvangen, maar voordat je de grenspassage overschrijdt is het van belang om de wetten en regelgeving omtrent je hond mee naar Duitsland nemen te kennen. Ook kunnen enkele hondvriendelijke-hotspots het vakantieplezier van jou en je viervoeter vergroten. Lees hier dé tips die je moet weten voordat je op vakantie gaat en neem je hond mee naar Duitsland!

Wanneer mag je hond mee naar Duitsland?

Wanneer je hond mee naar Duitsland gaat, is het van belang om goed voorbereid de grens te passeren. Let op en lees hier de belangrijkste regels die je in acht moet nemen tijdens het reizen naar of door Duitsland.

Europese verplichtingen

Sommige verplichtingen gelden voor alle reisbewegingen van huisdieren binnen de Europese Unie. Wanneer je deze regels niet nastreeft, kan je in serieuze problemen raken. Daarnaast gelden deze regels voor alle landen binnen de Europese Unie. Wanneer jouw vakantiebestemming een land verderop is, is het hoogstwaarschijnlijk dat voor dat land ook deze regels gelden. Lees hier welke Europese verplichtingen gelden wanneer jouw hond mee naar Duitsland gaat.

 • Nummer 1

  Check de chip

  Het is binnen de Europese Unie (EU) verplicht om honden te chippen, maar staat deze ook goed op jouw naam geregistreerd? Veel honden hebben dus wel een chip, maar bij een situatie dat de chip niet goed op jouw naam staat, heeft het grootste doel van de chip ook geen nut. Het grote voordeel van een huisdierenchip is dat je hond opgespoord kan worden en met jouw herenigd kan worden. Chippen gebeurt eenmalig in het leven van je hond en bedraagt 50 euro.

 • Nummer 2

  Neem een geldig Europees huisdierenpaspoort mee

  Binnen de Europese Unie (EU) is het verplicht om een geldig Europees huisdierenpaspoort mee te nemen voor je huisdier. Let op: het kan voorkomen dat het paspoort van je hond een Nederlands huisdierenpaspoort is. Deze is voldoende voor het reizen en de dierenarts in Nederland, maar zal niet worden geaccepteerd aan de Duitse grens. Je krijgt een Europees huisdierenpaspoort bij jouw dierenarts, waar je meteen de chipgegevens en vaccinaties kan laten opschrijven.

 • Nummer 3

  Vaccineer je hond tegen Rabiës

  In Duitsland komt Rabiës (hondsdolheid) weinig tot niet voor, maar toch is het verplicht om hiertegen de vaccineren. De reden hiervoor is omdat de voorschriften voor vervoer van honden binnen de EU gelijk zijn getrokken. Honden moeten 21 dagen voor binnenkomst van Duitsland ingeënt zijn. Puppy’s mogen vanaf de leeftijd van 12 weken deze inenting krijgen, wat betekent dat je puppy op zijn vroegst op 15 weken internationaal mag reizen. 

tip

Vakantie met je hond binnen de Europese grenzen

Ga je binnen Europa naar een ander land op vakantie? Lees hier alles over de belangrijkste wetten- en regelgevingen binnen Europa!

Duitse verplichtingen

Naast de Europese verplichtingen, zijn de Duitse verplichtingen ook erg belangrijk om in de gaten te houden. Zorg daarom dat je tijdens jouw doortocht of vakantie de Duitse wet in acht neemt. Lees hier welke Duitse verplichtingen van kracht zijn wanneer jouw hond mee naar Duitsland gaat. 

Muilkorfverplichting in bepaalde deelstaten

Wanneer je hond mee naar Duitsland gaat, moet je goed opletten of de door jou gekozen regio een muilkorfverplichting heerst of niet. Of je hond een muilkorf verplicht om moet hebben, verschilt per deelstaat of zelfs per gemeente. Neem voor de zekerheid daarom altijd een muilkorf mee! De volgende regels gelden in 2022:

 • Berlijn: In de hoofdstad moeten hoog-risicohonden in het openbaar en in uitlaatgebieden aan de lijn worden gehouden en gemuilkorfd. Andere honden hoeven dit niet.
 • Brandenburg: Muilkorven zijn verplicht voor alle honden die reizen met het openbaar vervoer of in openbare gebouwen lopen.
 • Noordrijn-Westfalen: De muilkorfverplichting en aanlijnverplichting gelden voor de volgende hondenrassen: Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier en de Bullterrier, behalve als uit gedragstesten blijkt dat honden van deze hondenrassen niet gevaarlijk is. 
 • Beieren: In het zuiden van Duitsland zijn de regels per gemeente wisselend. In de meeste gemeenten zijn alle honden verplicht om een muilkorf te dragen. In de steden München en Neurenberg worden alleen ‘gevaarlijke honden’ ouder dan zes maanden verplicht om een muilkorf in het openbaar te dragen.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Welke hondenrassen zijn gevaarlijk volgens de Duitse deelstaten?

