Zweden staat bekend om de mooie natuur, grote naaldbossen en veel vakantiemogelijkheden. Ook kan je jouw hond mee naar Zweden nemen om samen te genieten van een onvergetelijke vakantie! Je kan de Zweedse cultuur in Stockholm ervaren, lekker aan het stand liggen in het zuiden van Zweden of de natuur in trekken in de verschillende nationale parken. Het grootste deel van de toeristen zal voor de prachtige wandelroutes naar Zweden gaan. Dus pak je wandelschoenen er maar bij, want samen met je hond zal je de nodige kilometers af gaan leggen in dit prachtige land! Maar waar moet je aan voldoen als je met je hond naar Zweden wilt en wat kun je er doen? Lees het allemaal in dit artikel!
Wanneer mag je met je hond naar Zweden?
Voordat je leest wat je allemaal met je hond in Zweden kan doen, eerst wat praktische informatie voordat je je hond mee naar Zweden neemt. Er zijn namelijk een paar regels waar je aan moet voldoen voordat je hond mee naar Zweden mag:
Je hond moet gechipt zijn
Je hond moet verplicht gechipt en geregistreerd zijn voordat de rabiësvaccinatie is gegeven. Op de Zweedse grens zijn chiplezers die ISO-gecertificeerde chips kunnen lezen. Heeft je hond een chip die door een andere chiplezer wordt geïdentificeerd? Dan moet je zelf een chiplezer meenemen om de microchip van je hond te lezen. Weet je niet zeker wat voor chip jouw hond heeft? Informeer dan bij jouw dierenarts welk type chip jouw hond heeft om goed voorbereid op pad te gaan!
Een goed leesbare tattoo is ook geaccepteerd, mits deze aantoonbaar voor 3 juli 2011 is gezet.Inenting tegen Rabiës
Je trouwe viervoeter moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en moet vermeld staan in het dierenpaspoort. Een rabiës vaccinatie is drie jaar geldig en moet minstens drie weken voor de aankomst in Zweden worden toegediend. Bij een leeftijd van twaalf weken mag je hond deze inenting krijgen.
Je moet in bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort
Het is verplicht om in bezit te zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort waar alles over het eigenaarschap, chippen en vaccinaties in staan. Een geldig Europees Dierenpaspoort kan je bij je dierenarts aanvragen. Sinds 1 november 2021 ben je als hondeneigenaar in Nederland verplicht om een hondenpaspoort te hebben.
Bij aankomst in Zweden melden bij het douanekantoor
Als je met je hond naar Zweden gaat moet je je samen met je hond melden bij het douanekantoor. Hier wordt het dierenpaspoort met alle verplichte informatie gecontroleerd. Zoek voordat je thuis weg gaat welk douanekantoor voor jou op de route ligt!
Vakantietips voor in Zweden met je hond!
Wanneer je jouw hond mee naar Zweden neemt, wil je natuurlijk samen iets leuks doen. Hele dagen winkelen in de winkelstraten van Stockholm is dan niet ideaal, je trouwe viervoeter mag namelijk niet mee naar binnen in de meeste winkels en restaurants. Daarom is het fijn om jouw hond mee naar Zweden te nemen voor de prachtige natuur! Ga hele dagen wandelen door de mooie bossen of ga lekker op het strand spelen met je hond. Omdat Zweden zoveel mogelijkheden heeft voor een actieve vakantie met je trouwe viervoeter lichten we er een paar toe.
Sörmlandsleden
De Sörmlandsleden-route is één van de langste wandelroutes in Scandinavië. Deze route is in totaal 627 kilometer lang. De Sörmlandsleden-route bestaat uit 92 verschillende routes die die tussen de 2 en 21 kilometer lang zijn. Een deel van de looproutes zijn makkelijk toegankelijk voor je viervoeter, ideaal dus om te lopen wanneer je jouw hond mee naar Zweden neemt! Je loopt in dit gebied door de wildernis, open velden, meren en langs de kust. De verschillende startpunten van de looproutes zijn makkelijk bereikbaar met de auto, bus of trein. Wil je graag meerdere dagen wandelen in dit prachtige gebied? Dan zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden op de route! Je kan ervoor kiezen om in je eigen tent te slapen, in een hotel onderweg of in één van de gratis schuilplaatsen op de route. Deze schuilplaatsen deel je met andere wandelaars en kan je niet van te voren reserveren. In de meeste schuilplaatsen is er ruimte voor 4 personen, wanneer er meer dan 4 mensen aanwezig zijn zal je dichter op elkaar moeten gaan liggen om het passend proberen te maken.
Nationaal park Fulufjället
Het nationaal park Fulufjället is één van de jongste parken van Zweden. Het park is vernoemd naar de hoge berg Fulufjället, deze berg is maar liefst 1044 meter hoog. Je hond mag mee naar het nationaal park Fulufjället in Zweden, maar moet wel aangelijnd blijven. In het natuurgebied liggen verschillende wandelroutes die je kan lopen. De kortste route, Lavskrika, is 2 kilometer lang en tevens toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het hoogtepunt van het nationaal park is toch wel de hoogste waterval van Zweden: Njupeskär. Deze waterval is maar liefst 93 meter hoog en zeker de moeite waard om langs te lopen! Er zijn twee korte wandelroutes die je kan afleggen naar de Njupeskär waterval te gaan. Wil je graag een lichte wandeling die toegankelijker is gemaakt? Dan kan je de Njupeskärsslingan route nemen! Dit is een wandeling van 4 kilometer die deels ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Wil je liever wat meer uitdaging? Dan is de Fallet runt de juiste keuze! Deze 5,5 kilometer route heeft veel steile stukken.