De volgende hondenrassen zijn gevaarlijk volgens de meeste Duitse deelstaten:
 • American Pitbull Terrier.
 • American Staffordshire Terrier.
 • Bullterrier.
 • Staffordshire Bullterrier.
 • Tosa Inu.
 • Rottweiler (alleen in de deelstaten Beieren, Brandenburg, Hamburg, Hessen en Noordrijn-Westfalen).
 • Dobermann (alleen in de deelstaat Brandenburg).
Deze hondenrassen kunnen extra regels krijgen, zoals het dragen van een muilkorf. Van de eerste 4 hondenrassen in het rijtje mogen kruisingen of rashonden niet langer dan 4 weken in Duitsland verblijven.
BESTEL EEN MUILKORF IN DE WEBSHOP

Veiligheid in de auto

Het is in heel Duitsland verplicht om je hond veilig vast te hebben in de auto. Maak daarom altijd gebruik van een hondengordel, hondenrek, hondennet of een autobench. Doe je dit niet, overtreed je de regels en wordt je gepakt door de Duitse politie? Dan zijn de straffen niet mild. Je kunt een boete krijgen en deze moet je betalen, maar je hond kan ook in beslag worden genomen en teruggezonden worden naar Nederland. Bij het laatste geval is je hond niet meer welkom in Duitsland. Daarnaast kunnen de bovenbeschreven  ‘gevaarlijke honden’ geëuthanaseerd worden. De boete bedraagt daarnaast niet alleen de overtreding, maar ook de extra kosten zoals eventuele dierenartskosten of kosten van transport terug naar Nederland. Tref altijd veiligheidsmaatregelen voor in de auto wanneer je Duitsland binnentreedt.

Tips wanneer je hond mee naar Duitsland gaat!

Van zwemmen bij de noordkust tot zwemmen in de meren en van wandelen in de bossen tot struinen in de Duitse steden. Duitsland is een heerlijk vakantieland voor hond en baas! Maar wat de echte tips zijn wanneer je hond mee naar Duitsland gaat? Dat lees je hier!

Hondenstranden langs de kusten en de meren

Honden zijn in speciale hondenstranden welkom om langs de Duitse kust te rauzen, zwemmen en spelen! Op het eiland Rügen in het noordoosten van Duitsland zijn een aantal hondenstranden aangewezen. Neem daarom een plons bij Hundestrand Glowe, Hundestrand Binz, Hundestrand Sellin of één van de andere hondenstranden op het eiland. Wil je wegwanen langs de stranden van de Duitse meren? Bezoek eens Hundestrand am Silbersee. Dit hondenstrand is een verademing na een bezoek aan de Duitse stad Hannover. Ook kan je een plons nemen in de Rijn bij Hundestrand Oppenheim, heerlijk na het vertoeven bij de stad Frankfurt am Main! Let wel op bij alle hondenstranden: sommige hondenstranden zijn jaarrond geopend, terwijl anderen het zand alleen in het najaar tot voorjaar beschikbaar stellen voor de hondenpootjes. Check daarom vóór vertrek wat de regels zijn. Wil je weten of bij jouw bestemming een hondenstrand aanwezig is? Bekijk hier hundenstrände.de, dé website met alle hondenstranden van Duitsland!

tip

Dé tips voor een geslaagde zwemvakantie!

Handdoek mee en gaan! Maar wat nog meer mee moet in de koffer? Lees hier de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je gaat zwemmen met je hond!

Citytrips in Duitse steden

Een erg hondvriendelijke Duitse stad is München. München is een stad waar je veel kunt wandelen zonder een gebouw binnen te lopen. Zo is de Marienplatz een echte aanrader waarbij het poppenwerk in het uurwerk van de Neues Rathaus 3 keer per dag om 11:00, 12:00 en 17:00 in beweging komt. Daarnaast is de Englischer Garten (Engelse tuin) een echte must voor hondenliefhebbers. In het noorden van de tuin is je hond welkom om te spelen en te ravotten met Duitse soortgenoten! Als laatste waarom München een must is om te bezoeken met je hond: naast dat de stad vol is met monumenten, is München omgeven in een gebied vol meren. Een dagje uit de stad en plonzen in een meer is dus ook mogelijk! 

Voor een stad dichter bij huis is Münster een heerlijke plek om met je hond te verblijven. De oude kern van de stad zorgt ervoor dat mooie kiekjes niet bespaard blijven. Ook is je hond welkom in de Allwetterzoo, de dierentuin van Münster. Als laatste is Münster prachtig gelegen in de natuurgebieden, wat zorgt voor voldoende pret tijdens een paar dagen in deze Duitse stad!

Wandelen in Duitsland met hond

Kilometers wandelen en je gedachten in de bossen. Wanneer je hond mee naar Duitsland gaat, is een stevige wandeling leuk om samen te doen! Er zijn genoeg mooie wandelgebieden die je kunt bezoeken, dus bekijk hier een aantal leuke voorbeelden!

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud (Schwarzwald) is het grootste beboste gebied van Duitsland, dus genoeg reden om mooie plaatjes te vinden! En wat is er nu leuker dan je trouwe viervoeter vriend mee te nemen naar dit woud? In het Zwarte Woud vind je verschillende watervallen, waarvan de Triberg Falls één van de grootste van heel Duitsland is. Met zijn 163 meter mond deze waterval uit in de Donau. Je moet echter wel een ticket kopen om bij de waterval te komen en het kan wat commercieel aanvoelen, maar vanaf de waterval kan je een prachtige wandeling door het Zwarte Woud maken. De wandeling is 2,1 kilometer en je komt uiteindelijk uit aan de andere kant van het het stadje Triberg. Na afloop staat er voor je hond een bakje water klaar en jij kan een heerlijk Schwarzwälder kersentaart oppeuzelen.

Beierse Alpen

Is je hond een echte waterrat en ben je meer fan van meren? Dan moet je zeker de Beierse Alpen onderzoeken! Dit gebied van Duitsland is gevuld met prachtige meren. Het meest zuidoostelijke puntje van Duitsland vind je het Duitse gedeelte van de Alpen waar je eindeloos kan wandelen. Voor een echt – hutje op de hei – gevoel is Berchtesgadener Land dé plek voor jou. Bij het Nationaal Park Berchtesgaden bewandelen jij en jouw (aangelijnde) hond de allermooiste wandelpaden, waar genoeg van is aangezien er totaal 250 kilometer aan wandelpaden voor jullie beschikbaar zijn! Let er wel op dat niet alle wandelpaden geschikt zijn voor je hond. Dit kun je er in ieder geval doen: zwemmen in Koenigssee, een tocht maken over de Watzmann naar het Watzmannhaus of een bezoekje brengen aan het Kehlsteinhaus.

Eifel 

Dichterbij de Nederlandse grens vind je de Eifel. In het Tertiair (prehistorisch tijdperk) was de Eifel een vulkanisch gebied. Kraters die toendertijd zijn gevormd, hebben zich nu gevuld met grondwater. Toch is dit gebied nog steeds actief en stijgt de eifel elk jaar een aantal millimeters. Dit bijzondere gebied met vruchtbare grond bieden jou mooie wandelplekjes. Een mooie waterval die je kunt bezoeken is de Dreimühlen waterval bij Nohn. Deze waterval groeit jaarlijks ongeveer 10 centimeter door het mos wat telkens weer versteend. Je kunt er heerlijk wandelen of picknicken met je hond. Ook is de Eifelsteig een route die je heerlijk kunt bewandelen. Het is een meerdaagse wandelroute waarbij jij en je hond de Eifel op een bijzondere manier kunnen ontdekken. Voor de grote wandelfanaten een aanrader dus!

tip

Veilige voetjes tijdens het wandelen

Zorg dat je goede wandelschoenen en wandelsokken aan hebt tijdens de vakantie in de Duitse bergen. Ben je benieuwd waar je nog meer aan moet denken? Lees hier alles wat je nodig hebt tijdens een (langere) hondenwandeling.

Gaat je hond mee naar Duitsland? Laat het ons zien!

Niets is leuker dan vakantiekiekjes delen. Ben jij met jouw hond op vakantie in Duitsland geweest? Laat het ons zien! Door jouw vakantiefoto of -video via Instagram met @petsplacenl te posten, komt jouw vakantiekiekje op deze pagina en zie je het terug op onze inspiratiepagina! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Waar wacht je op? Inspireer andere met jouw magische vakantiekiekjes!

De onderstaande huisdierbaasjes laten hun vakantie al zien!