Zweedse stranden
Zweden heeft niet alleen prachtige natuur waar je kan wandelen met je hond, maar ook veel stranden waar je lekker kunt badderen! In de zomer vind je in het zuiden van Zweden veel zon en veel stranden waar je naartoe kunt gaan met je hond. Je kan bijvoorbeeld je hond mee naar Zweden nemen om naar Falsterbo Strandbad te gaan. Falsterbo Strandbad heeft kilometers aan stranden waar je lange strandwandelingen kan maken. Ook kan je hier tot rust komen in de zon en uren met je hond in het zand en water spelen. Ook staat Falsterbo Strandbad bekend om de bijzondere vogels die zich in dit gebied bevinden. Wil je liever naar een strand wat dichter bij de stad? Dan kan je naar Kallbadhus Ribersborg gaan! Dit kleine strand ligt bij de stad Malmö, vanaf de pier kijk je op de skyline van Malmö.
Met je hond kamperen in Zweden
Wil je graag je hond mee naar Zweden nemen en kamperen? Dan is dat mogelijk! Je kan in Zweden op een camping kamperen, maar je mag ook wild kamperen mits je je aan een paar regels houdt:
Maximaal 1 nacht op ongecultiveerd land
Je mag maximaal 1 nacht op ongecultiveerd land en land zonder omheining kamperen zonder toestemming van de grondeigenaar. Met ‘ongecultiveerd’ land worden bossen, kusten, moerassen en bergen bedoeld. Het is niet toegestaan om in iemands tuin of weiland wild te kamperen zonder toestemming.
Laat je kampeerplek schoon achter
Als je jouw hond mee naar Zweden neemt en gaat kamperen, is het belangrijk dat je de natuur respecteert. Laat geen afval achter, breek geen takken van bomen af en zaag geen bomen om.
Maak alleen een kampvuur als dit is toegestaan
Het is toegestaan om een kampvuur te maken als je goed oplet. Soms geldt er in Zweden een kampvuur verbod wegens kans op bosbranden. Check daarom voor vertrek of er een verbod voor kampvuur geldt in Zweden!
Met een camper of caravan mag je bepaalde wegen niet gebruiken
Ga je naar Zweden met een camper of caravan? Let er dan op dat het verboden is om op onbedekte bodem in de natuur te rijden en om op particuliere wegen te rijden die afgesloten zijn.
Veiligheid in Zweden
De veiligheid van jouw hond en wilde dieren is in Zweden zeer belangrijk. Daarom moet je hond tussen 1 maart en 20 augustus altijd aangelijnd zijn. Deze regel is ingesteld om te voorkomen dat loslopende honden wilde dieren met jongen storen. Zorg daarom altijd voor een goede riem, halsband en/of tuig. Buiten deze periode mag je hond los lopen, mits je goede controle hebt over je hond.
Hond mee naar Zweden in de auto
Het vervoeren van jouw hond in een auto moet ook op een veilige manier gebeuren, daarom zijn er enkele regels waar je je aan moet houden:
Je hond moet vastgezet worden
Je hond moet vastgezet worden, dit kan door middel van een veiligheidsgordel maar ook door een bench in de auto.
Voldoende schaduw en ventilatie
In de auto bench moet je hond beschikken over voldoende schaduw en ventilatie.
Afmetingen bench voor in de auto
De bench moet aan minimale afmetingen voldoen, zodat je hond tijdens het vervoeren comfortabel kan liggen, staan en draaien:
- Lengte: lengte van je hond maal 1,10.
- Breedte: borstbreedte van je hond maal 2,5.
- Hoogte: hoogte van de kruin van je hond.
Als je meer dan één hond in de bench vervoert, moet je de breedte van de bench vergroten met de borstbreedte van de grootste hond.
Geen losliggende bagage in de auto
Bagage of andere voorwerpen in de auto moeten niet op je trouwe viervoeter kunnen vallen tijdens het rijden of remmen.
Temperatuur in de auto
Je mag je hond nooit zonder toezicht in een auto laten als de temperatuur onder de -5 °C of boven de 25 °C kan komen. De temperatuur in de auto kan in een korte tijd snel stijgen of dalen. Wanneer het buiten 24 °C is, is het na 10 minuten al 34°C en na 20 minuten zelfs 43°C. Wil je meer weten over de temperaturen in een auto? Lees het in ons advies over het herkennen van oververhitting bij je hond of kat.
Tijd in een stilstaande auto
Je hond mag maximaal 3 uur in een stilstaande auto gehouden worden.
Beweegruimte in het voertuig
Je trouwe viervoeter moet tijdens het rijden op een comfortabele manier kunnen staan en liggen.
Neem jij je hond mee naar Zweden? Deel het met ons!
Heeft jouw hond, kat, konijn of andere huisdier zijn of haar pootjes gestrekt in Zweden en heb jij hier leuke foto’s van? Deel ze met ons! Als jij jouw vakantiefoto’s of -video’s op Instagram plaatst en @petsplacenl tagt, komt jouw foto op deze pagina en op onze inspiratiepagina! Door jouw foto’s te delen maak je ook nog eens kans op een cadeaukaart van €20,-. Je vakantiefoto’s delen is nog nooit zo leuk geweest!